TDK'ya Göre Mutlu Kelimesinin Eş Anlamları Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
mutluluk kelimesinin eş anlamlısı, şu duygu ve durumları tarif etmektedir: hoşnutluk durumu. zevk almak. memnuniyet duygusu.
MEVSİM EŞ ANLAMLISI
Mevsim kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu kelimenin başka şekilde söylenişleri de mevcuttur. Mevsimin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'na göre sezon sözcüğüdür.
"mutluluk" kelimesinin eş anlamlısı "mesut, sevinç"tir.
İlgili 45 soru bulundu
Neşe sözcüğü sık kullanılmasının yanı sıra eş anlamlısı birden fazla olan kelimelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sözcüğün eş anlamlıları mutluluk ve sevinç kelimeleri olarak belirtiliyor. Neşenin eş anlamlısı olan sözcükler sevinç ve mutluluk sözcükleri olarak kabul ediliyor.
Mutlu kelimesi dilimizde çok fazla kullanılan kelimelerden biri olduğundan zıt anlamlısı da araştırılır. Mutlu, zevk almak, hoşnutluk durumu ya da memnuniyet duygusu anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Mutlu sözcüğünün zıt anlamlısı da karşıt anlamlıları olan üzgün ve mutsuz sözcükleridir.
Aralık, ocak ve şubat aylarından oluşan yılın ilk mevsimine kış denir. Serma ve zemistan sözcükleri kış ile eş anlamlıdır.
Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir. Yağmur Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Musluk sözcüğünün eş anlamlı sözcüğü vana sözcüğü olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda çeşme sözcüğü de musluk sözcüğünün eş anlamlı sözcüğü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Saadet kelimesi TDK sözlüğünde araştırıldığında bir anlamı bulunmaktadır. TDK sözlüğüne göre saadet kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Saadet kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı mutluluk olarak verilmiştir.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir. Mutlu ve mutsuz kelimeleri birbirinin zıt anlamları olarak tanımlanmaktadır.
Mutluluk ve sevinç, birbiriyle ilişkili ve anlamdaş olamaya uygun iki kelimedir. Ancak, arada sıkça karıştırılan bir fark vardır o da; sevinç anlık bir duygudur. O an yaşanan bir olaydan duyulan mutluluğu belirtir. Mutluluk ise, genel olarak hayatından veya rahatından memnun anlamı taşır.
Mesut sözcüğü, Türkçedeki çoğu kelime gibi Arapça kökenli bir kelimedir. Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır.
Happy İngilizce Eş Anlamlısı
Cheerful, contented, delighted, ecstatic, elated, glad, joyful, joyous, lively.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Fırtınanın eş anlamlısı olarak zaman zaman şiddetli rüzgâr, kasırga gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Eş anlamlı olarak rüzgar kelimesi ile yel kelimesi kullanılır.
İlkyaz, bahar kelimesi ile eş anlamlıdır. Çoğu metinde ilkbahar kelimesinin yerine bahar sözcüğü kullanılır.
Tdk'ya göre sonbahar eş anlamlısı olarak hazan, güz kelimeleri de kullanılmaktadır.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Mutlu kelimesinin TDK'ya göre birçok zıt anlamlısı bulunmaktadır. En sık kullanılanları; hüzün, üzüntü, elem, keder, gam'dır. Bu kelimelerin hepsi, mutlu kelimesinin karşıt anlamı olarak kullanılabilir.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri