Uzun zamandır sağlıklı ve formda kalmak için günde 10 bin adım atmanın önemli olduğu söylense de, yeni bir çalışma 4 bin civarında atılacak adımın da yeterli olabileceğini gösterdi.
Günde 10 bin adım atmak aynı zamanda kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Örneğin bağırsak hareketlerinin düzenlenip hızlanması sayesinde bağırsak kanseri riski azalırken, kilo verme ve östrojen hormon seviyesindeki düzenlemeyle de rahim ve meme kanseri riskinde düşüş oluyor.
Sağlıklı yaşam için günlük 10 bin adımlar konuşulurken, dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda 4 bin adımın yeterli olabileceği ortaya kondu. Kilolardan kurtulmak, ideal ölçülere kavuşmak ve sağlıklı olmak için düzenli yürüyüş yapmak önemli.
Ayrıca kişi gün içerisinde 10.000 adım atması yaklaşık 400-500 civarında kalori harcamasına vesile olur. Kişi bunun hafta boyunca düzenli bir şekilde devam ettirirse haftada 1 kiloya kadar kilo vermesi mümkündür. Bu oran kişinin ayda yaklaşık 4-5 kilo vermesi demektir.
Araştırmacılara göre günde 10 bin atma tavsiyesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor çünkü insanlar hala 'ne kadar çok adım atarsam o kadar çok sağlıklı olurum' zihniyetine sahip. 10 bin adım atmanın elbette bir zararı yok ancak daha az adım atarak da sağlıklı bir vücuda sahip olunabilir.
İlgili 19 soru bulundu
İç hastalıkları uzmanı Osman Müftüoğlu, insan sağlığı için günde kaç adım atılması gerektiğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı. Müftüoğlu'na göre paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak için 10 bin adım atmak gerekiyor.
İleri yaşta olan, kalp ya da nefes darlığı hastalıkları olan kişilere 4 bin adım önerirken genç, kondisyonu olan sağlıklı kişilere günlük ortalama 8 bin adım atmasını tavsiye ediyoruz.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Bunun anlamı şudur; Yarım kilo yakmak için toplamda 3500 kalori harcamanız gerekiyor. Buna göre, haftada yarım kilo yağ yakmak için günde 10,000 adım, haftada bir kilo yağ yakmak için günde 20,000 adım atmanız gerekiyor.
Tavsiyem şu: 7.500 adımın en az 3.000'ini dakikada 100-120 adımlık tempolu yürüyüşlerle tamamlamaya çalışın. Eğer kilo probleminiz varsa adım sayınızı birazcık daha arttırıp“günde 10.000 adım”ı yakalamaya bakın.
Günde 10 Bin Adım Zayıflatır mı? Zayıflamak öncelikle beslenmenin konusudur, dolayısıyla sadece günde 10 bin adım atarak zayıflamak mümkün değil ama fiziksel aktivite, kilo verme süreçlerini ciddi anlamda destekler.
Örneğin; 70 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin, ortalama tempoda bir saatlik yürüyüşle yaklaşık 314-422 kalori yakabilirken, 90 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin yaklaşık olarak 400-533 kalori yakabilir. Yürüme; kalp sağlığını geliştirir, kasları güçlendirir, stresi azaltır ve enerji seviyelerini yükseltir.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir.
2 bin 300'ün üzerinde atılacak adım ise kalp ve kan damarlarına fayda sağlıyor. 4 bin adımın üzerinde 20 bin adıma kadar atılacak ilave her bin adım ise erken ölüm riskini yüzde 15 oranında azaltıyor. Araştırmacılara göre atılan her ekstra adım, sizi daha sağlıklı bir hayata götürüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Orta tempolu bir yürüyüş dakikada 100 adım atmak anlamına gelir. 1 saatlik yürüyüş yaptığınızda ortalama 6000 adım atmış olursunuz ve 1 saatlik yürüyüşle yaklaşık 300 kalori yakarsınız. Her gün 1 saat yürüdüğünüzde hiç diyet yapmasanız bile yaklaşık 1,5 - 2 kilo verebilirsiniz.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Yürüyüş yaparak kilo verilir mi? Evet, sadece Yürüyüş yaparak da kilo verebilirsiniz! Yağ yakma nabzına ulaştığınız her türlü egzersizle kilo kaybı konusunda avantaj sağlayabilirsiniz.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
3 ayda kaç kilo verilebileceğinin ucu çok açıktır. Kişinin yaşına göre, yaşam tarzına göre, diyet ve spor yapıp yapmadığına göre ve cinsiyetine göre verilebilecek kilo oldukça değişiklik gösterir. 1 haftada 60 kilo olan bir insanın ortalama olarak 1.5 kilo vermesi normaldir. Daha fazla ya da daha az verebilir.
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor.
15000 adım yaklaşık olarak 11,43 kilometreye denk gelmektedir. Bu uzunluk adımların büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Ayrıca 15 bin adım adım kilonuza bağlı olarak 550 ile 750 arasında kalori yakmanıza sebep olur.
Yürüme süreniz en az 30 dakika olsun
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri