Asidik maddeler de gümüşü karartır. Söz konusu takılar olunca gümüşün maruz kaldığı asidik maddelerin başında, ciltte oluşan ter geliyor. Özellikle gümüş kolyeler için ter, yaz aylarındaki kararmanın baş sorumlusu.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Gerçek Gümüş Kararma Özelliğine Sahiptir
Bunların yanı sıra gümüş maddesi doğası gereği kararan özelliğe sahiptir. Sahte gümüş kararma yapmadığını gerçek gümüşü karardığını belirtmek isteriz. Eğer satın aldığınız gümüş takı belli bir süre geçtikten sonra kararma yapıyorsa aldığınız ürün gerçek gümüştür.
Sirke-karbonat ve tuz-limon ikilisi gümüş yüzük parlatmak için kullanılabilir. 2'şer yemek kaşığı sirke-karbonat ya da tuz-limon karışımıyla işe başlayabilirsiniz. Gümüş takıyı bu karışımda yarım saat beklettikten sonra yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olur. Yüzeydeki kararma bu şekilde giderilir..
Bir tabak içine 2 ya da 3 kaşık sirke dökün ve sirkenin üzerine bir paket karbonat ekleyin. Oluşan karışımın içinde gümüş ürünü bekletin. 30 dakika içinde gümüş eşya parlamaya başlayacaktır. Son adımda sudan geçirin ve kurumasını sağlayın.
İlgili 43 soru bulundu
925 ayar gümüş neden kararır? Bu fenomen korozyon olarak adlandırılır ve özellikle gümüş için kararma olarak adlandırılır. Oluşan siyah madde gümüş sülfürdür. Bu, Gümüş ile ilgili yaygın bir sorundur, 925 katı Gümüş bile kararmaya neden olabilir, bu bir hata değildir, bu doğal bir olaydır.
Gümüş takılar zamanla kirlenerek ve karararak; renk değiştirebilir, parıltısını kaybedebilir. Evde bulunan karbonat, amonyak, bulaşık deterjanı, diş macunu, tuz, sabun, sirkeli su, limon gibi malzemelerle bu takılar pratik bir şekilde temizlenebilir ve parlatılabilir.
Özellikle gümüş takılarınızı parlatmak için ılık suyun içine karbonat ve limon ekleyerek 10-15 dakika suyun içinde bekletiyoruz. Daha sonra pamuklu bir bezle iyice kuruluyoruz. Takılarınızın eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
Son yıllarda sterling silver olarak da bilinen 925 ayar gümüş takılar dayanıklılık bakımından müşterilere avantaj sunar. 925 ayar şeklinde dizayn edilen yüzlerce farklı takı çeşiti bulunur.
Beyazlığı ve parlaklığı sayesinde albenili takılarda kullanılan gümüş, zaman içerisinde kararmaya başlar. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta; gümüş zamanla kararmaz. Gümüşün kararmasındaki en büyük etken kükürttür. Havada bulunan kükürt gümüşle tepkimeye girerek kararmasına sebep olur.
Gümüş cilde zarar verir mi? Hayır, gümüş ve gümüş takılar cilde kesinlikle zarar vermez.
Öncelikli olarak ürünü ıslak bırakmak, gümüşün oksitlenme süresini hızlandırır. Aynı zamanda parfüm ve dezenfektan gibi ürünler de gümüşü karartabilir.
Gümüş elementi kimyasal yapısı nedeniyle kararmaya çok yatkındır. Nemli ve rutubetli bir alanda duran gümüş takı bir gün içerisinde kararma gösterir. Sebebi ise havada yer alan hidrojen, kükürt ile sülfürik maddeleridir. Ancak kararma durumu çözümü olmayan bir problem değildir.
Bir gün yanlışlıkla gümüş takılarınızı duşa girerken takarsanız bu dünyanın sonu değildir. Ancak nem, gümüş takılarınızın kararmaya devam edeceğini neredeyse garanti edecek şeylerden biridir. Yani her ne pahasına olursa olsun nemden uzak tutmalısınız.
Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Tüm 925 ayar gümüş ürünler zamanla kararır ancak parfüm, tuzlu hava, kükürt, cilt kremleri, saç spreyi, klor ve asidik cilt ph'ı gibi maddelerle temas etmesi çok daha hızlı kararmasına neden olur. Banyo yaparken, yatarken veya spor yaparken hiçbir mücevher takmamanı öneririz.
Bununla birlikte, ince gümüşün bir çok faydası vardır. Bunlar; şekillendirmesi kolaydır, lehimsiz kaynaşır ve kararmaya karşı oldukça dayanıklıdır. İnce gümüş, çok yumuşak bir metal olduğu için daha sık çarpılan ve çizilen yüzükler veya bilezikler yerine küpeler ya da kolyeler için en idealdir.
Günlük ve özel zamanlarda kullanılan veya doğru şekilde saklanmayan gümüşler ve metaller zamanla kararır. Gümüşlerin ve metallerin kullanım ömrü olmadığı için, onlara gereken bakım ve özen gösterilirse değerleri kaybolmaz.
Diğer taraftan, altın ve gümüşün birbirinden ayrıştığı bazı özellikleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Altın, dünyada daha nadir bulunması sebebiyle daha değerli olurken, gümüş endüstriyel malzeme olarak da kullanılıyor.
Gümüşün kararmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle hava kabarcıklarından etkilenen gümüş, narin bir yapıya sahip olduğunun da habercisidir. Gümüşü ev ortamında parlatmak için limon, sirke ve karbonat gibi malzemelerin kullanılacağı önerilse de bunlar gümüşe daha fazla zarar verebilir.
Kararan gümüş takıların temizlenmesinde asla diş macunu, çamaşır suyu gibi kimyasal aşındırıcı ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler gümüşün kararmasının önüne geçmediği gibi takıya kalıcı şekilde zarar vermektedir.
Örneğin, "925" gümüş, %92.5 saf gümüş içermektedir. Ayrıca, gümüş ürünlerde saflık oranını belirlemek için, ürünlerin arkasına yerleştirilmiş olan işaretleri inceleyebilirsiniz. Örneğin, gümüş ürünlerde genellikle "sterling" yazısı görülür ve bu işaret, ürünün %92.5 saf gümüş olduğunu gösterir.
Gümüş takıların pek çoğu insan vücuduna temas ederek ter ve parfüm gibi faktörlerden de etkilenir. Özellikle gümüş takıların üzerine parfüm ve kolonya gibi kimyasal maddelerin değmesi gümüş takıların daha çabuk şekilde kararmasına ve renk değiştirmesine neden olur.
Gümüş takılarınızı sudan da korumanız gerek, zira suya uzun süre maruz kalmak da kararmaya yol açar. Rutubetli veya ıslak ortamlarda gümüşün uzun süre kalmasına izin vermeyin.
Gümüş takılar öncelikle kişiden kişiye değişen vücut asit oranlarına göre farklı zamanlarda kararma yapar. Kimi kişilerde gümüş takıları hiç kararma yapmazken, kimilerinde ise aldığı günden 1 hafta içinde kararma, solma belirtileri başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri