Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor.
Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesidir. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak bilinmektedir.
Genel olarak bahar ve yaz aylarında görülen bu bitki yabani pırasa, dağ pırasası, sarı zambak, yeling otu, kirkiş otu, kirgiç ya da güllük gibi isimlerle de anılır. C vitamini bakımından zengin olan bitki aynı zamanda nişasta, inülin gibi maddeleri de bünyesinde barındırır.
Bir yetişkinin günlük K, P, Ca, Zn ve Mg ihtiyaçlarını karşılayabildiği ve ayrıca yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca GSH (Glutatyon) ve GSSG (Glutatyon disülfür) vitaminleri, A, C, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerini içerir.
İlgili 44 soru bulundu
Çiriş otu Türk mutfağında birçok farklı şekilde kullanılmaktadır. Çiriş otunun yemeği yapılabildiği gibi böreklere ve çorbalara da eklenerek tüketilebilir. Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir.
BOL BOL ALIP BUZLUĞA ATIN.ÇOK ŞİFALI BİR BİTKİDİR. FAYDALARI; C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor. Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
Kan basıncını dengelediğinden tansiyon hastalarına da fayda sağlar. Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor. Saç dökülmelerini azaltır, saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlar.
Çiriş otu ayrıca vücut için tam bir şifa kaynağı. Özellikle bağırsak ve kabızlık sorunu yaşayanlar için bire bir olan çiriş otu, kilo vermek isteyenler için de ideal.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor.
Ölmez Otu: Binbir Derde Deva Altın Çiçek
Özellikle koparıldıktan sonra çiçekleri dökülmeyen ölmez otu bu özelliği sayesinde süs bitkisi olarak sıklıkla tercih ediliyor. Ölmez otunun halk arasında birçok ismi vardır. Güneş çiçeği, altın çiçek, dalak otu bunlardan bazılarıdır.
Çiriş otu mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Pırasa gibi iri iri doğranarak zeytinyağlı yemeği ve küçük küçük doğranarak çorbası yapılır. Börek içlerinde peynir ile karıştırılarak kullanılır. Ispanağa benzer şekilde pişirilip, bulgurlu, pirinçli ya da yumurtalı olarak da hazırlanır.
Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılır. Ocak ısı ayarı en düşük ısı konumuna getirilir. 20 dakika sonra çiriş otu yemeğiniz servise hazır. Afiyet olsun.
çiriş otu -asphodelus albus- ülkemizin doğusunda, dağlık bölgelerde sıklıkla yetişen bir bitki. tadı ıspanak ve pırasa arasında olup pişirdikten sonra görüntü olarak ıspanaktan ayırmak neredeyse mümkün değildir.
Hangi bitki çayı tansiyonu düşürür? Karahindiba, kekik, lavanta, kereviz ve atkuyruğu ile hazırlanan çaylar kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler.
Tansiyona iyi gelen bitkilerin başında keklik otu, Lavanta, Kedi otu, Ulak otu, Pancar, Karahindiba, Sarımsak, Çarkıfelek çiçeği, Çiğ Antep fıstığı, Limon, Nar, Brokoli, Patates, Nane, Ispanak, Domates, Kabak, Maydanoz gelmektedir.
Ihlamur, adaçayı, nane, hibiskus ve zeytin yaprağı çayı gibi bitki çayları kan basıncını düşürmede yardımcı olabilir.
1Haşlama Yöntemi
Temizlenen çiriş otunu bir tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin. Çiriş otu tamamen pişince, suyunu süzün. Haşlanmış çiriş otunu üzerine yoğurt veya yumurta ekleyerek yiyebilirsiniz.
Sararan yaprakları seçilir, yapraklarının uçları sararmaya başlamışsa kesilir ve tek tek ayrılan çiriş yaprakları pırasa gibi iki, üç kez yıkanarak temizlenir. Temizlenen çiriş otları eğer saklanacak ise haşlanmadan buzdolabı poşetlerine konarak buzdolabında saklanabilir.
Elazığ, Tunceli, Bingöl başta olmak üzere bölge genelinde bir çok ilde doğal olarak yüksek rakımlarda yetişen yöresel adıyla gulik otu olan çiriş otunun birçok hastalık için de şifa deposu olduğu belirtiliyor.
Çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve iyice yıkayın. Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağı ile kavurun, kavrulduktan sonra çiriş otunu ve tuzu ilave edip pişmeye bırakın. Çok fazla pişirip öldürmenizi tavsiye etmem, piştiğini anladığınız an altını kapatabilirsiniz.
Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır? Otlar ayıklanıp iyice yıkanır. Küçük küçük doğranıp kendi suyunda haşlanır ve sıkılır.
Soğan kavrulunca, içine çiriş otunu boşaltın. Biraz kavurduktan sonra, içine tuz ve pul biberini ilave edin. Çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra, üzerine yumurtaları kırın. Yumurta pişince, servis yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri