güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Türk inanç sisteminde güneş, koruyucu vasfi itibariyle gök, ay ve yıldız gibi bir iye mevkiindedir. Hunlar güneşi "kün" diye adlandırmışlardır. Bu kelime günümüzde gün anlamında kullandığımız kelimenin eski şeklidir.
gündüz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ışı- maddesine bakınız.
aralık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ara sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Kökeni. Eski Türkçe *ōt-çak sözcüğünden gelen otçak sözcüğünden evrilmiştir. Ay adı olarak kullanımı 1945 yılları dolaylarındadır. Ocak ayının 1945 yılına kadar kullanılmış Türkçedeki eski ismi Arapça kökenli Kânun sözcüğü olmuştur.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız.
Bu tür kelimelerin en tipik örneği, Türkiye Türkçesindeki karanlık kelimesidir. Bu kelimenin anlamı dikkate alındığında kara “siyah” kelimesinden türediği; sondaki ekin de “isimden isim yapma eki” -lık olduğu açıkça görülmektedir.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
3. Ay Ölüp Dirilmeyi Simgeliyor
Ayın doğup batması eski Türklerde ölüp dirilme olarak algılanmıştır. Bu sebeple mitolojik bir simge olan “dolunay”, Türk halk inançlarında yaşlanma, ölüm “yeni doğan ay” yenilenme, gençleşme, dirilme, “hilal” de olgunlaşma gibi anlamlar kazanmıştır.
büyük amca, öz amca, baba tarafından dedenin büyük kardeşinin oğlu, dedenin kardeşi, babanın öz amcası, büyük dedenin kardeşi”³¹~Kom. abaġa "Onkel, auunculus" 32 ~Tel.
Yani "kızıl, ateş rengi" anlamında düşünürsek, sözcüğün kökeni Türkçe sayılabilir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
yıl- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yıġıl- “yığılmak, geri durmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yıġ- “yığmak, men etmek” fiilinden Eski Türkçe +Il- ekiyle türetilmiştir.
Arapça şubāṭ شباط “Rumi takvimin onikinci ayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice şəbāṭ שבט “Arami/Süryani takviminin onbirinci ayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça şabāṭu “vurma, çarpma, yıkma” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
“ansızın zf. (Eski Türkçe angsız<*ang “anlayış”+sız> añsız'dan araç hali ekiyle añsız+ı+n)2 Beklenmedik bir zamanda, hatırda yokken, birdenbire, ânî: Ansızın uzak- taki Türk kulelerinden atılan işaret topları işitildi.
"Yıldırım" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup "çabuk ve güçlü" anlamına gelir.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Köken Eski Türkçe kurt "1. tırtıl, larva, 2. (Oğuzca) köpeğe benzer vahşi hayvan" sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri