Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir. Genital enfeksiyon varsa tedavi edilmeli daha sonra smear alınmalıdır.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
test öncesindeki 48 saat içerisinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın temizlenmemesi, vajinaya, test öncesinde herhangi bir ilaç ya da krem sürülmemesi, herhangi bir genital enfeksiyon varsa, test öncesinde tedavisinin tamamlanması gerekir.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarında vajinal kültür testlerinin önemi yoktur. Vajinal flora ve laktobasiller (döderlein basilleri, süt basilleri) nedir?
Hafif hücresel değişikliklerde; uygun antibiyotik kullanımından 2-3 ay sonra yeniden smear alınır ve hasta takibine devam edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Antibiyotikler, bakterilerin üremesini azaltabileceği gibi üremeyi tamamen de önleyebilir. Dolayısı ile sonuçları etkiler. Bu nedenle kullanılan antibiyotik cinsine göre degişmekle birlikte son antibiyotik dozunun alımından en az 2 gün sonra kültür testi yapılması önerilir.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
Smear Testinden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Rahim ağzı kanserini erken teşhis eden Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajinaya herhangi bir ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması testin doğruluğu için önemlidir.
Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir. Genital enfeksiyon varsa tedavi edilmeli daha sonra smear alınmalıdır.
Antibiyotik kullanımı sonrasında vajinal mantar görülmesi sık karşılaşılan bir durum olduğu için kişinin probiyotik takviyeler kullanımı gibi önlemler alınması önerilir. Antibiyotik kullanımı sonrasında en az 2 saat ara vererek alınan probiyotik takviyeler, vajinanın doğal florasını korumaya yardımcı olur.
PAP SMEAR TESTİ NE İŞE YARAR? Pap Smear rahim ağzı kanserinin erken belirtilerini arar. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar da vajinal mukus test edilerek kontrol edilir.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
HPV smear testinde çıkar mı? HPV, Pap smear testinde çıkmamaktadır.
Muayene sırasında akıntı karakterini değerlendirirken, vajinanın ve rahim ağzının görüntüsü de enfeksiyonu ortaya çıkaran etken hakkında bilgi verir. Birden fazla etkenin olduğunun düşünüldüğü ya da muayene ile etkenin türünün anlaşılamadığı durumlarda ise alınan örneklerin kültürü ve mikroskobik incelemesi yapılıyor.
Bu virüs cinsel yollarla bulaşır. 200'den fazla tipi olmasına karşın özellikle 2 türü serviks (rahim ağzı) kanserine yol açar. Bu nedenle henüz cinsel birliktelik yaşamamış ve 21 yaşından küçük olan kadınlara smear testi uygulanmaz.
Candidiasis: Candida adı verilen mantar nedeniyle oluşan bir enfeksiyon. Smear testi, bu enfeksiyonların teşhisi için yapılır ve gerekli tedavi uygulanır. Ayrıca smear testi, vajinal duş yapılmadan önce vajinal kanserlerin erken teşhisi için de kullanılabilir.
Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir. Test sonucunuz normal olsa dahi düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmanız gereklidir. Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Potansiyel hastaların rahim kanserinin ilk belirtilerini tanımaları önemlidir. Rahim kanseriyle ilgili en önemli 3 belirti beklenmeyen vajinal kanama, pelvik ağrı ve kilo kaybı olarak sıralanabilir.
Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir.
Pap Smear Testi Bakirelere Yapılır mı? Pap Smear testinin yapılabilmesi için bireyin cinsel olarak aktif olması gereklidir bu yüzden bakirelere yapılmamaktadır.
Pap smear testi genellikle pelvik muayene ile birlikte yapılır. Rahim ağzı kanserine neden olabilen ve cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan HPV virüsü tespitinde kullanılan HPV-DNA testi ile birleştirilebilir. Bazı vakalarda ise pap smear testi yerine HPV-DNA testi yapılabilir.
Kadınların düzenli olarak yaptırmaları gereken smear testi; rahim ağzındaki hücrelerin incelenmesi için yapılan bir testtir. Bu test ile kanser gibi sorunlar tespit edilir ve erken teşhis sayesinde tedavi olasılığı da artar. Fakat, adetliyken smear testi yaptırılırsa doğru sonuç vermez.
Bu nedenle “Smear testi sonucu kaç günde çıkar?” sorusu genel olarak 2-3 gün şeklinde yanıtlanabilir. Peki HPV testi sonucu kaç günde çıkar? Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.
Smear sonucunda ASCUS çıkması demek, incelemeyi yapan patoloğun inceleme esnasında 1 ya da 2 alanda kanser öncüsü hücreler görmesi sonucu durumundan şüphelenerek raporu ASCUS yani şüpheli olarak beyan etmesi demektir. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri