İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu ishal (diyare) olarak adlandırılır. Sulu veya cıvık dışkılama, acil ve sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı, büyük tuvaleti tutamama, susuzluk, bulantı ve kusma, halsizlik ve karın bölgesinde gaz şikayeti ishalin en belirgin belirtileridir.
İshal (diyare), yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamadır. Bulaşıcı hastalıklar akut (aniden) ortaya çıkan ishal nedenleri arasında başta gelir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Tip 6: Yumuşak kıvamda, su içeriği daha fazla parça parça dışkı örneğidir. Sıklıkla su ve lif ağırlıklı (dengesiz) beslenme alışkanlıkları sonucu geçici ishal durumu olarak kabul edilir.
İlgili 19 soru bulundu
İshal, sindirim sistemiyle ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. İshalin belirtileri arasında, sulu veya sıvı dışkılama, sık dışkılama ihtiyacı, karın ağrısı, mide krampları, bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve bazen kanlı dışkı bulunabilir.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Her çocuk için günlük bez değiştirme sayısı değişebilir. Genel anlamda; normalden 3 defa daha fazla sayıda, sulu dışkılamaya ishal diyebiliriz. Çocuğunuz 3 aylık, normalde günde 5 defa sulu kaka yapıyorsa buna ishal demiyoruz. Bu çocuk günde 8-10 defa daha cıvık, sulu kaka yapıyorsa ishal olmuş demektir.
Beslenme sonrasında kalın bağırsağa (kolona) gelen sindirilmiş gıda artıkları (kimüs), kolonda ilerler ve yavaş yavaş dışkı formuna dönüşür. Bu dönüşüm süreci, beslenme sıklığına, miktarına, türüne ve yaşam şekline bağlı olarak 24 ila 72 saat arasında değişir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Bakteri kaynaklı ishaller genelde kahverengi, sulu ve kötü kokuludur. Ama yeşil renkli ve kanlı da olabilmektedir. Gıda zehirlenmelerinde genelde besini aldıktan sonra ani bir şekilde ishal ve kusma başlar.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Sabah ishali, tuvalete çıkma ihtiyacı ile uyanmanıza ya da sabah uyandıktan çok kısa bir süre sonra aniden ve acil tuvalet ihtiyacı hissetmenize neden olabilir. Geçici olarak sabah ishali yaşıyorsanız genellikle geçici bir hastalık ya da beslenme ve yaşam şekliniz ile ilişkilidir.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Külota bulaşan cıvık kaka, bağırsakta kalan sert kaka kütlesinin etrafından sızan yumuşak akıntılı kakadır. Bir çocuk tuvalet eğitimi göremeyebilir veya dört yaşından sonra düzenli kaka kazaları geçirebilir. Tıbbi olarak mutlaka değerlendirilmeleri gerekir.
Dışkı çeşitli renklerde oluşabilir; kahverengi ve yeşilin tonları normal kabul edilir; yani sağlıklı bağırsak hareketleri ve sindirim sisteminin göstergesidir. Dışkı rengi genellikle yediklerinizden ve dışkınızdaki yağları sindiren sarı-yeşil bir sıvı olan safra miktarından etkilenir.
İshal sırasında vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine konulması ve dehidrasyonun önlenmesi için bu dönemde bol sıvı alınması gerekir. Hastayken günde yaklaşık 2-3 litre (8-12 bardak) su almaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri