Bir veranda veya balkonda, açık havada bilgisayarınızla çalışırken, güneş gözlükleriniz veya fotokromik gözlükleriniz gözlerinizi mavi ışık ışınlarından koruyabilir.
Teknolojik cihazlardan kaynaklanan mavi ışığa karşı koruma sağlamasının yanında, güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruma sağlamaktadır. Ne kadar süre gözde kalması tavsiye edilir? Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok.
Mavi ışık korumalı gözlük, mavi ışığın genellikle %10-15 kadarını engeller. Bu koruma %40`a kadar çıkar. Az miktardaki filtre bile, uzun süreli mavi ışık etkisini değiştirir. Filtreli gözlüklerin herkes için uygun olduğu söylenemez ancak olası göz problemlerine uygun bir seçenek olarak öngörülmektedir.
Mavi ışık koruyucu gözlükler, spesifik bir segmentin veya ışık dalga boyu aralığının iletimini engelleyerek mavi ışığı filtreler. Filtrelemeye ek olarak uyku düzeni ve genel sağlığı etkileyen ritim döngüsünün bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
Fotokromik lensler de bir başka gözlük seçeneği. Işığa göre ayarlanan camlar hem güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını hem de mavi ışık ışınlarını engeller — ve içeride ve dışarıda, gece ve gündüz takılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir. Mavi ışıktan kaçışın imkânsız olduğu günümüzde her gün kullanılan tablet, bilgisayar, telefon, yapay ışık kaynakları ve güneşten gelen ışınlar için mavi ışık filtreli gözlük tavsiye edilir.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Çıkar şöyle iç tarafına bak gözlüğün camına ışık gelmesini sağlayıp. Yani gökyüzüne, güneşe doğru gözlüğün iç tarafını döndür, içine bak yeşil-mor falan renkler çıkıyo filtrelidir.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözü korumak amacıyla kullanılan güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınların neredeyse tamamını (%99-100) engellemelidir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyebilen özellikte gözlük camları ya da kaplamalar kullanılır.
Su ve Sabun Kullanabilirsiniz
Gözlüğünüzün camında çok fazla toz ve kir biriktiyse kuru bir bezle silmek bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu durumda gözlüğünüzü ılık akan suyun altına tutarak elinizle narince ovalayabilirsiniz. Eğer htiyaç duyuyorsanız sabunu ellerinizde köpürtüp tüm gözlüğe yayabilirsiniz.
UV Korumalı Güneş Gözlüğü Nasıl Anlaşılır? Güneş gözlüğü satın alırken, ultraviyole korumasına sahip olduklarından emin olmak için etiketlerini kontrol etmek önemlidir. Etikette UV400 yazmalı ve gözlüğün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtmelidir.
Ayrıca göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar, mavi ışığa maruz kalmaktan değil de elektronik cihaz kullanırken gözleri kısmaya ve kötü duruşa bağlı olabilir.
Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada kuşkusuz en etkili iki yöntem şapka takmak ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır.
Uyku düzenini tersine çeviren ve insan doğasını alt üst eden mavi ışık, yorgunluk ve huzursuzluk sorunlarına yol açar. Gözleri çok etkileyen mavi ışık, göz kuruluğuna yol açar. Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir.
UV filtreli gözlükler, güneşten gelen mor ötesi ve ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlar. Bu zararlı ışınlar, güneşin yoğun olduğu durumlarda kornea yanıklarına ve bağ doku hasarlarına neden olabilir. UV filtresi hem açık hem de koyu renkli camlarda kullanılabilir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Polikarbonat camlar geleneksel camlardan daha ince, daha hafif ve darbelere karşı 10 kat daha fazla dayanıklıdır. Ayrıca polikarbonat camlı güneş gözlükleri zararlı güneş ışınlarına karşı %100 UV koruması sağlayabilir.
Mavi Işığın Zararları
Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur. İlerleyen yaşlarda katarakt riskini arttırır.
Göz sağlığı açısından bakıldığın da çağın en önemli hastalığı bilgisayar kullanımları olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, bilgisayar kullanırken mutlaka gözlük kullanılması gerektiğini söyledi.
Mavi Işık Gözlüklerinde Nelere Dikkat Edilmeli? Mavi ışık korumalı gözlükler doğrudan bu dalga boyuna özel olarak üretilmektedir. Bu sebeple gözlüğü satın alırken gözlüğün en az 455 nanometre dalga boyunu filtreleyebilecek kapasitesinin olduğunu gösteren bir sertifikaya sahip olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri