hasretin tutuşur, anılar uçuşur / acı bir elvedadır ardakalan” deniliyordu. Oysa, Türkçede “arda kalmak” diye bir eylem yok. “Artmak, geriye kalmak” anlamındaki eylemin doğrusu, “t” harfiyle ve bitişik yazılan “artakalmak”.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
artakalan ne demek? Artarak kalan. Artık, artmış, fazla, zait, ziyade, geri kalmış, bakiye.
arda kalma olasılığı
Bir çoğada belli bir yaş öbeğinin bir sonraki öbeğe geçebilme olasılığı.
(-den) (arta'kalmak) Artmak, geriye kalmak, fazla bulunmak: “Artakalan para ile çocuk pek güç geçiniyordu.” -H. F. Ozansoy. artakalmak, 10 karakter ile yazılır.
İlgili 27 soru bulundu
Bununla birlikte geri anlamında gelen art kelimesinin yönelme hali olan "arda" ile kalmak fiilinin birlikte kullanılması da mümkündür. Bu farklı bir yapıdır. Bu anlamda "arda kalan", geride kalan anlamına gelir. Yanlış değildir, sadece farklı bir ifadedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Cevap: Merhaba, arda kalan derde kalır deyiminin anlamı, Bir işin yapılmasında geç kalmış, zamanını kullanamayan kimse istediği şeyi yapamaz.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
pek çok✅ (Doğru kullanım)
Oysa, Türkçede “arda kalmak” diye bir eylem yok. “Artmak, geriye kalmak” anlamındaki eylemin doğrusu, “t” harfiyle ve bitişik yazılan “artakalmak”. Doğru örnek: Ahmet, gündelik masrafından artakalan parayı biriktirip bankaya yatırıyor.
Ardıç isminin anlamı: Güzel kokusu ile bilinen bir ağaç türü.
Atıl durumda, etkisiz ve işe yaramaz bir durumda bulunduğunu ifade etmek için kullanılan bir ifadedir. Bir iş için kullanılamayacak olan ve işe yaramaz durumda olan bir şey için atıl durumda ifadesinin kullanılması doğru olacaktır.
TDK ve Dil Derneği bu konuda hemfikirdir. Doğru yazım "art arda" şeklindedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Artırmak Kelimesinin Doğru yazılışı
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir.
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Eşek şakası DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ağır, hoşa gitmeyen, incitici, kaba şaka.
Öküz Öldü Ortaklık Bozuldu Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birçok insan arasındaki ortak çıkar sona erdiğinde aradaki güven de biter. Artık o kişiler kendi yollarını çizer ve ortak şekilde hareket etmezler. Böyle durumlara karşı da öküz öldü ortaklık bozuldu atasözü kullanılır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Ardarda /art arda kelime grubu, bir ikileme olduğu için toplum tarafından bir çırpıda söylenir.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
KÜSURAT KELİMESİNİN ANLAMI
Artan, geriye kalan parçalar, kesirler anlamına gelir. Bu kelime genellikle küsürat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı küsurat şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri