Örneğin, internette yaygın olarak görebileceğiniz "Her saniye Dünya'ya 100 civarında yıldırım düşer" ibaresi, aslında tüm şimşek olaylarını kapsamaktadır. Bunların sadece 5'te 1'i karalara düşer. Yine de büyük bir sayıdır; günde 1.728.000 civarında yıldırıma denk gelmektedir.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
Nadir olmasına rağmen, zaman zaman insan bir yıldırımın enerjisini açığa çıkarmasını sağlayacak en iyi hedeflerden biri olabiliyor. Her yıl kabaca 500 insana yıldırım çarpıyor, bu insanların da %90'ı hayatta kalmayı başarıyor.
Gökyüzünde yılda 3 milyar şimşek veya yıldırım oluşmakta olup Dünya'ya her saniyede 100 yıldırım düşmektedir (1).
İlgili 24 soru bulundu
Sitemizden Okumak İçin: http://www.evrimagaci. Yıldırım, her yere düşebilir. Buna sular da dahildir.
Herkes Dünya'nın en elektrik yüklü yerinin burası olduğunu zannederken 2014 yılında NASA bilinen doğruları yanlış yapan bir analizle çıkageldi. Doğu Hindistan'daki Brahmaputra vadisi aylık en fazla yıldırımın düştüğü yer olarak belirlendi.
'Telefon yıldırım çekmez'
Dr.
Sığınabileceğin bir yer yoksa mağaralar, vadiler, kuru hendek ve arklar en güvenli yerlerdir. Ancak ani sel sularına dikkat et! Ormanlarda eşit yükseklikteki alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklara ya da en kısa ağacın altına sığınabilirsin.
Yıldırımlarla olan bu değişik ilişkisi nedeniyle Roy Sullivan, Guinnes Rekorlar Kitabı'na 'üzerine en çok yıldırım düşen insan' olarak girmeyi başardı. 7 yıldırım düşmesine rağmen ölüme meydan okuyan Sullivan, 71 yaşındayken 40 yaşındaki bir kadına aşık oldu ve reddedilince intihar ederek öldü.
ağaç, direk, bina gibi çıkıntılı objelerde çok yoğundur. Bu nedenle yıldırımlar en yoğun pozitif yüklerin. bulunduğu ve kendine en yakın cisimler üzerindeki. elektrik boşalımı olarak ortaya çıkar.
Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır. Özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve mutfak aletlerinin kullanılmaması gerekir.
Bununda yegane yolu kalp masajı ve suni solunumdur. Bilinci yerinde olmayan, ancak kalp ve solunum faaliyeti devam edenler ise, bir müddet sonra normale dönecektir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Yıldırım ve şimşekleri gördüğümüz zaman gök gürültüsü de duymayı bekleriz. Ses hızı saniyede 344 metredir. Yıldırım ve şimşeğin hızı ise saniyede 150 bin kilometredir yani normal ışık hızının yaklaşık yarısı kadardır (ışık hızı saniyede 300 bin kilometredir).
Yıldırım boş alandaki en yüksek ağaca düşerken objektiflere yakalanmış. Bunun bilimsel açıklamasına gelince: Bulutun üst kısmı pozitif, alt kısmı negatif elektrik yüklüdür. Pozitif yükler ağaç, direk gibi çıkıntılı objelerde çok yoğundur.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Yıldırım düşmesi durumunda araçta ciddi hasarlar meydana gelebilir. Yıldırımın çarptığı araçta elektriksel arızalar, yangın veya patlamalar gibi riskler olabilir. Bu nedenle, yıldırım fırtınası sırasında açık arazide veya yüksek bölgelerde araba kullanmak tehlikeli olabilir.
l Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir.
Metal malzemelerden üretilen, iletken ve uzun bir yapıya sahip olan yıldırım çeken paratonerler, yüksek alanları yıldırım düşmesi tehlikesinden de korur. Şekil itibarıyla yıldırımı üzerine çeken bu yapılandırmalar, güvenlik önlemlerinin üst seviyelere çıkarılmasını sağlar.
Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
Bir tek yıldırım 3.750 milyon kilovatlık elektrik gücü taşıyabilir. Bir yılda dünyaya ortalama 3 milyar düştüğüne göre, yıldırımlar dünyamıza 11,25.10 kilovatlık enerji taşımış olurlar. Gerilimleri 100 milyon volt olan yıldırımlar beraberlerinde 100 bin amperlik akım götürürler.
Ahmet Köse, yıldırımdan korunmanın 30/30 kuralı olduğunu belirterek, “Şimşek çaktıktan veya yıldırım düştükten sonra 30 saniyeden daha az bir süre içinde gök gürültüsü duyulursa, ışık görüldüğü andan itibaren, en son gök gürültüsünden 30 dakika geçene kadar yıldırım tehlikesi var demektir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri