Eski Yunanlarda ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda gülle yerine 6.5 kg ağırlığında taş veya metal parçalar ile atış yarışmaları yapıldı. Taş yerine gülle ilk kez İngilizler tarafından kullanıldı. Gülle, 1896'dan itibaren modern Olimpiyat Oyunları'nda yer aldı.
Eski Yunanlarda ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda 6.5 kg ağırlığındaki bir taşı en uzağa fırlatma şeklinde bir yarışma yapılırdı. Daha sonra İngilizler tarafından taş yerine gülle kullanıldı. Gülle, Modern Olimpiyat oyunlarında ilk defa 1896'da yer aldı.
Orta Asya'da yasayan Türkler, barış zamanlarında at ve askerlerini zinde ve kuvvetli tutabilmek için atlı cirit oyununu bulmuş, insanları fiziksel ve ruhsal olarak eğitmişlerdir. Atlı ciritte hiç bir sporda bulunmayan rakibi bağışlama şeklinde bir davranış vardır. Bu yönüyle cirit asil bir yapıya sahiptir.
Güllede büyük erkekler 7.26 kg, büyük ve genç kadınlar 4 kg'lık ağırlıklarla yarışırken, U20 erkekler 6 kg, U18 erkekler 5 kg, U18 kızlar ise 3 kg gülle kullanır.
Olimpiyat şampiyonu ABD'li sporcu Ryan Crouser, gülle atmada 23,37 metreyle dünya rekoru kırdı. ABD Atletizm Milli Takımı'nın Tokyo Olimpiyat Oyunları elemeleri, Oregon eyaletine bağlı Eugene şehrindeki Hayward Field'da gerçekleştirildi.
İlgili 28 soru bulundu
Dalış sporunda en fazla kaç metreye inilmektedir? Sportif dalış limiti 30 metredir. 18 yaşından küçük olan fakat ileri seviyede sertifikası bulunanlar ise 24m. derinliğe kadar dalabilirler.
Mısırlı asker Ahmed Gabr, 2005'te Meksikalı Nuno Gomes'e ait 318 metrelik dünyanın en derine dalan insan rekorunu 350 metreye çıkardı
Günümüzde gülle atma, yalnız bir el ile ve omuz üzerinden 2.135m çapındaki daireden yararlanılarak yapılır. Gülleyi savurarak atmak yerine, adeta iter gibi atmak gerekir. Bu branş dalında başarılı olmak için eskiden iri cüsseli olmak büyük bir avantajdı.
Genellikle diskin merkezinde çıkarılabilen ağırlık vardır. Diskin ağırlığı erkeklerde 2 kg. bayanlara ise 1 kg'dır. Erkeklerde disk çapı 219–221 mm., bayanlarda 180–182 mm. arasındadır.
Cirit atma sporunda atış alanı pist şeklinde olup genişliği 4 metre • Uzunluğu ise minimum 30 metre, maksimum 36,50 metre olmalıdır.
Cirit, bir diğer deyimle Çavgan, Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporudur.
Genellikle Kars, Bayburt, Ardahan, Uşak ve Erzurum'da oynanır.
Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporudur. Türkler bu atlı oyunu Orta Asya'dan günümüze taşımışlardır. 16. yüzyılda bir savaş oyunu olarak kabul edilmişti. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ve sarayının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu.
Fırlatma Topu ağırlığı 80 gr, çevresi 18-18,5 cm olacaktır.
Atletizmin bir dalı olan koşular, önceden belirlenmiş çeşitli mesafelerde koşularak rakiplere ve zamana karşı yapılan mücadeleyi ifade eder. Tüm zamanların en eski ve en çok ilgi gören spor dallarından biridir. Pist yarışları ve yol yarışları olarak iki ana dala ayrılır.
Disk atıcı, atış çemberinin en arka ucunda ve sırtı atış yönüne dönük olarak durur. Ayaklar arsındaki mesafe, ortalama omuz genişliğinde yakın olup, vücut ağırlığı her iki bacağa eşit olarak dağıtılmalıdır.
Çekiç Üç bölümden oluşur; • Çekiç sapı, çekiç teli ve çekiç güllesi. • 1987'den beri erkeklerde çekicin ağırlığı 7.260 kg boyu ise 1.175-1.215m arasında olur. • Bayanlarda Çekicin ağırlığı 4kg'dır, boyu ise erkelerin çekiciyle aynıdır.
Cirit Atma, ağaçtan, metalden veya fiberglastan yapılmış cirit adı verilen mızrağın belli kurallar çerçevesinde en uzağa atılmasını hedefleyen, hafif bir atletizm spor dalıdır. Atletizmde atmalar branşının 4 atma dalından biridir. Cirit bugün spor için kullanılsa da tarihte, avlanma ve savaş amaçlı kullanılmıştır.
Atma sporları, fiziksel gücü, teknik beceriyi ve koordinasyonu gerektiren bir dizi spor dalını kapsar. Bu sporlar genellikle, bir nesneyi mümkün olduğunca uzak veya yüksek bir mesafeye atmaya dayanır. Atma sporları, atletlerin farklı disiplinlerdeki yeteneklerini test etmelerine ve geliştirmelerine olanak tanır.
Koşu dalı, kısa mesafe hız, orta, uzun mesafe, engel ve bayrak koşularından oluşur. Bu yarışlar, kapalı salon ya da açık hava pistlerinde, yollarda ve kırlarda yapılabilir.
Kabaca oksijenin deniz düzeyinde 160 mmHg olan basıncı, 2000 metrede 125 mmHg'ye, 3000 metrede 110 mmHg'ye ve 4000 metrede ise 100 mmHg'nin altına kadar düşmektedir. Yükseklerde ortalama her 150 metrede ısı 1o C derece düşmektedir.
ŞNORKEL : Dalgıca yüzü aşağı şekilde yüzmesini sağlayan ve başımız sualtına bakar vaziyette, kafamızı kaldırmadan nefes almamızı sağlayan kıvrık borudur. Aletsiz dalışın vazgeçilmez elemanı olan şnorkel, aletli dalışta ise kıyıdan dalış noktasına yüzerken tüpteki havayı kullanmadan nefes almamız sağlar.
Millî Sporcumuz Şahika ERCÜMEN, ilimiz Yayladığı ilçesi Karamağara Koyunda, paletsiz değişken ağırlık kategorisinde 106 metre ile dünya rekorunu kırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri