Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Tünaydın Ne Zaman Denir? Tünaydın kelimesi iyi geceler anlamına gelse de genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılır.
Günaydın kelimesi sabah saatlerinden öğlen saatlerine kadar kullanılabilen bir kelimedir.
Günaydın, sabah saatlerinde insanlara güzel temennide bulunmak için söylenen bir sözdür. Araplar da sabah veya akşam 'günaydın' kelimesine karşılık gelen kendilerine özgü bir kelime kullanmaktadır.
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
İlgili 22 soru bulundu
Daha fazla konuşmak, sohbeti devam ettirmek istiyorsanız cümlelerinizin diyaloğa açık bitmesine dikkat edin. Tekrar mesaj atması için ona bahane yaratın. "Ben evdeyim, ya sen?" "Sana da günaydın, erkencisin" gibi. Mesajlaşmanızı günaydın, iyi akşamlar gibi saçma bir rutine sokmayın.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz. Güneş batıyor ve akşam oluyor.
Hayırlı sabahlar yerine günaydın denilmesinin dinen günah olup olmadığı Müslüman alemi tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte konuya dair bilgiler… GÜNAYDIN DEMEK CAİZ Mİ? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi açıklamasının olmadığını söyledi.
Buna göre “Selamün aleyküm” ya da “Esselâmu aleyküm” şeklindeki selam terk edilecek, onun yerine sabahları “günaydın”, öğleden sonra “tünaydın”, akşam vakti “iyi akşamlar”, gece bastırınca da “iyi geceler” denilecekti.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Tün Aydın - Yanlış
Tünaydın, tıpkı günaydın kelimesi gibi bitişik yazılır. Buna karşın dilimizde birçok esenlik sözü ayrı yazılmaktadır. Örneğin: Hoşça kal - Hoş geldiniz, iyi Günler, İyi Akşamlar.
⇝ Cümleye başlarken günaydın ve merhaba kelimesi büyük harfle başlar, lakin cümlenin ortasında ise günaydin ve merhaba kelimeleri küçük harfle başlar. Normalde de hangi Kelime olursa olsun cümleye her zaman büyük harfle başlanır.
günaydın. İyi güne başlangıç ifadesi olan bu sözcük iyi sabahlar anlamında kullanılır.
Türkçe'deki "Günaydın" ve "Tünaydın" kelimeleri Hamdullah Suphi Bey tarafından dilimize eklenmiştir. Hamdullah Suphi'nin eşi Ayşe Saide Hanım; baba tarafından İsfendiyaroğlu (babası Ahmet Muhtar) anne tarafından da Ramazanoğulları Ailesi'ndendir.
Yaşamak güne güzel başlamakla başlar. “GÜNAYDIN” kelimesi sizde tahmin edersiniz ki güne başlarken güzel ve aydınlık bir gün olması dileğidir. Aslında dua gibi bir şey. İçten söylendiğinde karşınızdaki insanı rahatlatan, iç huzurunu şenlendiren bir söz.
En evlası selam sözünü tam olarak ve örfe uygun şekilde ifade etmektir. Ancak yazışmalarda kısaltılarak kullanılması da günah değildir. Bu kısaltma selam manasını hatırlatıyorsa selam verilmiş olunur. "Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir.
“Selam”ın İslam'daki yeri bilindiği, o ihmal edilmediği ve Müslümanların bir şiarı olarak korunduğu sürece, insanların “günaydın, hayırlı sabahlar, iyi akşamlar…” gibi daha başka ifadelerle birbirlerine iyi dileklerini bildirmelerinde ve selamlaşmalarında bir mahzur yoktur.
Günaydın demek, sabahları iyi dileklerde bulunmak için kullanılan bir selamlama şeklidir. Bu sözün dinimizde bir sakıncası yoktur. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2015 yılında “Ramazan Günlükleri” adlı kitabında, günaydın demenin cahiliye dönemindeki bazı sözlere benzediğini belirtmiştir.
Tünaydın ne demek, nereden gelir? Tünaydın aslında öğleden sonraları ile ikindi vakti arasında söylenen bir selamlama sözü. "Günaydın"a çok benzemesi sebebiyle genellikle karıştırılan bir sözdür. Birçoğumuzun "Tünaydın!" selamını ilk defa ilkokul öğretmeninden duyduğuna adım gibi eminim!
Türkiye Türkçesinde günaydın deyimine karşılık Eski Türkçe tün sözcüğünden türetilmiştir.
saat 22.00 dan önce iyi akşamlar sonrasında iyi geceler denir .
Ona günaydın yazarken sondaki n harfini çok uzatma. 2 tane, hadi diyelim çok aşıksın 3 tane n koy. Seni avucunda bilmesin.
Günaydın Sevgilim Gün Aydınlık Seninle Günler Seninle Parlak Bugün ki Gibi Gün Seninle Güzel Sevgilim Günaydın… Günler Seninle Başlar, Gözlerimi Açtığımda Yeni Bir Güne Seninle Uyanmanın Mutluluğunu yaşıyorum Sevgilim Günaydın..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri