Nezle, grip gibi burunda mukus oluşmasına neden olan hastalıklarda burun temizliği günde iki ya da üç kez tekrar edilebilir. Bebeğin burun temizliği yapılırken sırtüstü yatırılıp, eğer mümkünse birinden yardım alınarak yapılması tavsiye edilir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Burun yıkama yani nazal sulama tıkanıklıktan kurtulmak için yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Ancak bebeklerde burun yıkamanın zararlı olup olmadığı ebeveynlerin merak ettiği bir konudur. Nazal sulama, doğru yapıldığında güvenlidir. Kirlenmiş su kullanırsanız, hafif bir enfeksiyon riski vardır.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Bu enfeksiyonlar burun salgısında artışa ve burun tıkanıklığına sebep olur. Burun tıkanıklığı devam ederse orta kulak iltihabı ya da sinüzit gibi daha ciddi üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kapasitesinde azalmaya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık oluşabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Nezle, grip gibi burunda mukus oluşmasına neden olan hastalıklarda burun temizliği günde iki ya da üç kez tekrar edilebilir.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Nazal yıkama, kulağında enfeksiyon ya da başka herhangi bir rahatsızlığı olan hastalara önerilmemektedir. Uygulamaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızı ya da semptomların azalmasını beklemenizi öneririz. Semptomların tekrar oluşması halinde uygulamayı bırakmalı ve bir an önce doktorunuza başvurmalısınız.
- Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir. - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir. - Baharat tüketilebilir.
Gerçekten çok etkili bir temizleme şekli olan bu burun yıkama uygulamasında, pompayı sıkma işlemini, bazı anne babalar çocuğun burnu iyice açılsın diye çok kuvvetli yapmaktadır. Bu yüksek basınçlı uygulama, çocuğun kulaklarında basınç dengesizliğine, ağrıya ve orta kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır.
Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir.
Tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik iki buruna günde ortalama 4-5 damla atılması şeklinde kullanılır.
Burun Kuruğuna Neden Olan Etkenler Nelerdir? Çevresel etkenler; hava sıcaklığında nem oranın düşmesi nedeniyle burun kuruluğu oluşmaktadır. Ayrıca sıcak ve nemli ortamlar da burun kuruluğuna yol açabilmektedir. Antihistaminik grubu ilaçların alınması da kuruluk nedenleri arasındadır.
Kuru bir burun için, buhar inhalasyonu, nemlendirici ve burun spreyleri veya burun yıkamaları kullanılabilir. Kuru bir burun genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, kaşıntı, yanma, kabuklanma, burun kanaması, tıkanıklık gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Genellikle günde 1 veya 2 defa uygulanır. Uygulama sıklığı konusunda doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.
Tuzlu su
2-3 tatlı kaşıyı iyotsuz tuzu kaynatılıp soğutulmuş yarım litre su ile karıştırarak kendi tuzlu su spreyinizi yapabilirsiniz. Spreyi uygularken kafanızı geriye doğru yatırmalısınız. Uyguladıktan sonra nazikçe burnunuzu temizleyin.
Kolaylıkla uygulanabilen, vücuda zararı olmayan bu ürün pratik ve sağlıklı olduğu için çok sık tercih edilir. Serum fizyolojik burun içerisinde kurumuş veya birikmiş olan mukus yüzünden zorlaşan nefes alıp verme eyleminde burnun temizlenmesi için kullanılır.
Bu sarı renkli akıntı bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Bazı durumlarda viral enfeksiyonlarda ya da bazı virüslerin enfeksiyonunda da sarı renkli akıntı görebiliriz. Sarı renkli akıntının sebebi hem oradaki bakteriyel artıkların hem de bağışıklık sistemimizin bazı hücrelerinin artıklarının birikmesidir.
Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 7 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Akıntı şeklinde görülen bu şeffaf sıvı burun dokularının tahriş olması sonucunda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi nedenler sonucu da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Burunda yabancı cisim olması, polip, tümör ve ya migren nedeni ile burundan şeffaf sıvı gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri