Önerilenden daha uzun süre kullanmayın. Ritalin (metilfenidat) tablet yutularak alınmalıdır. Etki süresi kısadır. O sebeple Ritalin (metilfenidat) günde birkaç defa verilir.
Metilfenidat, hemen salimli bir tablet ve uzun etkili bir tablet olarak reçete edilir. Ritalin, kısa etkili metilfenidat etken maddesi içerir. Normal tabletler, çiğnenebilir tabletler genellikle yetişkinler tarafından günde iki ila üç kez ve çocuklar tarafından günde iki kez alınır.
Çocuklar/ergenler: en yüksek günlük doz 60 mg'dır. RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
RİTALİN tabletin düşük miktarda akşam dozu bu problemin çözümünde yardımcı olabilir. süresince ya da ergenlikten sonra kesilir. Metilfenidat tedavi süresi sınırsız değildir.
Bugüne kadar yapılmış olan bilimsel araştırmalarda doktor kontrolü altında DEHB tedavisi için Ritalin kullananlarda bağımlılık gelişmediği gösterilmiştir. Bununla beraber tedavi edilmeyen DEHB tanılı bireylerin normallerden daha yüksek alkol-madde bağımlılığı riski taşıdıkları gösterilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Ritalin kullanımının aniden kesilmesi yoksunluk belirtilerine sebep olabilir. Yoksunluk belirtileri arasında uyku problemleri, yorgunluk, depresyon sayılabilir. İlacı doktor kontrolünde, dozunu azaltarak bırakmak daha sağlıklı olacaktır.
Ritalinin en iyi özelliklerinden birisi çok kısa sürede etkisini gösterebilmesidir. İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
özellikle uyuşturucu kullanımı ya da bağımlılığı öyküsü olan kişilerde Ritalin (metilfenidat) kullanımı risk taşır. Doğuştan kalp sorunları olan çocuk ve ergenlerde, Ritalin (metilfenidat) kullanımı ani ölüme neden olabilir. Bir doğumsal kalp hastalığı varsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Şiddetli ve Uzun Süreli Yan Etkiler
Bazı durumlarda, Ritalin kullanımı sırasında şiddetli veya uzun süreli yan etkiler yaşanabilir. Bunlar arasında kalp atışında hızlanma, tansiyon yükselmesi ve anksiyete gibi durumlar yer alır. Bu tür yan etkilerle karşılaşıldığında, hemen doktorunuzla iletişime geçmek önemlidir.
Doktorunuz genellikle tedaviye düşük dozda başlayacaktır ve gerekliliğe göre dozu aşamalı olarak yükseltecektir. Çocuklar/ergenler: en yüksek günlük doz 60 mg'dır. RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Zorunlu olmadıkça dikkat eksikliği veya hiperaktivite ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Bu ilaçların iyi bilinen yan etkileri şunlardır; uyku problemleri, iştahta azalma, kilo kaybı, artmış kan basıncı ve kalp hızı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, rebound etki, irritabilite , sinirlilik.
Henden, "Muhabirlik, itfaiye görevlisi, polislik gibi aktif meslekler DEHB'liler için çok uygun meslekler. Masa başı mesai isteyen ya da bürokratik işler ise DEHB'liler çok uygun alanlar değil" diye konuştu.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Amerika'da ise sınıflandırılırken ikinci derece narkoz maddeleri arasında yer almakla beraber kokain ve morfinin de içerisinde bulunan bir etken maddedir. Methylphenidat sakinleştirici özelliğe sahip olmasının yanı sıra yasa dışı madde olarak da satılmaktadır.
RİTALİN beynin normalin altında çalışan belli bölgelerindeki aktiviteyi arttırır. Dikkatin (dikkat süresi), konsantrasyonun artırılması ve dürtüsel davranışların azaltılmasına yardımcı olur.
Nöronlar üzerindeki alıcılar, “bu deneyim ilgi göstermeye değer” şeklinde tercüme edilebilecek sinyalleri aktive ederek dopamini emiyor. Sinyaller çok fazla olursa, deneyim, nahoş ve aşırı uyarıcı yüklü oluyor, çok az olursa, bu kez de esnemeye, sıkıntıya ve odaklanamamaya yol açıyor.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
Genellikle altı yaşından küçük çocuklara Ritalin verilmemektedir.
Öğrenciler öncelikli tercihinin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan Ritalin adlı ilaç olduğu belirtiliyor. Bilim insanlarına göre, daha iyi ders çalışabilmek gibi masum bir amaca hizmet etse de kullanılan ilaçların bir çok yan etkisi bulunuyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır. Bu grup ilaçlarda en sık rastlanılan yan etkiler iştahsızlık, uykusuzluk, başağrısı ve karın ağrısı olarak sıralanabilir.
Uyarıcılar: Metilfenidat (Ritalin) ve amfetamin (Adderall) gibi uyarıcı ilaçlar, dürtüsellik sergileyen dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklar için yaygın olarak reçete edilir. Bu ilaçlar, dürtüselliği ve hiperaktiviteyi azaltırken odaklanmayı ve dikkati artırmaya yardımcı olur.
Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçların en yaygın bilinen yan etkileri şu şekildedir: İştahsızlık. Bağımlılık. Aşırı sinirlenme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri