Pulpa dokusu; dişin soğuğu, sıcağı, ekşiyi, tatlıyı algılamasını sağlayan sinirlere ve dişin beslenmesini sağlayan kan damarlarından oluşan yumuşak bir dokudur. Bu doku, genellikle travma ile canlılığını kaybettiğinde kan damarları parçalanır, diş kan ürünlerinin rengi ile iç katmanından boyanmış olur.
Erişkin Dişlerindeki Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri
Dişte siyah leke oluşmasının en önemli ve en sık nedeni diş çürüğüdür. Bunun haricinde şeker içeriği yüksek gıdaları aşırı tüketmek ve sonrasında doğru ağız temizliği yapmamak hem çürüklere hem de kararmaya neden olabilir. Bu kararlamalar oldukça sıkıntı vericidir.
Bu siyah lekeler (diş taşları) yalnızca dental hijyenist ve diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve iyi ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri bunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Çürükler, ağız içerisinde yer alan ve şekerlerle beslenen bakterilerin üretmiş olduğu asitler sonucunda ortaya çıkarlar. Asitler diş yüzeyinde aşınmalara yol açarak dişin yüzeyinin çürümesine neden olur. Asitler ilerleyerek diş kökünü kaplayan sementumu aşındırmaya başlamasıyla kök çürüğü oluşur.
İlgili 45 soru bulundu
Diş çürümelerinin önüne geçebilmek için şunları yapmalısınız: Kaliteli bir diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Tercihen, her yemekten sonra ve özellikle yatmadan önce fırçalayın. Dişler arasındaki olası artıklar günlük olarak diş ipi gibi yardımcı malzemelerle temizleyin.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Diş çürükleri ne gibi sorunlara yol açıyor? Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Özellikle arka dişlerde görülen lekeler siyah renkli ise akla direkt dişteki siyah lekeler çürük mü sorusu gelmektedir. Dişte oluşan siyah lekeleri görünce bireyler doğal olarak bunun çürük olduğunu düşünür. Hemen paniğe kapılsa da genelde leke olarak tabir edilen bu siyah leke çürük olmayabilir.
Doğru, düzenli bir fırçalama ve diş ipi kullanma rutini sürdürmek bu tür lekeleri minimumda tutabilir. Ayrıca dişlerinizi korumak için bir pipet kullanabilir ve koyu renkli sıvı içimi sonrası su içebilirsiniz. Tüm bu önlemlere rağmen hala lekeler hayatınızdan çıkmıyorsa, diş hekiminize mutlaka görünün.
Ev tipi diş temizliği fiyatı 1000 TL – 1500 TL arasında değişirken; lazerle diş temizliği fiyatları ise 1400 TL ila 2000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır.
Vücudun ürettiği sıvıların (kan, tükürük) çökelmesiyle birlikte oluşan kimyasal renk değişiminde ise renk sarıdan koyu kahverengiye hatta siyaha kadar dönüşebilmektedir. Bu tip renklenmelerin başlıca sebebi ağız iltihabından kaynaklı diş eti kanamaları olarak gösterilebilir.
-Hayır, karbonat cif gibi iri partikülleri olan bir maddedir ve bununla mine üzerini fırçaladığımız zaman sert mine yüzeyi çizilir, aşınır ve leke tutmaya daha müsait bir hale gelir. Bu nedenle karbonat, tuz gibi partikülleri olan maddelerle diş fırçalamak doğru değildir.
"Bu yüzden gerçekten stresin vücutta ilk etkilediği organlardan biri de dişler ve diş etleri oluyor. Psikolojik sebeplerden dolayı ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar diş etlerinde hastalıklara neden oluyor. Gerekli tedbir alınmadığında ilerleyen yaşlarda diş kayıpları meydana geliyor.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Yetişkin dönemde gelişen çürükler ve erken diş kayıplarının altında ise genetik etkenlerin yanı sıra, kötü ağız bakımı, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar ile ebeveynlerin yaptıkları hatalar yatar.
Düzenli Diş Fırçalamak Çürüğü Geçirir Mi? Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
B6 vitamini eksikliği:Dilde ve ağızda yaralar,dudak kenarında çatlaklar oluşur. B12 vitamini eksikliği:Dilde yanma hissi,dilin arka tarafına doğru kırmızı lezyonlar. A VİTAMİNİ:Eksikliğinde diş gelişimi ve sürmesi yavaşlar.Tükrük salgısı azalır.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Tedavi edilmezse, anemi dişleri zayıflatarak diş sağlığınızı etkileyebilir ve dişleri çürümeye meyilli hale getirebilir. Vitamin eksikliği nedeniyle diş etlerinin enfekte olma olasılığı daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri