14. yüzyılda ilk mekanik saatler 24'lük sistemde yapılıyordu günümüzde de hala 24'lük sistemde saat üreten firmalar var. Bana kalırsa tutmamasının nedeni saatlerin birbirine çok yakın görünmeleri ve dakikaların birbirine aşırı yakın olmasıydı. 12'lik sistem daha anlaşılır bir sistemdir.
Bir günün 24 saate bölünmesinin geçmişinin Antik Mısır'a dayandığı tahmin ediliyor. Ancak günümüzde onluk sayı sistemi yaygın olarak kullanılmasına rağmen, neden bir günün 24 saate bölündüğü sorusu akla gelebilir. Mısırlıların zamanı ölçmek için güneş saatlerini kullandığı biliniyor.
Bir günün 24 saat ve bir saatin 60 dakika olmasının nedeni, Mısırlılar ve Babillilerin günü bölüş şekillerinden kaynaklanmaktadır. Buna göre parmaklarıyla saymayı kolaylaştırmak için sırasıyla 12 tabanlı ve 60 tabanlı bir sistem kullandılar.
1 Yıl, 365 gün 6 saat yani 365,25 gündür. Dünya 1 günde; Güneş etrafındaki hareketinin 1/365,25 = % 0,2738'lik kısmını tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafında 1 tur atmasıyla, 1 Güneş günü arasındaki fark: 24 sa – 23 sa 56 dk 4 sn = 3 dk 56 sn = 236 saniyedir.
24 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzenidir ve 24 saate ayrılır. Gece yarısı 0'dan 24'e kadar olan saatlerle ifade edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Her periyot; 12 (sıfırı gösterir), 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sayılarından oluşur. 24 saatlik zaman döngüsü gece yarısı 12'de (genel kullanımı 12 a.m.) başlar, öğlen 12'yi geçer (genel kullanımı 12 p.m.) ve günün sonundaki gece yarısına kadar devam eder.
Uluslararası ortak saat kullanımı amacıyla ortak bir başlangıç belirlenerek (Greenwich) oluşturulmuş, on beş boylamın güneş önünden bir saatte geçişi esas alınarak on beş boylam aralıkla çizilen saat dilimleridir.
Dünya, kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 24 saatte (1 gün), Güneş'in etrafındaki dolanımını ise 365 gün 6 saatte (1 yıl) tamamlar.
En eski kristalin yaşını belirliyoruz fakat bu 24 saatlik dilimle mi gerçekleşiyor? Dünyanın ilk oluşumunda 1 gün 6 saatti, şu anda 24 saat.
Bu dönüş hızı çok düzenli şekilde azalmasa da, söz konusu dönemde bir günün ortalama uzunluğu her yıl saniyenin 15 ila 25 milyonda biri kadar uzamış. Dünya'nın dönüş hızının bir günün 25 saat olmasını gerektirecek kadar düşmesi için en yüksek hızda bile 140 milyon yıl geçmesi gerekecek.
'SAATLER GERİ ALINACAK' İBARESİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTI
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır."
Bir yumruk bir saat, her sayı bir dakika gibi düşünelim yani. Sümerlile- rin bu bulguları ya da tanımlamaları MÖ 3000 civarında yapmış oldukları sanılıyor. Yani bir saat neredeyse 5000 yıldır 60 dakika.
Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Bir zamanlar bir gün yalnızca 18 saatken günümüzde 24 saat olması da bunun önemli bir göstergesi. 24 saatlik zaman dilimine bir tam gün diyoruz.
İlk saatler düz bir yüzeye yerleştirilen sabit bir cismin gölgesinin uzunluğunda ve yönünde, Güneş gökyüzünde hareket ettikçe ortaya çıkan değişikliklerin belirlenmesine dayanıyordu. Geçmişte güneş saatleri dışında zamanı ölçmek için su saatleri, mum saatleri, kum saatleri gibi farklı araçlar kullanıldı.
Aslında bu sorunun pek bir cevabı bulunmasada mekanik saatlerin önceki saatlerden ilham alarak kurulduğunu söyleyebiliriz. Eğer mekanik saati kuran kişi güneş saatinden ilham alarak kurduysa mesela saat tam 12 gibi bu işlemi gerçekleştirmişse.
Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.
Eskiden günler 24 saat değil 19 saat sürüyordu. Bilim insanları geçtiğimiz günlerde Nature Geoscience makalesinde eskiden günlerin 19 saat sürdüğünü kanıtladı. Peki, artı 5 saati nereden ve nasıl kazandık? Bir gün neden 19 saat sürüyordu?
Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur.
(23 saat 56 dakika ve 4.09 saniye). Aslında önceden 24 saatti de şimdi 23 saat 56 dakika oldu demek pek doğru sayılmaz. Sadece biz insanlar bu 4 dakikalık süreyi görmezden gelip 1 günü tam 24 saatmiş gibi varsayıyoruz. Dünya'nın dönüşü zamanla biraz yavaşlıyor; dolayısıyla geçmişte bir gün daha kısaydı.
Bulunduğunuz yere bağlı olarak bu değişebilir. Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır.
O zaman 60 dakika 4 ile bölünürse 15 elde edilir. Bu durumda 1 çeyrek 15 dakika anlamına gelir. Saniyeye çevirmek için 1 dakikanın 60 saniyeden oluştuğunu bilmekte fayda var. 1 dakika 60 saniye olduğuna göre 15 dakikanın 60 saniye ile çarpılması, 15 dakikanın 900 saniye olduğunu verir.
Zaman dilimleri Greenwich, İngiltere'deki 0 derece boylamından başlar (bakınız UTC) ve doğuya doğru artarak, batıya doğru azalarak devam eder. Dünyada zaman dilimleri. Zaman dilimleri, genellikle hükûmetler veya bazı astronomi enstitüleri tarafından belirlenirler ve 3 veya 4 harfle gösterilirler.
TÜRKİYE ARTIK GMT+3 / UTC+3 ZAMAN DİLİMİNDE
GMT yani Greenwich Mean Time, başlangıç meridyeni olarak Londra'nın güney doğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Greenwich Ortalama Zamanı (İngilizce: Greenwich Mean Time), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri