Astım krizinde öncelikle şunları yapmanız gerekir: Belirtiler kötüleşirse veya ilaçla düzelmezse acil tıbbi yardım isteyin. Şiddetli bir astım krizi durumunda, tıbbi yardım almak veya hemen 112'yi aramak esastır. Yardım beklerken de inhaler ilaçlarınızı almaya devam edebilirsiniz.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Alerjiyi tetikleyen etmenler aslında alerjik astımı da tetiklemektedir. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları ve küf gibi etkenlerdir. Bunların yanında, stres, hava kirliliği, duman, klimaların üflediği hava da alerjik astımının tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
Diyaframdan nefes alma, diyaframınızı güçlendirmeye, nefesinizi yavaşlatmaya ve vücudunuzun oksijen ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur. Diyafragmatik nefes alıştırması yapmak için dizleriniz bükülmüş ve dizlerinizin altında bir yastıkla sırt üstü yatın veya bir sandalyede dik oturun.
Kortizol, epinefrin ve melatonin gibi hormonların tümü, vücudun 24 saatlik dahili döngüleri olan sirkadiyen ritimlere sahiptir. Bu hormonların seviyeleri gece bazında dalgalanır ve bu da hava yollarında iltihaplanmaya neden olarak gece astım semptomları riskini artırır.
İlgili 28 soru bulundu
Astım krizinde hava yollarındaki kaslar kasılır, hava yolları ve bronş tüpleri iltihaplanıp şişer. Tüplerdeki mukoza zarı, hava yollarını daha da tıkayan kalın mukus üretmeye başlar. Bu durumda hastalar nefes alamaz hale gelip, şiddetli nefes darlığı çekebilir.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Astım, hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığıdır. Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
Nefes darlığına iyi gelen yiyecekler; bal, soğan, rezene, nane olarak gösterilebilir. Ayrıca nefes darlığı çeken insanlar sigara ve alkolden uzak durmalıdır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastalarda günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Göğüste hafif sıkışma hissi, hafif ıslık sesi, öksürük, uykuya dalarken huzursuzluk, sinirlilik, boğazda yanma, gözde sulanma gibi belirtilerin astım nöbetinin başlayacağının göstergesi olabiliyor.Bu belirtilerin herhangi birisi sizde uzunca bir süreden beri bulunuyorsa bu astımınız olduğu anlamına geliyor.
Astım atakları genellikle belirli tetikleyicilerin (toz, duman veya egzersiz gibi) varlığında meydana gelir. Alerjik astım ise özellikle alerjenlere karşı vücudun aşırı tepkisi sonucunda ortaya çıkan bir astım türüdür.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Antioksidan etkisi ve probiyotik içeriği bulunan andız pekmezinin faydaları şunlardır: Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Nefes darlığına ne iyi gelir, nefes darlığınız varsa önce bir uzmana başvurmak gerekir. Evde yapılacak bazı çözümler iyi gelmektedir. Limonlu su: Nefes darlığına ne iyi gelir, limonlu su özellikle solunum yollarında yaşanan enfeksiyon problemlerine iyi gelmektedir.
Gece Yatarken Nefes Darlığı Neden Olur? Astım, dispne (nefes darlığı) solunum yolu enfeksiyonları, KOAH, kalp yetmezliği, reflü, akciğer sertleşmesi, panik hastalığı ve uyku-apne sendromu gibi hastalıklar gece yatarken oluşan nefes darlığının başlıca sebepleridir.
Astım kronik bir hastalık olduğu için tamamen tedavisi söz konusu değildir. Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir.
Astım Nasıl Tedavi Edilir? Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem/küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyel olan maddelere karşı dikkatli olunmalı, ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin, bazıları ise diyetteki D vitamini fazlalığının astım ve alerjik hastalıkların artışına yol açtığını savunmaktadır. Böylece günümüzde D vitamininin alerjik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımını bazı yazarlar önermektedir.
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri