Toplam günlük doz bölünmüş dozlar halinde uygulanabilir. Erişkinler İki veya üçe bölünmüş dozlar halinde günlük ortalama doz 20 – 30 mg'dır. Bazı hastalarda günde 40 – 60 mg gerekli olabilirken diğerlerinde günde 10 -15 mg yeterli olacaktır.
Metilfenidat, hemen salimli bir tablet ve uzun etkili bir tablet olarak reçete edilir. Ritalin, kısa etkili metilfenidat etken maddesi içerir. Normal tabletler, çiğnenebilir tabletler genellikle yetişkinler tarafından günde iki ila üç kez ve çocuklar tarafından günde iki kez alınır.
İlacı doktor kontrolünde, dozunu azaltarak bırakmak daha sağlıklı olacaktır. Doz aşımı durumunda titreme ve şiddetli seğirme, duygu durum değişiklikleri, kafa karışıklığı,sanrılar, halüsinasyonlar, nöbet geçirme gibi yan etkiler görülebilir.
RİTALİN'i günde bir ya da iki kez (örneğin kahvaltı ve/veya öğle yemeği saatinde) alınız. RİTALİN bazı hastalarda uykusuzluğa neden olabilir. Uykuya dalarken zorluk yaşanmasını önlemek için, doktor başka şekilde önermediği takdirde en son RİTALİN dozu akşam saat 6:00'dan önce alınmalıdır.
Doktorunuz genellikle tedaviye düşük dozda başlayacaktır ve gerekliliğe göre dozu aşamalı olarak yükseltecektir. Çocuklar/ergenler: en yüksek günlük doz 60 mg'dır. RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
İlgili 23 soru bulundu
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Ritalin'in yan etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En yaygın yan etkiler arasında iştah kaybı, mide ağrısı, uykusuzluk ve baş ağrısı bulunmaktadır . Daha az yaygın yan etkiler arasında kalp atışında hızlanma, tansiyon yükselmesi, huzursuzluk, titreme ve anksiyete sayılabilir.
Amerika'da ise sınıflandırılırken ikinci derece narkoz maddeleri arasında yer almakla beraber kokain ve morfinin de içerisinde bulunan bir etken maddedir. Methylphenidat sakinleştirici özelliğe sahip olmasının yanı sıra yasa dışı madde olarak da satılmaktadır.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Birçok çalışmaya göre Ritalin, bilişsel işlevleri zaten optimal düzeyde olan sağlıklı bireylerce kullanıldığında hiçbir etki göstermiyor. Ritalin ve benzeri ilaçlar bilişsel performansın halihazırda düşük olduğu; yani DEHB'li bireylerde kullanıldığında odaklanma durumunu normal düzeye çeker.
RİTALİN LA'nin yiyecekle alınması mide ağrılarının, bulantı ve kusmanın durdurulmasına yardımcı olabilir. Bu ilacı kullanırken alkol kullanmayınız. Alkol bu ilacın yan etkilerini kötüleştirebilir.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuzla ya da çocuğunuzun doktoruyla konuşmadan dozu değiştirmeyiniz. RİTALİN'in etkisinin çok kuvvetli ya da çok zayıf olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla ya da çocuğunuzun doktoruyla konuşunuz. dozu, günde bir ya da iki defada verilen 5 mg'dır.
Bu araştırmalarda yer alan yaklaşık beş bin kişide Ritalinin yol açtığı en sık yan etkilerin uykusuzluk, iştah azalması, karın ağrısı, irritabilite (kolay sinirlenme), baş ağrısı ve kilo kaybı olduğu bildirilmiştir. İştah azalması ve kilo kaybı: Ritalinin yol açtığı yan etkiler arasında en sık görülenlerdendir.
RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Nöronlar üzerindeki alıcılar, “bu deneyim ilgi göstermeye değer” şeklinde tercüme edilebilecek sinyalleri aktive ederek dopamini emiyor. Sinyaller çok fazla olursa, deneyim, nahoş ve aşırı uyarıcı yüklü oluyor, çok az olursa, bu kez de esnemeye, sıkıntıya ve odaklanamamaya yol açıyor.
Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin çok uzun zamandan beri DEHB'nin tedavisinde kullanılmaktadır.
özellikle uyuşturucu kullanımı ya da bağımlılığı öyküsü olan kişilerde Ritalin (metilfenidat) kullanımı risk taşır. Doğuştan kalp sorunları olan çocuk ve ergenlerde, Ritalin (metilfenidat) kullanımı ani ölüme neden olabilir. Bir doğumsal kalp hastalığı varsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Hiperaktif çocukları sakinleştirmek için kullanılan Ritalin'in kalp krizine neden olduğu açıklandı. Genellikle hiperaktif çocukları sakinleştirmek için kullanılan ve Türkiye'de de satılan hiperaktivite ilacı Ritalin'in kalp krizine neden olabileceği açıklandı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Ritalinin en iyi özelliklerinden birisi çok kısa sürede etkisini gösterebilmesidir. İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder.
Öğrenciler öncelikli tercihinin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan Ritalin adlı ilaç olduğu belirtiliyor. Bilim insanlarına göre, daha iyi ders çalışabilmek gibi masum bir amaca hizmet etse de kullanılan ilaçların bir çok yan etkisi bulunuyor.
Oral alınmasından sonra 48-96 saat içinde dozun %78-97'si idrar, % 1-3'ü dışkı ile, metabolitleri şeklinde atılır. Değişikliğe uğramamış metilfenidat ancak küçük miktarlarda (< % 1) idrarda görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri