Ölümünden sonra tamamlanmış olan, Üsküdar'daki Gülfem Cami'nin yanında bir de mektebi vardır. Mezar taşında ölüm tarihi ile birlikte "Sahibetülhayrat saide şehide Gülfem Hatun" cümlesi yazılıdır.
1521'de Şehzade Mehmet'le aynı sene doğan oğlu yine aynı yıl 12 Ekim 1521'de çiçek hastalığından ölen Şehzade Murad'ın annesinin de Gülfem Hatun olduğunu belirtir.
Sarayın en nüfuzlu kadını padişahın annesi Ayşe Hafsa Sultan, ikinci derece nüfuzlu kadın Mahidevran Sultan idi. Hürrem, saraya girdikten sonra Kanuni ile ilişkisinden 1521'de Şehzade Mehmed dünyaya geldi ve böylece Hürrem Sultan saraydaki en nüfuzlu üçüncü kadın durumuna geldi.
Kösem sultan çocukları tahtta olduğu için çok güçlüdür ve inanılmaz gaddardır. Hürrem ise muhteşem zekası sayesinde nüfuzludur. Kanuninin aşkı sayesinde bu kadar nüfuzlu olmuştur. Tarih kitaplarından da okuduğunuzda kösem ve Hürrem sultanların ne kadar kudretli oldukları anlaşılır.
Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği oğlu Şehzade Cihangir de bu zulme dayanamayacaktı. 1531 senesinde Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen evladı Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman üzerinde en büyük tesiri meydana getiren şehzadelerin başında geliyordu.
İlgili 34 soru bulundu
Sultan Süleyman'ın bilinen ilk eşi Mükerrem Hatun ile ilgili saraylı hanım Misallu Tahire Hatun şunları yazmıştır : (.....
Gülfem Hatun, Üsküdar'da bir cami yaptırmak arzusuna kapılmış. Fakat parası yetmemiş. Ötekinden, berikinden borç para istemeye kalkışmış. Saray'daki kadınlar, zaten kendisinin Padişah'a bu yakınlığını çekemedikleri için, bu arzusuna dudak bükerek geçmişler.
*Tarihte Firuze diye bir karakter yok. Böyle bir Kanuni, böyle bir harem, böyle bir Hürrem yok.
1511 yılında Kanuni Sultan Süleyman ile evlenen Gülfem Hatun, Sultan'ın ikinci eşidir. Popüler kültür aracılığıyla aşina olduğumuz Gülfem Hatun'un hayatına ve ölümüne dair çeşitli rivayetler bulunur. Fakat göz ardı edilse de padişah eşlerinin en önemli özelliklerinden biri hayırda yarışan kimseler olmasıdır.
Haseki Sultanlık dönemi
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
Asıl adı Hümeyra Hatun'dur büyücüdür. Şah Tahmasb ve Firuze Begüm Han tarafından bir casus olarak görevlendirilmiştir. Görevi Topkapı'ya sızıp Sultan Süleymöldürmektir.
Kanuni, daha sonra Hürrem'i nikâhladı. Padişahın nikâh ile evlenmesi saray geleneklerinde uzun zamandan beri uygulanmayan yöntemdi. Kanuni'nin en çok sevdiği eşi olduktan, özellikle de padişahın ona karşı olan zaafını anladıktan sonra, kendi bildiğince hareket etmeye başladı.
Kanuni Sultan Süleyman, tartışmasız Osmanlı Devleti'nin en kudretli padişahıydı. Onun iktidarını gölgeleyen en ihtilaflı yan şüphesiz ailesiydi. Muhteşem Süleyman, 2 öz evladını ve 6 torununu siyasi gerekçelerle katledecekti. Bilhassa katledilen torunların henüz çocuk olması ahali tarafından teessürle karşılanmıştı.
Haseki Sultan (1566-1574)
Murad, 1546) annesi oldu. Eşi Selim henüz şehzadeyken Nurbanu onun Manisa'daki şehzade hareminin başıydı. Selim, padişah olduktan sonra selefi Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptığı gibi, en sevdiği eşi haseki Nurbanu'nun, saltanatı boyunca Topkapı Sarayı'nda kalmasına izin verdi.
Bu Hafsa Sultan'ın cariye kökenli olup Türk asıllı olmadığına bir delil kabul edilebilmektedir. Bir diğer tarihçi Necdet Sakaoğlu'na göre Kırım Hanı Mengli Giray'ın kızı olduğu iddiaları kanıtlanamamıştır.
Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca:شهزاده مصطفى; d. 1515, Manisa - ö. 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Mahidevran Sultan'ın boğularak öldürülen oğludur. Saruhan, Amasya, Konya sancak beyliklerinde bulunmuştur.
Bu görevindeyken Pargalı İbrahim Paşa'nın katli üzerine 14 Mart 1536'da vezir-i azamlığa getirildi. 13 Temmuz 1539'da veba hastalığından öldü. Ayas Mehmed Paşa'nın kabri Eyüpsultan'da bulunmaktadır.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü.
Mahidevran Sultan, Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve onun en büyük oğlu Şehzade Mustafa'nın annesidir. Gülbahar Sultan adıyla da bilinir. Bir dönem haseki sultanlık yapmıştır. Hayattayken oğlunun ölümünü görmüştür.
Türk ve yabancı kimi kaynaklarda III. Murat'ın hasekisi (padişahın, cariyeler arasından seçilen gözdesi) Safiye Sultan'la karıştırılan Nurbanu Sultan,1566-1574 yılları arasında II. Selim'in saltanatı döneminde güzelliği ve zekâsı gibi özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmekle birlikte, 1574 yılında III.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri