Sağlıklı gündüz sefası çiçeği fideleri için gündüz sefası tohumlarının mart ayında ekilmesi uygundur. Ekim yapılmadan önce tohumların 24 saat boyunca suda bekletilmesi gerekmektedir. Ardından ayrı ayrı saksılar içerine ekilerek dikim uygulaması yapılmalıdır.
Sarılıcı bir bitki olduğundan bahçe duvarlarında, kamelyalarda ve çitlerde kullanılabilir. -Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Haziran. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 16-22 derecedir.
Gündüz sefası çiçeği, aynı zamanda tıbbi amaçlar için de kullanılır. Bitkinin kökleri ve yaprakları, özellikle bağırsak problemleri, romatizma, astım ve çeşitli cilt hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.
Eğer kahkaha çiçeği ne zaman ekilir sorusuna yanıt arıyorsanız mutlaka mart ayından itibaren tohumları ekmeye başlamalısınız. Bahar ayları bu tohumlar için ideal bir dönemdir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir.
İlgili 42 soru bulundu
Gündüz sefası çiçeği yalnızca tohum yolu ile çoğaltılabilmektedir. Bitkinin daha hızlı gelişebilmesi ve daha düzgün çiçek açması için, tohumların direk açık toprağa ekilmemesi en iyi yöntemdir. Sağlıklı gündüz sefası çiçeği fideleri için gündüz sefası tohumlarının mart ayında ekilmesi uygundur.
İlkbahar ayı akşam sefasının ekim ayıdır ilkbaharda bitkinin tohumu diğer besin ögeleri ile birlikte karıştırılarak toprağa ekilir. Ve bu şekilde filizlenmesi sağlatılır. Akşamsefasının ekim zamanı ilkbahar zamanlarıdır. İlkbaharda en verimli ay ise nisan ayıdır.
Gündüz sefası çiçeğini, ikliminin uyduğu bir yerde bahçeye ekerek yetiştiriyorsanız her ilkbahar aylarında tekrardan büyürler. Ama bahçede değil de saksıda ya da balkonda yetiştiriyorsanız tohumlarını stoklayarak bir dahaki ilkbahar aylarında tekrardan ekmelisiniz. Gündüz sefası çiçeği çok kısa sürede yetişir.
Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Ekilir? Akşam sefası çiçeği çiçeklerin olgunlaşmasıyla oluşan yaprakların içerisindeki tohumlar alınarak ekilir. Hazırlanan toprak üzerine ekilen tohumlar üzerine hafif şekilde toprak örtülmesiyle ekilmektedir. Ekim işlemi bittikten sonra sulanmalıdır.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya'da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Havalar aşırı soğumadığı sürece soğuklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Soğukların gelmesiyle beraber akşam sefası çiçeklerinin rengi solsa da bitki ölmez ve havaların ısınmasıyla canlılığını tekrardan kazanır.
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Akşam Sefası, latince adıyla Mirabilis jalapa, renkli ve hoş kokulu çiçekleriyle bahçeleri süsleyen güzel bir bitkidir. Gece açan çiçekleri ve gündüz güneşli ortamlarda gelişen yapısıyla, hem göz zevkine hem de bahçenin ekosistemine katkıda bulunan Akşam Sefası, doğru bakım şartlarında uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
Çimlendirme için ön uygulama istemez. Tohumları 24 saat arası temiz içme suyunda beklettikten sonra doğrudan çimlenip, yetişmesini istediğiniz yere ya da derince üretim saksılarına dikin. Sürgünler uzamaya başladığı dönemde don tehlikesi geçtiyse üretim saksılarından kalıcı yerlerine şaşırtabilirsiniz.
Tohumdan kolaylıkla yetiştirebileceğiniz akşam sefası bahar aylarında bahçelerinize soğuk aylarda ise iç mekanda saksılarınıza 12 ay boyunca ekimini yapabilirsiniz.
Çiçek tohumları genellikle bahar aylarında veya yaz başlarında toprağa ekilmektedir. Dış ortamlara ekilecek olan çiçek tohumları için en uygun tarihi beklemeniz gerekmektedir. Ev ortamında çiçek tohumu ekmek istiyorsanız eğer bunun için herhangi bir zaman bulunmamaktadır.
Akşam sefası çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri, güneş battıktan sonra açmasıdır. Bu nedenle, bitkiye yeterli miktarda güneş ışığı sağlamak önemlidir. Akşam Sefası, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle, bitkiyi gölgede veya yarı gölgede bulunan bir alanda tutmak daha uygundur.
Akşam Sefası Çiçeği Tohumu 25 adet Fiyatı 30,06 TL.
Akşam sefasını 2 günde bir sulayabilirsiniz. Saksıda yetişen çiçekler için özellikle yaz aylarında bu sulama miktarı artırılabilir. Kış aylarında akşam sefasının sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır.
Çiçek bahçe ortamında yetiştiriliyor ise; kış mevsiminde kökü sökülerek temizlenmeli ve ilkbahar aylarına dek ev ortamında serin yerlerde saklanmalıdır. Saksı ve balkonda yetiştirilen akşam sefası çiçeği için buna gerek yoktur. Çiçeğin bakımı için köklerin donmaması oldukça önemli bir husustur.
Kahkaha çiçeği, halk arasında gündüz sefası, sabah sefası, çit sarmaşığı, yıldız sarmaşığı, ay sarmaşığı gibi isimlerle de anılan, dünyada ise daha çok "petunya" (petunia) ya da "morning glory" ismiyle bilinen bir bitki.
Akşam Sefası Bakımı Nasıl Yapılır? Akşam sefalarının güneş alabilen bir konuma ekilmesi gereklidir. Daha çok gölge alan bir yere ekildiklerinde iyi gelişirler, fakat böyle bir durumda da çiçek açmaları oldukça zorlaşıyor.
Bu bitkileri yetiştirmek özel bir çaba istemez. Ancak akşamsefası bitkileri, daha çok güneşli ortamları ve de suyu iyi geçirebilme kabiliyeti olan süzek toprakları daha çok sevmektedir. Gölgelik alanlarda çok iyi bir gelişim sergileyemezler. Bu bitkiler bahçe ya da seralarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedirler.
Bilimsel adı, Mirabilis jalapa olan akşam sefası çiçeği, akşamsefasıgiller familyasını aittir. Akşam sefası, tek senelik ve çok senelik çeşitleriyle bilinen bir süs bitkisi olarak tanımlanabilir. Kesme çiçekçilik alanında çok tercih edilmeyen bir çiçektir.
Kolonya çiçeği olarak da bilinen Melisaya bizde parfüm çiçeği veya çalısı'da deniyor. Çeşitli Asya ülkelerinde gece yasemini, gece kraliçesi gibi isimleride vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri