Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Fenomenoloji deseni bir başka tanımlamaya göre; birkaç kişinin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını ortaya çıkaran bir desendir. Bu desende amaç, belli bir olguyu (fenomeni) derinlemesine yaşayan kişilerin deneyimlerinin özünü anlamaktır (Creswell, 2018, s. 77).
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
ÖRNEK OLAY tekniğinde tüm süreç sınıf içinde gerçekleşir, bilimsel süreç söz konusu değildir. YANİ öğretmen, film izleterek, öykü ya da gazete haberi okuyarak bir problem durumunu öğrencilerine sunar. Öğrenciler tartışır çözüm üretir. Tüm süreç sınıf içinde başlar sınıf içinde biter.
Olgubilim, olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için bireylerin deneyimlerinden yararlanan bir araştırma yöntemidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmasına rağmen her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Olgubilim olarak da adlandırılan fenomenoloji olayların varlığını inceleme ve tanımlama yöntemidir. Bir başka deyişle fenomenoloji “gerçek midir?” sorusuna yanıt arar.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Gerçek deneysel desenler , deneklerin bağımsız değişkenin düzeylerine ,gruplara seçkisiz olarak yerleştirlidiği çalışmalar olarak tanımlanır.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Bu temel sınıflamaya göre karma desen yönteminin türleri; açımlayıcı, açıklayıcı, gömülü, eşzamanlı, dönüşen ve çok aşamalı şeklinde ifade edilmektedir (Creswell, 2012).
Nitel araştırma deseni: araştırmanın yaklaşımını belirleyen ve çeşitli aşamaların bu yaklaşım çerçevesinde tutarlı olmasına rehberlik eden bir stratejidir. Araştırma deseni yerine araştırma geleneği, araştırma yaklaşımı, araştırma stratejisi kavramları da kullanılmaktadır.
Durum çalışması; tek bir durum ya da olayın derinlemesine boylamsal olarak incelendiği, verilerin sistematik bir şekilde toplandığı ve gerçek ortamda neler olduğuna bakıldığı bir yöntemdir.
Tarama araştırmaları nicel araştırma desenleri arasında yer alan oldukça popüler bir araştırma yöntemidir. Yaygın kullanım alanından dolayı araştırmacılar tarafından tarama araştırmaları sıklıkla tercih edilir.
Amaç: Öz arayışı, fenomenin doğasını bulma amacı. O fenomenle ilgili deneyime sahip olan kişilerden veri toplanır ve bireylerin deneyimlerinin özünü tanımlayan bütüncül bir betimleme yapılır.
Nicel araştırmanın tanımı
Nicel araştırma, araştırmanızdan genel sonuçlar çıkarmanız ve sonuçları tahmin etmeniz gereken durumlarda size destek sağlayan bir metodolojidir. Bu yöntemler değişkenleri ölçmeye yardımcı olabilecek sayısal verileri toplamak için tasarlanmıştır.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Fenomenoloji, esasen yaşanmış deneyimin veya yaşam dünyasının incelenmesidir (Ersoy, 2019; Van Manen, 1997). Araştırmacılar fenomeni deneyimlemiş kişilerden veri toplamakta ve tüm bireyler için deneyimin özünün bileşik bir tanımını geliştirmektedirler.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
Fenomenoloji, Yunaca görünümler anlamına gelen fenomen kelimesinde türemiş olan fenomenoloji, kendi deneyimlerimizi, nesnelerin ve olayların bize nasıl göründüklerinin incelenmesidir. Bilgi, güzellik, doğru ve yanlış, tinsel ve maddi olan her şey deneyimsel olarak anlaşılır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Örnek olay deseni, bir kişi, bir olay, bir grup, bir kuruluş veya bir topluluk olabilecek belirli bir durumun derinlemesine incelenmesini içeren nitel bir araştırma tasarımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri