Güneş fırınının prensibi çok basittir. Güneş Işınları birbirine paralel olduğundan rastladıkları düz ayna bunları yine paralel olarak yansıtır. İçe bükülmüş bir parabolik aynanın yüzeyine vuran paralel işin demeti ise aynanın odak noktası'nda birleşerek yogun ve çok parlak bir işin oluşturur.
Güneş fırınında ışınların toplanması gerekir. Bu yüzden çukur ayna kullanılır. Güneş fırını, yemek pişirmek için kullanılan güneş ışığını kullanan fırına denir. Eklerden güneş fırını ile çukur aynayı inceleyebilirsiniz.
↬Güneş fırınlarında çukur aynalar kullanılır. Ayna Nedir?
> > Güneş fırınında kullanılan ayna, 'Çukur Ayna'dır. < <
< > Çukur aynaların ışınları bir noktada toplama özelliği bulunmaktadır. Güneş fırınları, çukur aynaların bu özelliğinden faydalanılarak yapılır. Güneş fırınlarında yemek pişirilebilmesi için tencere, güneş fırınının odak noktasına konulmalıdır.
Tümsek ayna olduğundan küçük gösterir ve ışınları dağıtır. Düz ayna olduğu gibi gösterir. Güneş fırınında ışınların toplanması gerekir. Bu yüzden çukur ayna kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Güneş bacası, heliostat adı verilen hareketli düz aynalar aracılığıyla güneş ışınımının tek bir yere odaklanması ile ısı transfer sıvısını ısıtan ve ısınan sıvıdan çıkan buharın hareket ederek türbini döndürmesi ile elektrik üreten sistemlerdir.
Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
Çukur Aynada Görüntü Özellikleri
Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir. Nesnenin boyu, yansıyan görüntünün boyundan küçüktür. Nesnenin görüntüsü sanaldır.
1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür. 2.) Tümsek aynada; cisim aynaya yaklaştıkça görüntü boyu artar.
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.
Yansıtıcı yüzeyleri tümsek şeklinde olan aynalara tümsek ya da dışbükey ayna denmektedir. Tümsek aynalar yansıyan ışığı tek noktadan çıkıyormuş gibi dağıtır. Yansıyan ışık uzantılarının aynanın arka kısmında kesiştiği nokta odak noktasıdır. Tümsek aynalardaki görüntü cisimden daha küçük görünür ve düzdür.
Temel olarak banyo ayna ısıtma sistemleri ısınan bir yüksek teknoloji filmlerden oluşmaktadır. Kolay bir şekilde monte edilip çalışan bu filmler aynanın arka tarafına konumlandırılır. Bu sayede görsel olarak hiçbir şekilde rahatsızlık vermez. Çalışmak için de sadece elektriğe ihtiyaç duyarlar.
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
Çukur ayna, yansıtan yüzeyi içbükey şeklinde olan aynadır. Cismin çukur aynadaki görüntüsü olduğundan büyük olacak şekilde görünecektir. Odakta bulunan cismin görüntüsü sonsuzda meydana gelmektedir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
El fenerinde kullanılan ayna türü ÇUKUR AYNAdır.
Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini büyütürler. Örnek verecek olursak; araba farları, ışıldaklar ve el fenerleridir.
Makyaj aynaları çukur aynadır. Kullanılan en yaygın ayna çeşidi olan düz ayna karşısındaki cisimleri aynı boyda ve aynı uzaklıkta yansıtır.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
Albedo, yüzeyin yansıtma gücü ya da yansıtma yeteneği olarak da ifade edilir. Bir cismin albedosu; güneş ışığının geliş açısına, cismin yüzey alanına, dokusuna veya rengine bağlı olarak değişir. Örneğin açık renkli yüzeyler Güneş'ten gelen ışığın büyük bir kısmını yansıtarak atmosfere geri gönderir.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Ay ışığı ise güneş ışığının bir yansımasıdır. Güneş ışığı önce aya çarpar, aydan yansıyan ışık dünyaya ulaşır. Güneş ışığı, güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyondur. Bu radyasyon içerisinde görünür ışığın yanı sıra kızılötesi ve morötesi ışınlar da yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri