Daha sağlıklı olmak için günde 83 gramdan daha az yağ tüketilmelidir. Doymuş yağ alımını hesaplamak için; 2500 X 0.1 =250 kalori doymuş yağdan karşılanmalıdır.
Ortalama günlük olarak 2000 kalori alan bir kişinin diyetinde, doymuş yağdan gelen kalori miktarı en fazla 140 olabilir. Bu miktar göz önüne alınarak günlük alınması gereken maksimum doymuş yağ miktarı 15-20 gram arasında olmalıdır.
Normal şartlarda diyet yapmayan bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerjinin %25 ya da %30'u kadar oluyor. Örnek vermek gerekirse, günlük alması gereken kalori 1500 olan bir kişi, günlük olarak 375-450 kaloriyi yağ almalı.
Doymuş yağlar kan kolesterol seviyelerini yükselticiye sahiptirler. Kan kolesterolü ne kadar yüksekse kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski de o denli yüksektir. Kalp damar hastalıkları olan bireylerde genellikle LDL kolesterol seviyesi yükselir.
Doymuş yağlar kötü kolesterol olan LDL' nin ve total kolesterolün yükselmesine neden olur. Doymamış yağlar iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar arasında yağlı etler , domuz yağı, tereyağı ve krema, hindistancevizi yağı , hurma yağı ve bitter çikolata gibi tam yağlı süt ürünleri bulunur .
Hindistan cevizi yağı son yıllarda popülerliği artan besinlerden biri. Peki kilo vermeye yardımcı mı, hep birlikte bakalım… Aslında Hindistan cevizi yağı en zengin doymuş yağ kaynaklarındandır ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık %90'ı doymuş yağdır.
Gıdalarda yaygın bulunan bazı doymuş yağ asitleri palmitik, stearik ve miristik asitlerdir [11]. Doymuş yağ asitleriyle alınan kalori, diğer yağ asitlerinin verdiği kaloriyle aynı olmasına rağmen; vücutta yağ birikimi ve kilo alımına neden olmaktadırlar [12].
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır. Bu sebeple kilo verme esnasında bol bol su içilmesi pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir.
Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağ, oda sıcaklığında katı bir hal alan yiyeceklerdir. Bu sebeple de tüm hayvansal yağlar doymuş yağlar olup, sağlıklı koşullarda üretildiğinde insan sağlığına faydalıdır.
Teorik olarak bakıldığında tüm yağ çeşitleri aynı kaloridedir, yani gram başına 9 kaloridir.
Sağlıklı bir kas yapısı ve daha az yağ dokusu için beslenme listesindeki yağlar azaltılmalıdır. Bunun için kilo başına 0.5 gram yani 4-5 yemek kaşığı yağ almak yeterli olacaktır. Yağlar; tekli doymamış yağ asidi olan zeytinyağı, avokado ve badem gibi besinlerden alınmalıdır.
Daha sağlıklı olmak için günde 83 gramdan daha az yağ tüketilmelidir. Doymuş yağ alımını hesaplamak için; 2500 X 0.1 =250 kalori doymuş yağdan karşılanmalıdır.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Ayrıca bir diyet yapacaksanız mutlaka balık yağı tüketmek zorundasınız. Balık yağını genelde hamilelikte, çocuklarda, spor yapanlarda, diyet yapanlarda öncelikli olarak tüketecekleri gıda olarak görürüz. Balık yağı düşünülenin aksine kilo aldıran bir takviye değildir. Yani kilo aldırmaz.
Pamuk yağı, yüksek oranda doymuş yağa sahiptir ve bu sağlık açısından sorun oluşturabilir.
Hocamız doymuş yağ olan kuyruk yağının yenilmesinden bahsederek, çalışmada yapılan öneriler zeytinyağı, balık yağı, fındık yağı gibi doymamış yağlar ile ilgili.
Hindistan cevizi yağı vücudun metabolik yapısını hızlandırarak kalori yakımını ve zayıflamaya yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı sabahları aç karnına ılık su ile karıştırılıp içilebilir. Hindistan cevizi yağının donmuş yağ oranları yüksek olduğu için günlük olarak kullanımında maksimum oran 2 yemek kaşığıdır.
Hindistan cevizi günde ne kadar tüketilmeli? Hindistan cevizi tat olarak her damak zevkine hitap etmeyebilir. Hindistan cevizini günde 1 adet tüketmek en ideal orandır. Bunun yanında hindistan cevizi yağını günde 2 yemek kaşığı tüketmek sağlık açısından daha uygundur.
Fazla miktarda doymuş yağ içeren gıdalar, kandaki kolesterol oranının yükselmesine, kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri