Sadece 15 dakika bile içten gülmek, sıkıntıyı yüzde 10 oranında düşürebiliyor. Gülme anında, tıpkı egzersiz sırasında salgılanan ve ağrının şiddetini azaltan endorfin hormonu gibi, vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan kimyasallar salgılanıyor.
İkinci olarak, beynimiz güldüğümüzde dopamin adlı, vücutta coşku hissinin oluşmasını sağlayan bir nörotransmiter salgılar.
Gülmek; vücutta mutluluk hormonu endorfin. salgılanmasına neden olur. Gülmek; kasları gevşetir, gerginliği azaltır, ağrıyı alır.
Serotonin, dopamin, endorfin gibi mutluluk hormonları beyindeki sinir iletimini düzenler ve olumlu ruh hali, motivasyon, zevk ve rahatlama gibi hisleri sağlar. Bu nedenle mutluluk hormonlarının dengeli bir şekilde çalışması sağlıklı bir duygusal dengenin anahtarıdır.
Gülmek, stres yönetiminden sorumlu bir hormon olan kortizol seviyesini düzenlemede oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra serotonin ve endorfin gibi mutluluğu artıran hormonların salgılanmasında rol oynayan bir davranıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Açık Havada Bulunmak: Mutluluk hormonu seviyesini artırmanın en kolay yolu dışarı çıkıp temiz hava almak, bol oksijeni ciğerlerinize çekmek, güneş ışığı altında vakit geçirmektir. Güneş ışığına maruz kalmak içerdiği D vitamini etkisiyle vücudunuzdaki serotonin ve endorfin hormonları seviyesinin artmasını sağlar.
Dopamin Fazlalığı Nelere Sebep Olur? Dopamin fazlalığı, eksikliğinde yaşandığı gibi sağlık sorunlarına neden olur. Anksiyete görülmesinin yanında bağımlılığa sebep olarak kişiyi olumsuz etkileyebilmektedir. Bununla beraber halüsinasyon görme, hareket etmede zorluk gibi durumlar da görülebilir.
Endorfin nedir, endorfin hormonunun salgılanması için kişinin hayattan zevk ve keyif aldığı şeyleri yaması gerekmektedir. Bu şekilde beyin daha fazla endorfin hormonu salgılayarak kişinin daha mutlu olmasını ve yaşadığı hayattan daha fazla keyif almasına yardımcı olur.
Beynin “keyif sistemi” ile ilişkili ve motive etmek için eğlenceyi ve ödül duygusunu hissetmemizi sağlıyor. Eksikliği umutsuzluk, değersizlik ve stresle başa çıkamamaya, dikkat dağılmasına, odaklanamamaya neden olabiliyor.
Ona göre aşık olunca mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu salgılanır. Ayrıca sadakat hormonu olarak da bilinen vazopressin bağlılık duygusunu pekiştirir. Aşık olunca salgılanan hormonlardan birisi de dopamindir. Dopamin insanların kendisini de iyi hissetmesini sağlar.
Günde sadece 15 dakika yapacağınız gülümseme seansı ile ömrünüzü 7-8 yıl uzatabilirsiniz. Gülmek, cinsel yaşamı güçlendirir, soğuk algınlığına karşı korur, şeker hastalığına, tansiyona iyi gelir, vücuttaki ağrıları, stresi azaltır, sindirime yardımcı olur, kötü huylu tümörlerle savaşır.
Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Endorfinlerin ağrı kesici etkisi morfinden yaklaşık 30 kat daha fazladır. Mutluluk hormonu olarak da anılır. Heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi, seks, orgazm gibi durumlarda ve duş gibi suyla olan temaslarda salınımı artış gösterir.
Östrojen hormonu, insan vücudunda üretimi olan, kadınlara özgü cinsiyet karakterlerinin oluşmasını sağlayan bir hormondur. Kadına özgü fiziksel gelişimin, göğüslerde büyümenin ve adet döngüsü düzenlenmesinin devamında üreme yeteneğinin kazanılması östrojen ile mümkündür.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Bunların yanı sıra güneş ışığından yararlanarak D vitamini almak, gün içerisinde egzersiz yapmak ve en önemlisi stresi hayatınızdan uzaklaştırmak, size iyi gelen hobilere zaman ayırabilmek serotonin miktarını arttırarak daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
Aşk beyinden salgılanan dopamin hormonu seviyesini yükseltmektedir. Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Serotonin fazlalığı belirtileri aşağıdaki gibidir: Sinirlilik hali, bulantı, kusma, ishal, titreme (Hafif semptomlar) Ajitasyon, huzursuzluk, kas seğirmeleri, kramplar, kas sertliği, terleme, titreme, irileşmiş göz bebekleri ve anormal göz hareketleri (Orta derecede semptomlar)
Mesela sürekli depresif hissetmek, isteksiz olmak bazı vitaminlerin ve endorfin salgısının eksikliğine işaret edebilir. Yapılan araştırmalar, endorfin salgısı bir sebeple az olan insanlarda aşağıdaki ortak belirtileri kaydetmiş: İsteksizlik, motive olamama, mutsuz ve depresif ruh hali.
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Az görülen yan etkilerden biri de uyaran olmamasına rağmen oluşan “Priapizm” denilen istemsiz uzun süreli ereksiyon halidir. Seyrek görülen diğer yan etkiler ise ağrılı boşalma, cinsel istekte aşırı artma ve kendiliğinden orgazm olabilmektedir. Cinsellikte önemli bir etkisi olan dopamin cinsel işlevleri arttırmaktadır.
Ayrıca serotonin dopaminerjik nöronlardaki reseptörlerine bağlanarak dopamin salgılanmasını azaltmaktadır. Serotonin eksikliğinin depresyon oluşumu üzerinde etkisi vardır.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Uzun bir yürüyüş sonrası sizin daha iyi hissetmenizi sağlayan şey endorfin hormonudur. Yenilen yiyeceklere dikkat etmek, bolca D vitamini almak, stresten uzak durmak ve düzenli spor yapmak vücuttaki salgılanan mutluluk hormonlarının miktarını arttırır.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri