Havyar çeşitleri arasında en değerli ve en kaliteli olan ise 'siyah havyar' çeşitleridir. Nadir bulunması ve özel bir yapıya sahip olması nedeni ile siyah havyar fiyatı son derece yüksektir.
Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar ise siyahı kadar değerli değildir.
Hazar Denizi'nden çıkarılan en kıymetli ve en kaliteli havyar olarak bilinmektedir. Çiroz ve Mersin balığı gibi türlerdeki balıklardan çıkarılan havyarlar en fazla lezzetli olan kıymet içeren havyarlar arasında yer alır.
Havyar Fiyatı Neden Pahalıdır? İyi kalite bir siyah havyarın kilogram fiyatı ortalama 15.000 dolar civarında seyreder. Adeta elmas! Bir mücevher gibi paha biçilen havyar bu nedenle çok küçük porsiyonlarda servis edilir ve neredeyse adetle yenir.
Bu çeşitler arasında siyahın açık renkli olup griye çalanları ve kırmızının koyu renkli olup kahve tonlarına benzeyenleri de mevcuttur. Siyah havyar dişi mersin balığından, kırmızı havyar ise somon balığından elde edilmektedir. Siyah havyar daha az bulunan bir tür olduğu için daha pahalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Dişi mersin balığının yumurtası olan havyar; bol protein, yağ, B12, B6, B2, PP, C, A vitaminleri ile birçok madeni tuzları da ihtiva ettiğinden besin değeri çok yüksek bir gıdadır ve 50 gramında 1400 kilokalori vardır. Hazırlanması ve taşınmasındaki zorluklar nedeniyle havyar oldukça pahalı bir yiyecektir.
Özellikle açık yaraları iyileştirici etkisi olan havyar, kısa sürede iyileşme sağlıyor. Beyin üzerindeki geliştirici ve zihin açıcı etkisi bilinen havyarda, bol miktarda b12 vitamini bulunuyor. Ayrıca tam bir protein deposu olan havyar halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlere iyi geliyor ve enerji veriyor.
Sorularla İslamiyet - Soru: Balık yumurtası (havyar) helal midir? Cevap: Balık helal bir hayvandır. Ayrıca balık yumurtası da temizdir. Yenebilir.
Havyar yüksek besin değerine sahip olmasıyla birlikte, hayvansal olarak tüketilen sağlıklı besinlerden birisidir. Havyar hem lezzetli, hem de çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bu kadar iyi olmasının yanında fiyatı biraz pahalı olmaktadır. Pek çok hastalığa iyi geldiği son yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir.
Sinop'ta balıkçılar tarafından kefalin yumurtalarının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan havyar, kilogramı 600 liradan satışa sunuluyor. Karadeniz'de balıkçılar tarafından avlanan kefalin yumurtalarının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan havyar, kilogramı 600 liradan alıcı buluyor.
İyi kalite bir siyah havyarın kilogram fiyatı ortalama 15.000 dolar civarında seyreder. Bir mücevher gibi paha biçilen havyar bu nedenle çok küçük porsiyonlarda servis edilir ve neredeyse adetle yenir.
Somon Yumurtasındaki Besinler
Genel olarak balık yumurtası fosfor, selenyum, folat ve A, B12 ve D vitaminleri gibi iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca sinir ve karaciğer sağlığını destekleyen kolin ve destekleyebilecek antioksidanlar lutein ve zeaksantin açısından zengindir. göz sağlığı.
Havyar üretiminde en fazla Azerbaycan, İran ve Rusya ön sıralarda adından bahsetmektedir. Özellikle yemek yapımlarında siyah renkli havyarlar tercih edilmektedir. Bu havyarların balıkçılardan taze taze elde edilmesi mümkündür. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Beluga balığının yumurtasından elde edilen Elmas Havyarı`nın yarım kilosu 8400 dolar ile 15 bin 500 dolar arasında değişiyor. Bu havyarı özgün yapan ürediği balık. Beluga balığı 120 milyon yıldır dünyada olsa da soyu tükenmek üzere ve daha çok Hazar denizinde bulunuyor.
Kokteyl partilerinde hazır havyarlı kanepeler servis edilir. Atıştırmalık olarak hazırlandığı için elinizle alıp yiyebilirsiniz. Bu tür kanepelerle birlikte genellikle şampanya ve buzlu votka servis edilir. Özellikle de şampanya ile iyi gider.
Lumpfish yumurtalarından elde edilen Dardanel Siyah Havyar yüksek protein değeri ve zengin lezzetiyle gurmelerin gözdesi. Özel üretim ve paketleme teknikleri sayesinde tazeliğini korur. Buzdolabında saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir.
Havyar bir kaba alınır, yumurta, un, maydanoz, tuz, karabiber konulur karıştırılır. Tavaya yağ konulur kızdırılır. Çorba kaşığıyla dökerek havyarlar arkalı önlü kızartılır.
Hamsiden sonra en çok tüketilen balıklardan biri olan mezgit, hem ekonomik hem de lezzetli bir balık çeşidi. Bembeyaz lokum gibi etiyle birçoğumuzun favorisi olan mezgitin, alt kısımlarından çıkan havyar keseciklerinin lezzeti de bağımlılık yapacak cinsten.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Her balık yumurtası siyah havyar kalitesinde olmadığı için özellikle Hazar Denizi'nden çıkan Mersin balığı yumurtası tercih edilir. Mersin balığından üretilen ve siyah havyar çeşitleri arasında en değerli olana ise 'Beluga' adı verilir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.
Mersin balığının ağırlığının yüzde 10'u kadar havyar verimi var. 6-7 yılda 5-6 kilo ağırlığa ulaşan dişi Mersin balıklarından 500-600 gr havyar elde ediliyor. Havyarının kilosu ise 12 Bin dolar ile 14 bin dolar arasında satılırken, Türkiye'de ise kilosu 85 bin ila 100 bin TL arasında alıcı buluyor.
Havyar, B12 vitamini bakımından o kadar zengindir ki günlük bir küçük kaşık havyar tüketilmesi vücudun tüm B12 gereksinimini karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri