Özel dedektiflik dünya çapında ve ülkemizde en popüler olan ve saygın meslek grupları arasında olan bir iş koludur. Her mesleğin ve fikrin bir ilki olduğu gibi özel dedektiflik mesleğinin de bir ilki vardır ve bu mesleği fikirden hayata sunan ilk kişi Eugene François Videocq 'dur.
Dedektif, kişi ya da kurumlar için yasal yollardan bilgi ve belge toplayan kişidir. Türkiye'de, yurt dışında olduğu gibi kolluk kuvvetleri içerisinde özel bir sınıf olarak dedektifler bulunmaz. Türkiye'de dedektif olmak isteyen kişilerin, özel dedektif bürolarında çalışması gerekir.
Dedektif maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 12 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dedektif maaşları 17070 TL'dir. En düşük Dedektif maaşı 13660 TL iken, en yüksek Dedektif maaşı 38250 TL'dir.
Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı olmak. Polis Meslek Yüksekokulu ya da Polis Akademisi mezun olarak kolluk kuvvetlerinde çalışma hakkı kazanmak. Kolluk kuvvetlerinde en az 5 yıl görev alarak gerekli tecrübeyi edinmek.
Dedektif, bulundukları ülkenin, yasaları el verdiği ölçüde, kendilerinden talep edilen konular hakkında araştırmalar yapan ve buldukları verileri, raporlar halinde ilgili kişilere sunan, profesyonel araştırmacılardır. Bu kişiler resmi olmadıkları için özel dedektif diye anılırlar.
İlgili 44 soru bulundu
"Sherlock Holmes" ismiyle bilinen bu karakter dikkatli, gözlemci ve detaycı kişiliğiyle bütün gizemli olayları çözmektedir. Holmes en ünlü kurgusal dedektif olarak kabul edilmekte ve gerçekten de dünya çapında en bilinen kurgusal karakterler arasında yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde dedektif tutmak yasak değildir. Fakat yasa dışı hizmet vermek yasaktır. Dolayısıyla özel dedektif mesleği yasak değil yasa dışı işlem yapmak yasak ve suçtur. Özel dedektiflik hizmeti almadan önce mutlaka özel dedektifin kim olduğunu araştırmanız gerekmektedir.
MADDE 16– Özel Dedektifler bu Kanunla verilmiş görevlerini yaparken silah taşıma yetkisine haizdir. Özel araştırma görevlisi kendilerine özel kullanma belgeleri ile verilen demirbaşa kayıtlı silahlarını korudukları bina, tesis ve kuruluşlarda taşıyabilirler.
Belirttiğimiz gibi Türk Ceza Kanunu'nda “dedektif tutmak” ile ilgili bir suç tanımı ve düzenleme olmadığından bu eyleme ceza verilemez.
Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan bireyler dedektif kurslarına başvuru yaparak dedektifliğe ilk adımlarını atarlar. Dedektiflik kursları uzman eğitmenler tarafından kişilere özel dedektifliğin ayrıntılarının öğretildiği kurumlardır.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
Polis Ne Kadar Maaş Alır? Polis olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Polis maaşı 2023 verilerine göre ortalama 21.000 TL civarındadır.
Dedektiflik konusunda kadınlardan daha az şüphe duyulduğundan ya da sadece kadınların girebileceği özel mekanlarda araştırılması gereken kişilerden dolayı (örneğin kadın masaj salonunda araştırılacak biri için elbette kadın dedektif tutulacaktır) da kadınlar tercih edilmektedir.
Özel Dedektiflerin görevleri; kaçakçılık, dolandırıcılık, işlenen cinayet, hırsızlık, gasp, adam kaçırma, çalıntı oto, kundaklama suçlarının araştırılarak delil elde etmek ve elde ettiği delillerin yardımıyla faillerin yakalanarak adalet önünde hesap vermelerini sağlamaktır.
Ortalama özel dedektif ücretleri 900 TL ila 3.000 TL arasında değişir. Real Dedektiflik Bürosu ile çalıştığınızda, hizmet başına 900 TL'den başlayan uygun fiyatlarla hizmet alabilirsiniz. Belirlenen fiyatlar dedektif sözleşmesi ile kayıt altına alınır.
Resmî dedektif olmak için en az 2 yıl polis memuru olarak çalışmış olmak gerekir. Dedektiflik için gerekli sertifikalara sahip olmak gerekir. Verilen talimatları ve ihtiyaçları yazılı ve sözlü olarak iletebilecek bir iletişim becerisine sahip olmak gerekir.
Dedektif olabilmek için şu şartları kesinlikle taşımamız gerekiyor: Polis meslek yüksekokulu veya polis akademisine girerek polis olmaya hak kazanmak. Polis memuru olarak en az 5 yıl görev almış olmak. Üniversite mezunu olmak.
Özel Dedektifliğe Kabul Şartları
d)Bu Kanuna göre özel dedektiflik yapmaya engel bir hali bulunmamak, Gerekir. Avukatlar aynı zamanda hem özel dedektiflik, hem avukatlık yapamazlar.
İşitsel, algılayıcı ve görüntülü olarak kategorilere sığdırılabilen cihazların yanında not defteri ve kalem gibi olayları işlemeye yardımcı olan malzemelerde bulunmaktadır. Dedektif ekipmanları arasında el lambası, mazura, dürbün, renkli tebeşir, eldiven, makas, ip ve fırça yer alır.
Özel dedektiflik lisansı almak için lisans derecesi ve dedektiflik dersleri almak gerekir. Özel dedektiflik eğitimi alan ve başarılı olan adayların bu eğitimi başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Eğitimini tamamlayan öğrenciler özel dedektiflik sertifikası sınavına girerek mesleğe başlayabilirler.
Sözlük anlamı olarak dedektiflik; Suç sayılan bir işi veya bu işi yapanı ortaya çıkarmakla görevli kimse, hafiye, polis hafiyesi[1]olarak tanımlanır.
Özel dedektif hizmetlerinden faydalanırken yasal olmayan dedektiflerden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü bu işi profesyonel bir şekilde gerçekleştirdiğini iddia eden pek çok kimse ya sahtekâr olabiliyor.
2. Başarısız hekimlik kariyeri sayesinde Sherlock doğdu. Edinburgh Üniversitesi Tıp Fakülltesi'nden mezun olduktan sonra genç Arthur Conan Doyle bir gemide cerrah olarak hizmet etmeye başladı.
Dedektif kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri