Fizik tedavi ve cerrahi yöntemlerin de tedavide kullanıldığı donuk omuz hastalığında, zorlamadan yapılan kurbağalama şeklinde yüzme egzersizleri olumlu sonuçlar vermektedir. Nefes terapisi de özellikle bu durumun önlenmesinde ya da hastalığın daha rahat bir süreçte iyileşmesinin sağlanması için yararlı olacaktır.
Omuzda Ağrı Varsa Yüzmeye Ara Vermek Gerekir
Gökhan Meriç, bu durumda yapılması gerekenlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Ağrılı dönemde omuza günde 3-4 defa 10-15 dakikalık sürelerle buz uygulaması yapmak gerekir. Bununla birlikte 5-7 gün süre ile ağrı kesici jel ve tablet kullanmak da fayda sağlayacaktır.
Birçok donuk omuz sendromu vakasında, hareket yeteneğinin tümüyle geri gelmesi mümkündür. Ancak bu uzun bir süreçtir. Donuk omuz sendromu hastalığı genellikle 12 ila 18 ay içerisinde kendiliğinden iyileşebilir, fakat yine de donuk omuz sendromu tedavisinde hastaların bu süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
Omuz eklemi açılmadan kapsülün daraldığı bölgeler artroskpoik olarak gevşetilir. Omuz-eklem hareketi sağlanır. Artroskopik girişimle donuk omuzun hızlı bir şekilde tedavisi yapılır. Hastalar uzun süre sürecek hareket kısıtlılığı ve ağrı şikayetinden kurtulmuş olur.
Ağrıların azaldığı, omuz ekleminde tutukluk ve hareket kısıtlılığının giderek azalmaya başladığı iyileşme evresidir. Bu evre de 6 ay ila 3 yıl arasında sürebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Donuk omuzun ilk evresi olan yangı döneminde etkinliğini en fazla gösteren fizik tedavi uygulaması, 6 ay kadar sürebilmektedir. Adeziv kapsülit (donuk omuz) için uygulacak özel bir egzersiz programı, hareketin kademeli olarak geri kazanılmasına yardımcı olacaktır.
Omuz sağlığınız için D vitamini alımını ihmal etmeyin
D vitamini eksikliğine bağlı olarak omuz tendonları da dayanıklılığını yitirmekte, kolay yıpranmaktadır. Omuzlarda meydana gelen bu yırtıkların önüne geçmek adına günde 15-20 dakika güneşlenmek gerekir.
Tedavi ile kurtulmak mümkün!
Onuk omuz sendromunun kendi kendine geçme ihtimali olmasına karşın en kesin çözüm tıbbi tedavidir. Donuk omuzun tedavisinde öncelikli olarak ilaç tedavisi ve fizik tedavisi tercih edilir. İlk olarak omuzdaki ağrı ve yangıyı kontrol etmek için ağızdan ilaç tedavisi uygulanır.
Donuk omuz hastalığında fizik tedavi genellikle bir ila altı hafta sürer ve ziyaretlerin sıklığı haftada bir ila üç arasında değişir. Hasta iyileşme süreci boyunca evde egzersiz ve esneme hareketleri gerçekleştirmelidir. Germe egzersizleri yukarıda belirtildiği gibi evde en az günde bir veya iki kez yapılmalıdır.
Hasta kolunuzu, bilekten dışarı açmaya çalışın ve sağlam elinizle engel olun. 5'e kadar sayın ve gevşeyin. Daha sonra egzersizi bileğinizi içeri çekmeye çalışarak tekrarlayın. Yukarıdaki egzersizlerin 10 ar tekrarlı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yapılması önerilir.
Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir.
Eklem distansiyonu: Eklem kapsülüne steril su enjekte edilmesi, dokunun gerilmesine yardımcı olur ve eklemi hareket ettirmeyi kolaylaştırır. Omuz manipülasyonu: Genel anestezi altında uygulanır. Böylece hasta ağrı hissetmez. Daha sonra sıkılaştırılmış dokuyu gevşetmek için omuz eklemi farklı yönlere hareket ettirir.
Donuk omuz, özellikle 35-40 ile 60 yaş arası kadınlarda daha sık olmak üzere ortopedide sık karşılaşılan bir problemdir.
Yüzme sadece yazları ve tatilde yapılabilen bir aktivite gibi görülüyor. Oysa düzenli yapıldığında kalp ve akciğer kapasitesini artırıyor, kilo kontrolü sağlıyor, kişinin var olan kas kütlesini koruyor. Suyun rahatlatıcı etkisi kişinin psikolojisini de olumlu etkiliyor.
Yüzme ile sırt, omuz ve kol kaslarının çalışmasıyla beraber duruşu etkileyecek kaslar güçlenir. Bu sayede yüzme sporu duruş bozukluğunun giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yüzmenin fizyolojik faydalarından bir diğeri ise solunum sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.
Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde; deltoid posterior head, deltoid middle head ve deltoid anterior head kaslarını harekete geçirir.
Terapide amaç omuz eklem kapsülünü germe veya hareket açıklığı artırma egzersizlerini içerir. Bazen eğzersiz öncesi omuza sıcak uygulayarak gevşemeye yardımcı olunabilir. Fakat sonrasında egzersziler nedeniyle eklemde zorlamaya bağlı ödem oluşabileceği için eğzersiz sonrası buz veya soğuk uygulanması gerekebilir.
Omuz ağrısını geçirebilmek için evde yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler; buz tedavisi, ısı tedavisi, esneme – germe hareketleri, masaj ve biberiye yağı karışımından oluşmaktadır. Buz ve ısı tedavileri kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlamaktadır.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Omuz kaslarında ve tendonlarında ödem, yırtıklar için soğuk tedavi, gerekirse günde üç – dört kez soğuk tedavi. Ödem geçince sıcak uygulamalar. Omuzdaki patolojinin durumuna göre, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanınca yapılan Kortizon, Lokal anestezik, Ozon, PRP enjeksiyonları tedavi şansını arttırır.
Omuz sorunlarında omuzda oluşan ağrı ile birlikte; kol, dirsek, boyun ve sırt gibi diğer bölgelerde de ağrı hissedilebilir.
Omuz ağrısının özellikleri, sorunun nedenine bağlı olarak farklılık gösterir ve ağrı farklı biçimlerde hissedilir. Omzunuz sürekli ağrıyabilir veya sadece hareket ettirdiğinizde ağrıyabilir, yani ağrı geçici veya sürekli olabilir, bu durumda tıbbi teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.
Omuzlar ve sırt, içlerinden geçen sinirlere ve kaslara sahiptir. Kaslar ve sinirler stres altına girdiğinde ağrılı omuzlar ve sırt oluşur.
İşlemden 15 dk sonra sitokinler aktif olur ve omuzdaki hasarı onarmaya başlar. Prp nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ilk günlerde olur, ortalama 1 hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise yaklaşık 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri