Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası nedir? Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
GTIP numarası, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan koda verilen isimdir.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir.
Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu sebeple GTİP kodu armonize bir sistemden oluşur. Yani, GTİP 12 hanelidir ve ilk 6 hanesi tüm dünyada ortaktır ve değiştirilemez. GTİP ile ilgili düzenlemeler Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılır ve Türkiye'de bu örgütün üyesidir. Türkiye'de GTİP ile alakalı sorumlu olan kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.
İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir. Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır.
Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra faturaya gelerek kolon ayarlarından gtip noyu kolona eklemeniz gerekmektedir.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
Sorun nereden kaynaklanıyor? Gümrük İdaresi'nin uygulamalarında hatalı bir GTİP belirlenmesi durumunda vergi farkı varsa vergi farkının üç katı, bir vergi farkı yoksa usulsüzlük cezası tatbik ediliyor.
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
Son zamanda artan ihracat hacmi ile birlikte, halihazırda 16 hane olan Detaylı Beyanname numarasının, 18 haneye çıkarılması gereği hasıl olmuştur. Toplamda 16 hane olan numara 18 hane olacaktır. Yani “Yıl/Gümrük Kodu/Rejim Tipi” olan 21066666IM kısmı aynen korunacaktır.
Türkiye'de gümrük tarife cetveli içerisindeki ürünler, 12 hanede tanımlanır ve bu 12 hane, GTİP Kodunu oluştur: İlk 6 hanesi uluslararası standart pozisyonlardır. Dolayısıyla başlangıçtaki 6 haneli bir GTİP kodu numarası tüm dünyada aynı ürünü temsil etmektedir.
TARİFE; Uluslararası ticarete konu olacak eşyanın cins, nev'i ve niteliklerine göre sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve bu eşyadan ithalatta alınması gereken gümrük vergisi oranlarını gösteren cetvel olarak tanımlanabilir.
Bu bağlamda binek otomobiller, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dâhil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları kapsamaktadır.
Gümrük Vergilerini GTİP bazında sorgulayabileceğiniz Tarife Arama Uygulaması yürürlüktedir. E-İşlemler altında Tarife Aramayı seçerek sorgulamaya başlayabilirsiniz. https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
0049790: E-FATURA UYGULAMASI GÜMRÜK İŞLEMLERİ - FATURADA GTIP YAZMA ZORUNLULUĞU - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. 01.01.2017 İTİBARİYLE GEÇİLECEK OLAN İHRACATTA E-FATURA UYGULAMASI İLE KESİLEN İHRACAT E-FATURALARINDA GTIP (GÜMRÜK TARİFE KODU) YAZMA ZORUNLULUĞU DOĞACAK MI? Hiçbir etiketi yok.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
GÇB gümrük çıkış beyannamesi kelimelerinin kısaltmasıdır. İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
13. İhracat faturalarında GTİP numaralarının yazılması zorunlu mu? Evet, ihracat e-faturalarında GTİP numarasının yazması gerekiyor.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri