Depremin 15,03 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Sarsıntı, Trabzon ve çevre illerde de hissedildi.
Evet, Gümüşhane üçüncü derece deprem bölgesidir. Bu fay hattı, Türkiye'de en çok aktiflik göstermekte olan fay hatlarından bir tanesidir. Bu nedenle zaman zaman bu bölgede birçok depremin hissedilmesine neden olan fay hattıdır diyebiliriz.
Depremin 15,68 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Vali Alper Tanrısever depreme ilişkin yaptığı paylaşımda, "Kelkit ilçemiz Cemallı Köyü merkezli saat 23:23'te 4.1 şiddetinde meydana gelen depremde tarafımıza ulaşan bir olumsuzluk ihbarı bulunmamaktadır.
Gümüşhane, yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde bulunan bir şehir değil. Depremsellik ve tektonik alanında sakin bir şehir. Bu olumlu konum bazlı özelliklerin dışında ise Türkiye'deki en aktif fay zonları arasındaki Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), şehre 80 km uzaklıktan geçiyor.
Vatandaşların kısa süreli panik yaşamasına neden olan depremler ufak büyüklüklerde devam ederken il genelinde deprem nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmediği öğrenildi.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Gümüşhane, üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, nerelerden fay hattı geçiyor?
Son olarak Erzincan'da 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremde Gümüşhane büyük oranda etkilenmiş ve il “Afete Maruz Bölge” olarak ilan edilmiştir.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yer alan Kelkit Fay Hattı, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir fay hattıdır. Bu fay hattı Doğu Anadolu Fay Zonu parçasıdır.
1870 Trabzon Salnamesinde Trabzon'un kazaları arasında Gümüşhane'yi de görmekteyiz. II.Abdülhamit devrinde Gümüşhane yine Trabzon Vilayeti'ne bağlıdır. Bu devrin sonu olan 1908 yılında Batum, 1878'de Rusya'ya terk edildiğinden Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak kalmıştır.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 22 saat arayla yaşanan iki deprem, vatandaşlar arasında korku ve paniğe yol açtı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Lütfiye Sayıl, bölgede birkaç hafta boyunca küçük deprem aktiviteleri görülebileceğini söyledi.
18 Aralık saat 23.23'te meydana gelen deprem Gümüşhane Kelkit ilçesinde gerçekleşti. Depremin şiddeti AFAD tarafından 4.1 olarak ölçüldü.
Depremin derinliği ise 11.18 kilometre olarak ölçüldü. Depre İstanbul ve çevre illerden hissedildi.
ÖNCESİ VE SONRASI DA VAR
Gümüşhane'de meydana gelen ve Trabzon'un da dahil olduğu çevre illerden hissedilen 4.3 büyüklüğündeki depremden önce ve sonra da depremler meydana geldi. 00.54'te 1.7 şiddetiyle başlayan sallantılar 01:34'te meydana gelen 1.7 büyüklüğündeki sallantıya kadar sürdü.
Öte yandan Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun yanıtı evet. Çünkü kısa adı KAFZ olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık 80 km uzaklıktan geçiyor. Bu fay zonu, Türkiye'deki en aktif fay zonları arasında yer alıyor.
deprem 19 Ocak 1979 (MD=5.0) ve 12 Ağustos 1985 (MD=5.0) depremleridir.
Gümüşhane'nin Şiran, Kelkit ve Köse ilçeleri ile Bayburt ve Erzincan'dan geçen KAFZ ile ilişkili Kelkit Fay segmenti (KLFS), Kelkit baseni (KLB), Bayburt baseni (BYB), Kelkit Çoruh Fay zonu (KÇFZ), Akdağ-Çayırlı Fay zonu (AÇFZ), Tercan-Aşkale Fay zonu (TAFZ) ve Dağyolu fayı (DYF) gibi birçok fay segmenti ve fay zonları ...
Gümüşhane yöresinin Azzi ülkesi adıyla, güneyinden Suşehri'ne kadar uzanan topraklarına ise Hayaşa ülkesi olarak anıldığı Hititler zamanında zenginlik kaynağı yine gümüştür.
Yine aynı yazara göre Urartuların batı kanadını Gümüşhane ve yöresi oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısına Haldi; Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt yöresinde yaşayanlara ise Halt denildiği yazılı tarihi kaynaklarda zikredilmektedir. Bölge Urartu hakimiyetinden sonra Medler ve Perslerin idaresinde kalmıştır.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bayburt'un deprem kuşağına yakın olduğunu ve olası bir depremin Bayburt'ta da hissedebileceğini belirterek, “1992 Erzincan depremi Bayburt'ta da hissedildi. Bayburt'un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Çünkü Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın” dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 18 Aralık'ta Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi merkezli olmak üzere saat 01.15'te 4,3, saat 23.23'te ise 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Gümüşhane ve Kelkit halkında korku yaratan depremler, yakın illerde de hissedildi.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
1939 depremi, Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Amasya, Tokat, Yozgat, Niğde, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun gibi 14 şehirde etkisini göstermiştir. 1939 depreminin en çok etkilendiği şehir şüphesiz Erzincan'dır.
1992 Erzincan depremi, 13 Mart 1992 tarihinde yerel saatle 19.08'de Türkiye'de Erzincan ilinin güneydoğusunda meydana gelen deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 653 kişi öldü, 8057 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri