Türkçe'deki yaygın karşılığı “faiz” olan Arapça ribâ kelimesi sözlükte “fazlalık, nemâ, artma, çoğalma; yükseğe çıkma; (beden) serpilip gelişme” gibi anlamlara gelir.
Sözlükte “hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak” anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, “ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek” mânasına gelmektedir.
Riba ise fıkıh literatüründe genellikle “karşılıklı borç yükleyen akitlerde, taraflardan biri için şart koşulan, karşılığı bulunmayan (haksız) fazlalık” olarak tanımlanır.
Bir fıkıh terimi olarak ribâ, “belli malların, belli şekillerde yapılan satım akdi ile değişiminde şart koşulan veya hâsıl olan fazlalık ve ödünç verilen malın geri ödenmesinde şart koşulan fazlalık” anlamına gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Oysa Allah (cc), alışverişi helâl, ribayı (faizi) haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüde uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a (cc) kalmıştır.
Öz Faiz (ribâ) İslam'da kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Genel kabule göre faiz ribâ ile eş görülerek faizin tüm biçimleri kesin şekilde yasak olarak kabul edilmektedir.
HEDEF KİTLE: Ortaokul kademesindeki tüm öğrencilere uygulanabilir. bütününü temsil edecek şekilde her sınıf düzeyinden bir kaç sınıfa uygulanabilir. Okuldaki öğrencilerin en az %30'una uygulanması önerilir.
4-RİBA'lar okul öncesi kurumlarda öğretmen ve velilere yönelik, ilkokul, ortaokul ve liselerde ise öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik uygulanacaktır. Yalnızca ilkokullarda 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanmalıdır.
RİBA, rehberlik hizmetleri ihtiyaç belirleme anketidir. Okul rehberlik hizmetlerinin planlanmasına yönelik öğrencilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu sürece öğrenciler ile birlikte veli ve öğretmenlerin de aktif katılımının sağlanarak gelişimsel anlayışa uygun dinamik bir plan oluşturulması amaçlanmaktadır.
Türk Dil Kurumu TDK'ya göre ihtikar "Vurgunculuk" anlamına gelmektedir. Ticaret hukukunda kullanılan kavram Arapça'dan Türkçe'ye geçmiştir.
Sözlükte “kapıp almak, çalmak, fırsatını kollayıp bir malı alıp kaçmak” gibi anlamlara gelen ihtilâs, İslâm hukukunda bu sözlük anlamıyla bağlantılı olarak özel bir koruma altında bulunmayan menkul bir malı, sahibinin ya da yetkili kimsenin rızâsı olmadan ve zor kullanmadan hile ve el çabukluğu ile alıp kaçmayı ifade ...
Ekonomik düzenin tabiî gidişine engel olan ihtikâr Türkçe adı ile karaborsa, İs- lam'da olduğu gibi İslam dışında ki sistemlerde de yasaklanmıştır. Mesela: Talmud'da meyve, zeytin, un gibi temel gıda maddelerinin ihtikârı yasaklanırken kimyon, kara- biber vb. baharatlarda böyle bir yasaklamaya ihtiyaç duyulmamıştır.
RİBA anketleri her yıl okulun rehberlik ihtiyaçlarını belirlemek için Mayıs ayında uygulanır. Öncelikle her bir grup için kullanılmak üzere anket formun indirilip o gruba uygulandıktan sonra veriler o gruba ait sonuç çizelgelerine geçirilir.
Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar.
Artma, çoğalma, şişme, gelişme ve yetişme, mübadeleli akitlerde taraflardan birinin hakkı kabul edilen ve akit sırasında şart koşulan karşılıksız fazlalık anlamında bir İslâm hukuku terimi.
Uygulama sürecinde rehberlik öğretmeni sınıf/şube rehber öğretmenine müşavirlik eder. HEDEF KİTLE: İlkokul kademesindeki 3. ve 4. sınıf öğrencilerine uygulanabilir. UYGULAMA SÜRECİ: Uygulayıcı/uygulayıcılar tarafından öğrencilere, anket formunun ne amaçla uygulanacağı açıklanır.
MEB-RPD Hizmetleri Yönetmeliğine göre mayıs ayı içerisinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine dair ihtiyaç analizi yapılması gerekiyor. Bu kapsamda kullanılan RİBA'ların, güncel versiyonları yayınlandı.
- - Veli ve öğrenci anketleri ile sınıf ( veli – öğrenci ) sonuç çizelgelerinin doldurulması sınıf rehber öğretmenleri tarafından gerçekleştirilir. - - Öğretmen anketlerinin uygulanması ve okul ( veli – öğrenci - öğretmen) sonuç çizelgelerinin doldurulması, okul psikolojik danışmanları tarafından gerçekleştirilir.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Riba çeşitleri arasında alışveriş faizi, borç faizi, vade faizi ve fazlalık faizi gibi faizler vardır. Riba, yani faiz dinimizce haram kılınmıştır. RİBA NEDİR, TÜRKÇE KARŞILIĞI NE DEMEK? Riba kelimesi özellikle İslami bir kavram ya da kelime olarak karşımıza çıkar.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Bunlardan biri olan faiz, haksız yoldan, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden kazanmaktır. Faiz, insanların mallarına kattıkları meşru olmayan fazlalıktır. Faiz, “Bizi aldatan, bizden değildir.”[3] buyuran Allah Resulü (s.a.s)'in getirdiği adalet, şefkat, yardımlaşma, dayanışma gibi değerleri görmezden gelmektir.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri