Antielastase : Cilt yaşlanmasını geciktirir. Apyrase : Kan vizkozitesini azaltır, kanı sulandırır, akışkanlığını arttırır. Calin : Trombosit agregasyonunun önler, kanama süresini uzatır.
İlk olarak, sülükler bölgeyi rahatlatmak için anestetik bir enzim salgılar ve daha sonra kanın pıhtılaşmasını ve kan pıhtılarını eritmek için kullanılan yararlı enzimleri ve bileşenleri kan dolaşımına bırakır.
Sülük Tedavisinin Yan Etkisi Veya Zararı Var Mıdır? Sülük tedavisinin ciddi bir yan etkisi yoktur. Bazı durumlarda cilt bölgesinde alerjik reaksiyona bağlı kızarıklık olabilir, kendiliğinden geçmektedir. Sülük tedavisinin uygulandığı bölgede sızıntı şeklinde kanama görülmektedir.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Bu özellikleri sayesinde kan pıhtılarını dağıtır, kan damarlarının duvarlarını sabitler, iltihapları tedavi eder, kan basıncını düşürür, ağrıyı azaltır, yağları dağıtır, vücudun gevşemesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, antibakteriyel bir etkiye sahiptir ve kişinin reflekslerini iyileştirir.
İlgili 15 soru bulundu
Geleneksel bir tedavi yöntemi olarak görülürken modern tıp içerisinde de kullanılan sülük tedavisinin faydaları merak edilmekte. Bu faydalar arasında; Kan sulandırıcı özelliği bulunur.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Sülük uygulamasının etkilerinin Hirudin, Hyalüronidaz, Kalin, Destabilaz, Apiraz, Eglin, Bdellin, Dekorsin, Hirustasin, Guamerin, Piguamerin, Gelin, gama-Glutamil Transpeptidaz, Platelet Aktive Edici Faktör Antagonisti, Ornitinden Zengin Plazma ve diğer biyoaktif molekülleri içeren salgısına bağlı olduğu ...
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Sülük Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanmaz ? Göz kapağına, ayak tabanına, boyun, koltuk altı, kasık bölgelerine uygulanmamalıdır.
Uygulama yerlerine yapılan pansuman-tampon, tedaviden 8 / 10 saat sonrasına kadar açılmamalı, kanama kontrolüne yönelik önlemlere uyulmalı ve banyo yapılmamalıdır. Bu esnada hasta istirahat etmeli, çok soğuk ve çok sıcak ortamlardan uzak durmalı, kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır.
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Ödemleri çözer. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.
Sülük Tedavisi Ne Zaman Etki Gösterir? Sülük tedavisinin etki süresi kişinin hastalığı, genel sağlık durumu gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Bazı hastalıklarda hemen rahatlama olurken, bazı hastalıklarda tam tedavi birkaç ay sonra görülebilir.
Sülük uygulanması ileri derecede kan kaybına ve buna bağlı kansızlığa neden olabilir. Büyük bir sülük 15-20 ml kan emebilmektedir. Çok sayıda sülüğün uygulandığı durumda kan verilmesini gerektirecek kadar kan kaybının söz konusu olabildiği bildirilmiştir.
Sülükler, damar tıkanıklığına doğrudan bir tedavi sağlamazlar. Ancak, sülük tedavisi bazı durumlarda damar tıkanıklığına yardımcı olabilir. Sülüklerin salgıladığı enzimler, kan dolaşımını düzenleyerek kanın pıhtılaşmasını önleyebilir ve damarların esnekliğini artırabilir.
Endometriozis Tedavisinde sülüğün faydaları
Sülüğün tükürüğündeki bir diğer önemli bileşik, iltihabın azaltılmasına yardımcı olan iltihap önleyici enzimlerdir. Sülüğün enzimleri sayesinde iltihap azalır, kan damarlara serbestçe akabilir.
Mantar enfeksiyonları veya kepeklerin neden olduğu alopesi olan insanlar da sülüklerin tükürüğündeki antibakteriyel bileşenlerden faydalanabilir.
ödemi azaltır, dolaşımı kolaylaştırır varsa o bölgede cilt altı kanama ve pıhtıları yok eder, sinirlerin üzerindeki baskıyı azaltır ve lokal ağrı kesici etki gösterir.
Varis tedavisi sülük ile mümkün değildir.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır. Ayrıca proteinler kan dolaşım hızını yavaşlatır.
Sülükler, tutturuldukları bölgeden ortalama 45 dk kadar süre kan emer ve kendiliğinden bırakarak düşer. İşi biten sülükler, pet şişeye koyularak tıbbi atık ünitesine atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri