Perde Beton Kesimi İşleminin Avantajları Nelerdir? Perde beton kesimi işleminin başlıca avantajlarını şöyle sıralayabiliriz; Yıkım yapılacak binalarda iş makinesinin yanaşamadığı alanlardaki beton blokların kaldırılmasını sağlar. Kesilecek alan dışındaki beton alanda zarar vermeden kesme işlemi gerçekleştirilebilir.
Perde beton kesme beton duvarların ya da blokların düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kesilmesi gerektiğinde uygulanan pratik ve tasarruflu bir yöntemdir.
b. Bağımsız bölüm sakinleri site yönetiminden bilgi almadan, bağımsız bölümlerin perde betonları ve taşıyıcı duvarlarında delme, kesme, tadilat işlemleri yapmamalıdır. Perde duvarlarını delmek bina statiğine zarar vereceğinden, sorumluluk daire sahibine ait olacak ve haklarında dava açılabileceğini unutmayınız.
Perde beton yönteminin depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruduğunu belirten Avcı, perde betonun bir binanın en önemli taşıyıcı unsuru olduğunu söyledi.
Çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle de olsa perde beton duvar ile mukavemeti artan binaların depremde büyük hasar almadığını öğrendik.
İlgili 40 soru bulundu
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Perde beton duvar sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgarlara maruz kalma ihtimali olan yüksek yapılar için çok önemlidir. Sismik sarsıntıyı taşımak, yatay kuvvetlerin oluşturduğu kesme kuvvetini kontrolde tutmak perde beton duvarın görevleri arasındadır.
Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar. Binanın depreme daha dayanıklı olması için donatı bağlanırken mutlaka çiroz da atılmalıdır. Perde duvar kullanılması deprem anında meydana gelen kat ötelemesini en aza indirir. Yüksek yapılarda kesinlikle perde duvar kullanılmalıdır.
Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır. Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Herhangi bir taşıyıcı özelliğinin bulunmamasına karşın, işlevselliği yadsınamaz. Ek pencere konuşlandırılmasında çoğunlukla perde duvar kesme uygulanır. Yapıları dış etkenlerden sakınarak binanın izolasyonunu büyük ölçüde sağlar. Sadece iç ve dış mekânı ayırmak için kullanılır.
Perde duvar yöntemiyle, kolonların kötü görünümünün önüne geçilir. Taşıyıcı kolonlar işlevselliğinin gerektirdiği doğrultuda, elzem yöntemlerden birisidir. Perde duvar delme güzel bir alternatif olarak, uygun meblağlarla delim işlemi yapılmaktadır.
Doğru bir şekilde yapıldığı sürece karot eve zarar vermez. inşaat ve yapı sektöründe kullanılan bir delme yöntemidir. Genellikle beton, mermer veya çelik gibi sert malzemelerde delik açmak için kullanılır.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır. Bu deprem etkileride ancak perdeler vasıtasıyla karşılanabilmektedir. Yüksek yapılarda çoğu zaman perde kullanmadan çözüm yapılması mümkün olmamaktadır.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
Perde Duvar Yerleşim Esasları Nelerdir? 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre uzun kenarının(lw) kalınlığına(bw) oranı en az 6 olan düşey taşıyıcı elemanlara perde duvar (deprem perdesi) adını veriyoruz.
Perde Duvar Özellikleri:
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. 2. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır.
yapımı 1997 den itibaren yasalarca zorunlu kılınmıştır. bu dayanıklı duvarlara sahip olmayan yapılar 1999 depremindeki buyuk can kaybının sorumlusudur. perde duvarlar odaları birbirinden ayırmakla gorevli diğer duvarlardan farkedilir şekilde kalındır.
Perde beton, çok eski dönemlerden bu yana yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Bu yapı malzemesi; güçlü yanal rüzgar ve sismik kuvvetlerin etkisi altında kalma ihtimali yüksek olan çok katlı yapılarda genellikle kullanılıyor.
Betonarme perde kalınlığı kazı derinliği, çevre yükler, zemin şartları vb. unsurlara bağlı olarak tipik olarak 20 cm ila 50 cm arasında değişken kalınlıkta uygulanabilir.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından binalarda yapılan incelemeler doğrultusunda, perdeli binaların depreme karşı olan direncinin çerçeveli sistemlere oranla çok daha iyi olduğu ve daha az hasar gördüğü tespit edilmiştir (Öztürk, 2005).
Uzmanlar, bu durumu yumuşak kat etkisi ile açıklıyor. Orta katlarda yapılan özellikle duvar kırma gibi işlemler binanın dengesini bozuyor. Yani zemin kat ile üst kat arasında dengesizlik meydana geliyor. Olası bir depremde de dengesiz olan apartman yıkılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri