İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
FAO-100 grubunda yer alan çeşitler çok erkenci, genellikle 70-75 günde olgunlaşmasını tamamlarlar. FAO-800 grubunda yer alanlar ise, çok geçci, yaklaşık 140 günde olgunlaşmalarını tamamlarlar.
Mısır tek yıllık bir C4 bitkisidir. Sapların etrafında zıt bölgelerde karşılıklı olarak büyüyen büyük, uzun, dar yapraklara sahiptir.
Mısırın ideal ekim zamanı ise toprak ısısının 10 derece olduğu zamanlardır. Mısırın çimlenme süresi 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
I. Ürün Mısır: Erken ekilmiş olan mısırlar ayın ikinci yarısından itibaren hasat edilmeye başlanır. 2. Ürün Mısır: Boğaz doldurma 2. veya 3. sulama ve gübreleme yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Mısır bitkisinde iyi düzeyde tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1 veya 2'dir. Yetişmiş ve hasat zamanına ulaşmış mısır içeriğine "koçan" adı verilir.
Havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkenciliğine bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 55 gün sonra hasat olumuna gelir. Hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengine dönüşür.
TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir. TMO mısır alımlarına ilişkin detaylı bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
Mısır, Ağustos ayında başlar ve Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da hasat edilir. Mısırın yaz aylarından sonbahar aylarına kadar yetiştirildiğini söylemek mümkündür.
Dekardan ortalama 1200-1400 kg dane mısır veya 7-8 ton silajlık ürün için aşağıda örnek olarak damla sulama ile gübreleme programı verilmiştir.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır.
Tencereye mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su koyup, bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mısırları 30 dakika boyunca haşlayın. Haşlanan mısırlarınızın üzerine tuz dökerek ya da tereyağ sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir.
Mısır, toprak ısısının 10°C üzerine çıktığı ve don tehlikesinin geçtiği bir dönemde, genellikle ilkbaharın sonlarına doğru ekilir. Mısır, ısıya dayanıklı bir bitki olduğu için genellikle Mayıs ve Haziran aylarında ekilmesi uygundur.
Sulama suyunun mevcudiyetine bağlı olarak çiftçi, mısır yetiştirme mevsimi boyunca 3 ila 9 (veya hafif topraklar için 11'e kadar) sulama seansı uygulayabilir. Toprağın su içeriğini iyileştirmek ve tohumların çimlenmesine yardımcı olmak için ekimden önce veya hemen sonra ilk sulamanın uygulanması gerekir.
2023 yılı mısır üretiminin, 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi: "TMO mısır alım fiyatı, ton başına 6 bin lira olarak belirlenmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından belirlenen 2022 mısır alım fiyatlarının destek hariç ton başına 5 bin 700 TL olduğu açıklandıktan sonra geçtiğimiz yıl bu fiyatın ne kadar olduğu merak edilmeye başladı. Geçtiğimiz yıl mısır fiyatları, bir önceki yıla göre yüzde 15 artırılmış ve 1.325 TL olarak belirlenmişti.
Mısırın hasat sezonu başlangıcı olan Ağustos ayından itibaren sezon boyunca pazardaki arz miktarı fazla olacağından fiyatlar düşme eğilimi gösterebilir. Mısır depolarının boşaltılması gerektiği dönemlerde, hızlı bir stokların eritilmesi gerektiğinden mısır fiyatlarının düşme eğilimi göstermesi beklenir.
Doğru bakım ve yetiştiricilikte dönüme 1500-2300 kg arası verim alınabilmektedir. Toplam dönüm maliyeti: 5125 TL'dir. Ortalama dönüm verimi: 1800 kg esasına göre; 1 kg mısır dane fiyatı: 2,85 TL gelmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda tane veriminin 1000-1397 kg/da arasında olduğu saptanmıştır.
1 koçan (100 gr) haşlanmış mısır 96 kcal.
Mısır bitkisi, su ihtiyacına göre yaklaşık 2 günde bir sulanmalı ve en fazla 7-8 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır. Bununla birlikte, hava koşulları, toprak yapısı ve su kaynağı kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak, sulama programı ayarlanabilir.
Bir dekar alanda 8000 – 10000 bitkinin olması iyi bir verim için uygun bir ekimin yapıldığını gösterir. Tohumun 5 – 6 cm. derinliğe düşmesi yeterlidir. Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg'dır.
Sıcaklığın 30 dereceyi aşmasıyla önce gelişimde yavaşlama ve ardından çimlerde ölüm gözlemlenir. Bununla birlikte sıcaklık 9 derecenin de altına düşmemelidir. Mısır üretimi için en ideal sıcaklık aralığı, 24 ile 32 derece arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri