Üriner kateteri olan hastada enfeksiyonu önlemek için periüretral bölgenin antiseptiklerle temizlenmesine gerek yoktur. Hastanın rutin banyo ya da tuvalet sonrası temizliği sırasında rutin günlük temizliğini yapması yeterlidir.
Kateter takıldıktan hemen sonra, infüzyon ya da enjeksiyona başlamadan önce/ sonra ve 12 saatten uzun süre kullanılmadığı durumlarda ise 12 saatte bir uygun miktarda %0.9 NaCl solüsyonu ile yıkama yapılmalıdır.
Katater bakımı ile ilgili yayınlanan bir kılavuzda ise silikon ve hidrofilik lateks sondaların 12 haftaya kadar dayanabildiği ancak bu süre içinde bu sondaların genellikle tıkandığı belirtilmiş. bu sondaların da yukarıda belirtilen durumlar olduğunda daha erken değiştirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Temizleme işlemini hasta kendi yapabiliyorsa yapması için izin verilir. Işık yetersiz ise ışık kaynağı ayarlanır. İdrar torbası hastanın kalçasının yakınında bulundurulur ve torbanın kapağı kapalı tutulur. Torbanın açılması sırasında kapağı hafifçe gevşetilmeli, tamamen açılmayarak sterillik korunmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Dikkat Edilecekler
Kateter takılmadan önce; Anatomik deformasyon, hijyen durumu, enfeksiyon belirtileri yönünden perine muayenesi yapılmalıdır. Kateter takıldıktan sonra; Kateterin yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kateter ilk takıldığında glob yönünden gelen idrarın miktarı değerlendirilmelidir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
BİOFLEKS % 1.5 GLİSİN İRRİGASYON SOLÜSYONU, idrar kesesi (mesane) ve idrar yollarının yıkanma ve temizlenmesinde kullanılan mikropsuz bir çözeltidir. İlacın etkin maddesi olan glisin normalde vücudumuzda üretilen bir amino asittir. · Üç litrelik plastik torbalarda sunulmuştur.
Tıkanıklığı açmak için hemşire yıkama yapar, bu işlemin ardından da tıkanma geçmezse sonda hemşire tarafından değiştirilir. Uzun süreli takılı kalması gereken sondalar hastalarda kas zayıflıklarına neden olabilir. Bu duruma bağlı olarak mesanede fonksiyon kaybı görülebilir.
11. Kateter cıkış noktasından başlanarak merkezden cevreye doğru %2 klorheksidin iceren antiseptik sprey sıkılır. Ardından steril gazlı bezle kateter cıkış yerinden başlayarak dairesel hareketlerle kateter cıkış cevresi silinir. Bu işlem en az üç defa tekrarlanır.
Kateterle ilişkili enfeksiyonlari önlemek için santral venöz kateterleri, PICC'leri, hemodiyaliz kateterlerini veya pulmoner arter kateterlerini rutin olarak değiştirmeyiniz. Tek başına ateş nedeniyle santral venöz kateterleri veya PICC'leri çıkarmayınız.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
8.4.Kateter pansuman değişimi yapılırken; cilt temizliği için %2'lik sıvı klorheksidin tercih edilir. 8.5.Kısa süreli SVK larda kateter pansumanı için gazlı bez kullanılmış ise 2 günde bir, yarı geçirgen şeffaf örtü kullanılmış ise pansuman 7 günde bir yapılır.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Sabun ve su yerine susuz, alkol bazlı bir ürün de kullanabilir. Elleri yıkandıktan sonra, kateter ve malzemeler dışında hiçbir şeye dokunulmamalıdır. Başka bir şeye dokunulursa, eller tekrar yıkanmalıdır. Kurallara uygun iyi el yıkamanın mikropların yayılmasını önleyen en iyi yol olduğu unutulmamalıdır.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
Mesane banyosu: Mesane banyosu sırasında doktorunuz mesane içine sıvı veya çözelti doldurmak için bir kateter kullanır. Sıvı, boşaltılmadan önce mesanenizin içini yaklaşık 15 dakika yıkar. Mesane banyosu, mesane ağrısına ve idrar yapma ihtiyacına neden olan kas spazmlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Ortalama bir idrar kesesi 400-800 mL sıvıyı barındırabilir. Ancak idrar keseniz yaklaşık olarak 250-300 mL kadar dolduğunda, çoktan tuvalete gitme ihtiyacını hissetmeye başlarsınız.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
Hastada sonda varsa değişim zamanlarına dikkat edilmeli ve temizliği yapılmalıdır. Hastanın altı bezleniyor ise tuvalet temizlikleri her gün temiz sabunlu su ile hijyene dikkat edilerek yapılmalıdır. Banyoya başlamadan önce hastanın yatağının altına su geçirmez örtü/hasta bezi serilir.
Foley sondanın balonu 5–30 ml. sıvı alacak hacimdedir. Balon hacmi sondanın üzerinde yazılıdır; ancak özel bir durum söz konusu değilse genellikle balonu 8–10 ml. sıvı ile şişirmek yeterlidir. Balon, sıvı ile şişirilerek sondanın mesanede sabitlenmesi sağlanır.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İdrar sondası takma işlemi; bazı hastalarında tedavisi sürecinde uygulanan, bazen de kronik bakım hastalarında yatağa bağımlılık gerektiren durumlarda uzun süreli kullanım gerektiren mesane boşaltım işlemidir. Bu işlem tıbbi bir müdahale olup hemşireler tarafından uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri