Peyzaj teknikeri, park ve bahçelerin yapımı, bakımı onarımı ve çevre düzenlemesi gibi alanlarda çalışan kişidir. Çeşitli park ve bahçe düzenlemelerine ilişkin planların araziye uygulanması ve çim alanlarının oluşturulmasını da peyzaj teknikerleri sağlar.
Mezuniyet Koşulları Bir öğrencinin Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nün 4 yıllık (8 yarıyıl) eğitim-öğretim programından mezun olabilmesi için, 240 AKTS'yi doldurma, 3. sınıf sonunda yaz döneminde 30 iş günü staj süresini başarıyla tamamlaması ve bitirme tezini hazırlaması gerekmektedir.
Peyzaj mimarlığı bölümü, açık alanların planlanması, tasarlanması ve yönetimi ile ilgili bir disiplindir. Bu bölümde öğrenciler, bitki seçimi, bahçe tasarımı, peyzaj inşaatı, çevre tasarımı, peyzaj ekolojisi ve su kaynakları yönetimi gibi konuları öğrenirler.
Genellikle, yeni başlayan bir peyzaj teknikerinin maaşı 13.000 TL ile 17.500 TL arasında olabilir. Daha deneyimli bir peyzaj teknikerinin maaşı ise 16.000 TL ile 23.000 TL arasında değişebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Peyzaj mimarı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun olmanız gerekir. Peyzaj yüksek mimarı unvanını almak içinse peyzaj mimarlığında yüksek lisans yapmanız gerekir.
Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları 22250 TL'dir. En düşük Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 17800 TL iken, en yüksek Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 33900 TL'dir.
Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Nasıl ki "Mühendislik" denildiğinde ziraat, elektrik, inşaat farketmekesizin tüm mühendisler aynı başlık altında toplanıyorsa "Mimarlık" üst başlığı; Yapı Mimarı, Peyzaj Mimarı, İçmimar farketmeksizin tüm mimarlık disiplinlerini kapsayan bir tanımdır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2023 taban puanları en düşük 217,46361, en yüksek 379,43089'dur. Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 637876, en yüksek 121312'dir.
Bölümümüz yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır ve el çizimi geliştirilebilen ve sonradan edinilebilen bir kazanımdır. Dolayısıyla “el çizimim kötü ise mimar olamam” düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.
Yukarıda yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gereğince 2 sayılı CBK kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, peyzaj mimarlığı öğrenimi gerektiren hizmetleri karşılamak için bu bölüm mezunlarını mimar kadrolarına atamaları mümkün bulunmaktadır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi farklı fakültelerde yer alır, Ortalama bir bölümden daha masraflı bir bölümdür.
– Staj I özel sektöre ait fidanlıklar veya peyzaj mimarlığı/mimarlık şirketlerinin peyzaj uygulama işlerinde/arazi ortamında yapılabilir. – Staj II kamu kurumlarında yapılmak durumundadır ve büro ortamındaki çalışmaları kapsamaktadır.
Peyzaj Mimarlığı Taban ve Atama Puanı
Son yapılan atamalar sonrasında peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olan kişilerde taban puanın 86,414 tavan puanın ise 92, 880 olduğu görülmektedir.
Peyzaj Mimarlığı (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Bu yönetmelikte ayrıca 2. derecedeki teknik elemanların yetkileri, mühendis ve mimarların mevcut yetkilerini paylaşacak biçimde genişletilmiş ve 5 katı ve 2000 m2'yi geçmeyen yapılarda teknik öğretmenlerin, 1500 m2'yi geçmeyenlerde ise teknikerlerin şantiye şefliği yapabilmesine olanak tanınmıştır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları 1990 yılına kadar Ziraat Mühendisi ünvanı alırken bu tarihten itibaren Peyzaj Mimarı ünvanı almaya başlamıştır. Mayıs 1994 tarihinde TMMOB'de alınan kararla Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur.
Peyzaj mimarları parklar, bahçeler, turizm ve dinlenme alanları, üniversite kampüsleri, yerleşim alanları, ticari merkezler ve kamu yapıları ile ilgili yer seçimi yapar, gerek yerel gerekse bölgesel ölçekte alan kullanım kararları üretir.
Peyzaj teknikerliği, park, bahçe ve çevrenin düzenlemesinin yapılması, bakımı ve onarımı ile buralarda yetişecek süs bitkilerinin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması işlerini yapan meslektir.
Peyzaj sorumlusu bir alanın, bölgenin doğal güzelliğini artırmak adına çeşitli çalışmalar yürüten, planlayan ve bu aşamalara bizzat dahil olan kişidir. Açık alanlarda gereken bitki dikim ve bakım işlerini yönetir. Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için keşif, maliyet ve metraj konularına hakim olunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri