Gündüz sefası çiçeğini, ikliminin uyduğu bir yerde bahçeye ekerek yetiştiriyorsanız her ilkbahar aylarında tekrardan büyürler. Ama bahçede değil de saksıda ya da balkonda yetiştiriyorsanız tohumlarını stoklayarak bir dahaki ilkbahar aylarında tekrardan ekmelisiniz. Gündüz sefası çiçeği çok kısa sürede yetişir.
Gündüz sefası çiçeği yalnızca tohum yolu ile çoğaltılabilmektedir. Bitkinin daha hızlı gelişebilmesi ve daha düzgün çiçek açması için, tohumların direk açık toprağa ekilmemesi en iyi yöntemdir. Sağlıklı gündüz sefası çiçeği fideleri için gündüz sefası tohumlarının mart ayında ekilmesi uygundur.
Evde de derinlemesine geniş olan saksıdan çok enlemesine geniş olan saksılarda evde de verimli akşamsefaları yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirirken dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda saksını fazla suyu dışarıya atabilme özelliğine sahip olması gerekir. Çünkü bu arayı çok iyi ayarlamak gerekir.
Havalar aşırı soğumadığı sürece soğuklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Soğukların gelmesiyle beraber akşam sefası çiçeklerinin rengi solsa da bitki ölmez ve havaların ısınmasıyla canlılığını tekrardan kazanır.
Akşam Sefası, latince adıyla Mirabilis jalapa, renkli ve hoş kokulu çiçekleriyle bahçeleri süsleyen güzel bir bitkidir. Gece açan çiçekleri ve gündüz güneşli ortamlarda gelişen yapısıyla, hem göz zevkine hem de bahçenin ekosistemine katkıda bulunan Akşam Sefası, doğru bakım şartlarında uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Tohum Ekimi
Don tehlikesi geçtikten iki hafta sonra tohumları tam güneşli bir ortalama toprağa doğrudan ekebilirsiniz. Gündüz sefası güçlü bir sarmaşıktır. Kahkaha çiçeğinin tırmanması için desteğin yanında bir yer seçerseniz çok daha iyi olacaktır. Çimlenme 3-4 gün içinde gerçekleşir.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir.
Akşam sefaları oldukça derin köklere sahip olduklarından, uzun süreli kuruluğa ve olumsuz şartlara karşı dayanıklıdırlar. Susuzluğa dayanıklı olsalar da sulamayı ihmal etmemenizde de fayda var; toprağın nemli olup olmadığına bakarak, çok sık olmayacak şekilde sulayabilirsiniz.
Akşam sefası çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri, güneş battıktan sonra açmasıdır. Bu nedenle, bitkiye yeterli miktarda güneş ışığı sağlamak önemlidir. Akşam Sefası, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle, bitkiyi gölgede veya yarı gölgede bulunan bir alanda tutmak daha uygundur.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya'da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Akşam sefası bitkisinin çoğaltılması yapılmasa dahi bitki toprağa dökülen tohumları ile kendiliğinden çoğalabilmektedir. Bitkinin çoğaltılması için hem tohumları ekilebilmekte hem de fide olarak çoğaltılarak birçok alana dikilerek çoğaltılabilmektedir.
Gündüz Sefası Çiçeği Bakımı Gündüz sefası (Mirabilis jalapa), güzellikleri ve çekici kokusuyla dikkat çeken, çeşitli renklerde çiçeklere sahip bir bitkidir. Ancak gündüz sefası sadece estetik bir güzellik sunmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık açısından da çeşitli faydalar sağlayabilir.
Akşam sefasını 2 günde bir sulayabilirsiniz. Saksıda yetişen çiçekler için özellikle yaz aylarında bu sulama miktarı artırılabilir. Kış aylarında akşam sefasının sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır.
Soğuk su köklere zarar verebilir. Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Akşam sefası, tek senelik ve çok senelik çeşitleriyle bilinen bir süs bitkisi olarak tanımlanabilir. Kesme çiçekçilik alanında çok tercih edilmeyen bir çiçektir. Fakat bahçe dekorasyonunda en fazla kullanılan çiçekler arasında bulunmaktadır.
TRT'deki arabesk kavgası büyüyor. Bu yıl Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ödüllendirilen ''Akşam Sefası'' adlı programın, Türk Sanat Müziği kalıplarının dışına çıkıldığı, piyasa müziği yapıldığı gerekçesiyle yayınına son verildi.
Bitkinin yaprakları yeşil renkte olup oval biçimli ve de kalın damarlıdır. Akşam sefası kokusu olmayan bir çiçektir.
Akşam Sefası Çiçeği Tohumu 25 adet Fiyatı 30,06 TL.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Tohumdan kolaylıkla yetiştirebileceğiniz akşam sefası bahar aylarında bahçelerinize soğuk aylarda ise iç mekanda saksılarınıza 12 ay boyunca ekimini yapabilirsiniz. Saksıda yetiştirmede geçirgen iyi drene edilmiş toprak ya da torf toprak kullanmanızı tavsiye ederiz. Sulama sıklığı sıcaklığa göre değişkenlik gösterir.
Kolonya çiçeği olarak da bilinen Melisaya bizde parfüm çiçeği veya çalısı'da deniyor. Çeşitli Asya ülkelerinde gece yasemini, gece kraliçesi gibi isimleride vardır.
Muhteşem renkleri, güzelliği ve kokusuyla daima listenin en başında yer alan gül her rengiyle ayrı bir mana içerir.Sevgiyi, özlemi, masumiyeti, dostluğu, inceliği en iyi anlatan çiçek türü diyebiliriz. Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri