Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Aşırı stres cildin kararmasına neden oluyor.
Şengör, ayrıca son zamanlarda 30-45 yaş arasındaki kadınlarda görülme sıklığı artan Hashimoto tiroiditi hastalığına dikkat çekiyor. Dr. Betül Şengör, "Bu hastalıkta ciltte hem kuruluk hem de akne görülebilirken, bazen de melasma isimli hormonal lekeler de gözlenebiliyor.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
İdeal çözüm vitamin ve mineral yönünden de zengin bir nemlendirici ile cildin kendini onarmasıdır. Suya benzer dokuları olan ürünler cildinizin en kuru alanları tarafından bile kolayca emilirler. Bununla birlikte düzenli olarak krem kullanmak da önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
1 yemek kaşığı zerdeçal üzerine birkaç damla limon sıkın ve krem kıvamını yakalayın. Bu kremi haftada 2 defa olacak şekilde renginin açılmasını istediğiniz bölgeye sürün. Yıkama anında ılık su kullanabilirsiniz. Limonun asitli yapısı sayesinde ciltteki kararan hücrelerde açılma meydana gelebilir.
Bu nedenle güneş koruyucu krem ve diğer bakım ürünlerinde içeriğe ve uygunluğa dikkat edilmelidir. Cilt kararması hangi vitamin eksikliği sorusunun yanıtı olan C, E ve diğer vitaminler, özel geliştirilmiş güneş koruyucu kremlerin içeriğinde yer almaktadır.
Güneş ışınları, UV, çevresel koşullar, makyaj temizliği, yaşlılık, beyaz ten, beslenme şekli ve düzeni ciltteki renk eşitsizliğinin temel nedenleri arasındadır. Yüzdeki renk eşitsizliği özellikle makyaj sonrası cilt temizliğinin iyi yapılamamasından kaynaklanmaktadır.
Hem gelişimsel süreçte hem de evrimsel süreçte melanin pigmenti miktarının artışı ve azalışı, insan derisinin tamamının veya bir kısmının rengini değiştirebilmektedir: Bir insanın derisinde ne kadar çok melanin varsa, o kişinin deri rengi o kadar koyu olur; ne kadar az melanin varsa, o kişinin deri rengi o kadar açık ...
Beyazlatıcı etkisi ile bilinen doğal özlerden biri de zerdeçal. Zerdeçal tozu, buğday unu ve limon suyunu karıştırarak yüzünüzde 15 dakika bekletmelisiniz. Ardından ılık su ile cildi yıkayarak temiz ve daha beyaz görünüm elde edebilirsiniz.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır.
Limon ve karbonat peelingi: Peeling ve kese yapmak cildi ölü deriden arındırdığı için cilt rengini açıyor. Limon ve karbonat ten rengini açmak için kesin çözüm. Hem limon hem de karbonat cilt rengi açmak konusunda çok etkili iki malzeme.
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Maalesef yaşlanma, stres, karaciğerde fonksiyon bozukluğu, depresyon, uzun süre güneşe maruz kalma gibi çeşitli nedenlerden dolayı yüz bölgesinde kararma meydana gelebilmektedir. Yüzün kararmasını önlemek için düzenli güneş kremi, keçi sütü sabunu kullanımı gibi yöntemleri uygulayabilir.
B3 vitamini (Niacinamide): Derinin fazla renk pigment üretimini kontrol altında alan etkili bir cilt beyazlatıcıdır. Derideki kolajen üretimini destekleyerek ince çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engeller.
1 - C vitamini
Özellikle ciltteki renk eşitsizlikleri ve lekelerin açılmasında etkili olan C vitamini, lekelere neden olan melanin üretiminin engellenmesine de yardımcı olarak, daha aydınlık bir cilt için savaşıyor.
Soluk ten. B12 vitamini eksikliğinde soluk veya sarı cilt de görünebilir. Deri altında dolaşan kırmızı kan hücreleri cilde normal rengini verir. Kırmızı kan hücrelerinin yeterli olmadığı durumlarda cilt soluk görünebilir.
Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir. Cildin eski rengine kavuşması içi banyo sırasında keseleme yapılarak cildin kendini yenilemesi ve ölü derilerden arındırılması da bu süreci hızlandırabilir.
Cildin tonunu açarak renk tonunu eşitleyen bir yöntemdir. Cilt lekesi sorunundan şikâyetçi olanların yanı sıra doğal olarak esmer bir tene sahip olanlar da lazerle cilt beyazlatma işlemini tercih edebilirler.
Hücreleri yenileyici ve doku onarımına yardımcı olan kantaron yağı konu cilt beyazlatma olduğunda hızır gibi yetişenlerden. Kantaron çiçeğinden elde edilen bu doğal yağ antiseptik etkileri ile cildi aydınlatıyor, parlatıyor ve beyazlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri