Vücudun en ince ve hassas deriye sahip olan bölgesi olan göz çevresi; UV ışınları nedeniyle kolayca lekelenme, kırışma ve yaşlılık belirtileri gösterebilir. Zevkine uygun olarak tercih edeceğin kaliteli bir güneş gözlüğü sayesinde hem göz sağlığını hem de göz çevresindeki cilt sağlığını kolayca koruyabilirsin.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada kuşkusuz en etkili iki yöntem şapka takmak ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır. İyi bir güneş gözlüğü görünen ışığı gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmelidir.
Güneşli havalarda dışarı çıktığımız güneş gözlüğü kullanmazken güneş ışınlarının yapısında yer alan UV ışınları ya da diğer bir değişle ultraviyole ışınlar gözlerimize çok ciddi seviyede zarar verecektir. Kızılötesi ışınlar da güneş gözlüklerine ihtiyaç duymamızın bir diğer sebebi olarak gösterilebilmektedir.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ultraviyole ışınlarına uzun dönem maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı, göz yüzeyinde ve göz kapağı cildinde iyi ya da kötü huylu kitlelere sebep olabilir. Seçilen doğru güneş gözlüğü gözlerinizi bu hastalıklardan korur.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından bir tanesi de güneş gözlükleridir. Ancak güneş gözlükleri, sıradan bir aksesuardan çok daha fazlası! Her şeyden önce, güneşin yaz aylarındaki zararlı etkilerinden gözleri korumak güneş gözlüklerinin en temel işlevi.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
Güneş Gözlüklerinde UV Koruma
Güneş gözlüğü camları hem UVB hem de UVA ışınlarından %100 koruma sağlamalıdır. Bazı güneş gözlüğü markalarında %100 UV koruma yerine nanometre değeri yer alır. Bu değere göre ideal koruma sağlayan lensler ise 400 nanometreye kadar UV dalga boylarını da bloke etmelidir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı; gözlerde karanlık etkisi yaratarak, göz bebeğinin daralmasını engeller. Bu durumda daha fazla zararlı ışığın göz içine girmesine yol açar. Kişi, ışıktan korunduğunu düşünürken, aksine gözü daha fazla zarar görür.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Gözün güneş ışınlarından rahatsız olmaması gibi makul bir sebeple güneş gözlüğünü erkek de kadın da takabilir. Karşı cinsin dikkatini üzerine çekmek ve mahrem olmayanlara da güzel görünmek için bu maksada uygun gözlük takmak ise caiz olmaz.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Tutulma gözlükleri ise güneş ışığını güvenli seviyelere indirerek gözlerinizin zarar görmesini önler. Yüksek seviyede ve görünür ışık ile görünmez radyasyona karşı özel olarak yapılmamış herhangi bir şey olmadan doğrudan Güneş'e bakmak gözün zarar görmesine sebep olur.
Öte yandan ünlü şarkıcı Güleryüz, "Neden güneş gözlüğü takıyorsunuz?" sorusuna karşılık şu cevabı verdi: "Gözlük şöhretten kaçmak için çok önemli bir kalkan. Gözlüksüz dolaşırken kimse tanımıyor beni. Sahneye çıkmadan gözlüğümü takıyorum, taktığım an Ayna'nın bir müzisyeni oluyorum."
Güneş gözlüğü seçerken en önemli belirleyicilerden biri gözlük camının zararlı ultraviyole ışınlarına karşı en az yüzde 99, mümkünse de yüzde 100 oranında koruyuculuk sağlamasıdır. Çünkü kısa dönem ultraviyole maruziyeti gözlerde güneş yanığı benzeri etkiler oluşturabilir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri