1.500 Avroyu aşan gönderimler için ise ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır. Yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyalarda ise sınır 430 Avro'dur. Not: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, yani gümrük muafiyet tutrının bulunmasında kargo ücreti dikkate alınmamaktadır.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Ancak yurt dışı sitelerden alışverişte ödenen vergilerde önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs'tan itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden kargoyla gelecek eşyanın gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak. Kargo ile bireysel ithalatta 1.500 Euro 'luk limit ise, 150 Euro olacak.
Fakat 1 Mayıs itibariyle bu kural değiştirildi. Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Yurt dışından, ticari maksat güdülmeyen ve posta veya hızlı kargo ile gönderilen ürünleriniz, en fazla 1500 Euro değerine sahipse: Avrupa Birliği ülkelerinden direk gelmesi halinde %18 vergi uygulanır. Diğer ülkelerden gelmesi halinde %20 vergi uygulanır.
İlgili 39 soru bulundu
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Yurtdışına çıkışlarda ise; Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerde 25.000 Türk Lirası, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarın yolcular tarafından Nakit Beyan Formu ile gümrük idaresine beyan edilmesi zorunludur.
Kargo ya da posta yoluyla yurt dışından verilen siparişlerde gümrük vergisi muafiyeti 22 Avro'dur. Şayet gönderi bu tutarı geçerse 1.500 Avro'ya kadar sadece gümrük vergisi (AB ülkelerinden gelen gönderimlerde %18, diğer ülkelerden gelen gönderimlerde ise %20 gümrük vergisi) uygulanarak kargonuzu alabilirsiniz.
Gümrük vergisi hesaplama işlemlerinde şirketler; ithal ve ihraç edilecek malların piyasa bedeli, sigorta bedeli, taşıma bedeli, ürüne özel oranlar ve diğer vergi türlerini göz önünde bulundurmalıdır. Değeri 1500 € sınırını aşan ürünlerden vergi alınır.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kargo firmaları ücret belirlerken çıkış merkezi ile varış merkezi arasındaki kilometreyi ve kargonun kg/desi ölçülerini baz alarak bir fiyat belirler. Bu sebepten kargoyu gönderdiğiniz şehir/ülkeye göre ücretlerde farklılık oluşabilmektedir.
Yapacağın 200 TL ve üzeri tüm alışverişlerde kargo bedava!
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur. Bunun sebebi eksik veya tamamlanmamış evrak işleri , gümrük talimatları nedeniyle bekleme, ya da yetkililerin ürünlerin gümrüklenmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabileceğinden olabilir.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Kargo gönderim ücretinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği satıcı tarafından belirlenir. Satışa çıkarılan ürün alıcı öder olarak seçilmiş olsa dahi aşağıdaki durumlarda kargo ücreti yine de satıcı tarafından ödenir.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
Gönderiler Şahsi eşya ve Ticari eşya olarak ta dikkate alınır ve gümrük işlemleri bu doğrultuda mevzuata uygun olarak işler. Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Tabii, iş ürünün Türkiye'ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye'ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Vergi borcu hesaplamaları yapılırken, CIF yöntemi kullanılarak belirlenen gümrük vergi matrahı temel alınır. Örneğin, bir ürünün değeri 150.000 USD, navlun 15.000 USD ve sigorta bedeli 25.000 USD ise, gümrük vergisi hesaplaması şu şekilde yapılır: 150.000 + 15.000 + 25.000 = 190.000 USD.
Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünlerin gümrüğe takılıp takılmadığını PTT kargo takip sayfasından görüntüleyebilirsiniz. Ürününüz UKİM'de (Uluslararası Kargo İletim Merkezi) uzun bir süre bekletiliyorsa muhtemelen gümrüğe takılmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri