Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler: Sağlık açısından karpuz, mevsiminde tüketilmelidir. 2.Tüketirken kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük küçük 1-2 dilim yemek gayet sağlıklıdır. Fazlası, ekstra kalori ve şekerin vücuda alınmasına yol açacağı için kiloya dönüşecektir.
Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz. Ayrıca aşırı tüketildiğinde lif oranı düşük olan karpuz şeker oranı ile kilo almanızı neden olur.
Kayseri'de, Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Özaslan, yaz aylarında meyve tüketimine değinerek, “Karpuzu porsiyon olarak belirtecek olursak bir üçgen dilimi şeklinde tüketmek gerekiyor ve günde bir seferden fazla tüketilmemeli.
Bunun yanı sıra, tek bir dilim karpuzda 10 gr. Şeker tüketmiş olursunuz. Bu şekerin 4,05 gramı Glikoz iken, 5,85 gramı Fruktoz'dur. Başka bir deyişle tek bir dilim karpuzda – doğal şeker olarak – yaklaşık 5 küp şeker kadar şeker bulunmaktadır.
1 ince dilim karpuz yaklaşık 90 kaloridir. 1 orta dilim karpuz ortalama 105 kaloridir. 1 kalın dilim karpuz ise yaklaşık olarak 130 kalori içerir. 100 gram karpuzda ise ortalama 26 kalori bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
Karpuz yüksek şeker ve enerji içeriğine sahip olduğu için günlük 3-4 dilimi aşmayacak şekilde tüketilmelidir.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Bir fincan karpuz, bir gramdan daha az yağ içerdiğinden, az yağlı bir diyet için de uygundur. Karpuz ayrıca az miktarda lifle birlikte fincan başına 139 gram su içerir, bu nedenle sizi doldurmaya yardımcı olabilir ve aynı öğünde yer alan diğer yüksek kalorili yiyecekleri yeme olasılığınızı azaltır."
En lezzetli yaz meyvesi sayılan karpuz için en ideal tüketim saatleri sabah kahvaltı, öğlen ve ikindi saatleri olarak görülüyor. En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Porsiyon kontrolü sağlanması kaydıyla diyetlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor. İltihaplanmanın azalmasına katkı sağlıyor: Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Karpuz, 7 gün 18 °C'de5 ppm gibi düşük dozda etilen konsantrasyonuna maruz kaldığında yeme kalitesi ve sertliğinde istenmeyen kayıplar meydana gelir.
Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyvelerinin az miktarda tüketimi çok önemlidir. Çünkü bu gibi meyvelerin diyabet hastaları tarafından fazla tüketilmesi, hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Dilimler Halinde Tüketmek: Karpuzu dilimleyerek rahatça yiyebilirsiniz. Büyük bir bıçakla kabuğunu kesip içini dilimleyerek veya çatal, bıçak kullanarak küçük dilimler halinde keserek yiyebilirsiniz. Küp Şeklinde Doğramak: Karpuzu soyup iç kısmını küp şeklinde doğrayarak servis yapabilirsiniz.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Tatlı krizlerine de iyi gelen karpuz, kontrollü yenildiği zaman yağ yakmaya yardımcı meyveler arasında yer alıyor.
3-Karpuz-peynir ikilisine dikkat!
Ancak dikkat! Günlük tuz tüketiminin artmaması için ara öğünde bir porsiyon az tuzlu peynirle bir porsiyon (yaklaşık 200 gram) karpuz miktarını aşmayın.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.
Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır.
Karpuz Kilo Yapar mı? Karpuz, diyet döneminde uygun miktarlarda tüketildiği takdirde oldukça faydalı bir meyvedir. Hem vücuda sağlıklı bir şekilde şeker girmesini sağlar hem de metabolizmayı hızlandırır. Ara öğünlerde tüketilen bir porsiyon karpuzun kiloya olumsuz yönde bir etkisi yoktur.
Tok tutan az kalorili yiyecekler arasında brokoli, Brüksel lahanası ve ıspanak gibi lif bakımından zengin sebzeler yer alır. Bunlar dışında; tam tahıl ve bakliyatlar; elma, armut, çilek gibi lif içeren meyveler; salatalık, karpuz gibi su oranı yüksek besinler, tok tutan kilo aldırmayan yiyecekler grubunda sayılabilir.
Karpuz aç karnına, ya da öğün aralarında müstakil olarak çekirdekleriyle tüketilmeli. Bu şekilde tüketildiği takdirde böbreklerden kalbe kadar birçok faydası var." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri