Genellikle 2 yaşından sonra yapılmasını tercih ediyoruz. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa erişkin dönemdeki boy kaybı o kadar az oluyor. Hastalar genellikle endokrin uzmanına geç geliyorlar. 10-12 yaş civarında gecikmiş olarak geliyorlar büyüme hormonu başlamış olsanız bile aradaki boy kaybı tamamlanamıyor.
Bu test ile büyüme hormonu (growth hormon – GH), prolaktin (PRL), tiroid stimülan hormon (TSH), folliküler stimülan hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), adrenokortikotropik hormon (ACTH) ve antidiüretik hormon (ADH) düzeyleri incelenir.
Çocuk endokrinoloji bölümü, çocuklarda hormon sistemleri ile ilgili bozuklukların tanısı için uygulanan testleri şu şekilde belirtebiliriz. Kan Testleri: Kan testleri, çocukların kan şekeri, insülin, tiroid hormonları, cinsiyet hormonları ve diğer hormonlar gibi bir dizi hormon seviyesini ölçmek için yapılmaktadır.
Çocuğun tiroit bezinin doğru işlemesi birçok açıdan önemlidir. Erken tanı ile teşhis edilemeyen tiroit bozuklukları çocuklarda zekâ ve beyin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra kilo alma, aşırı uyku hali, kabızlık, gelişme geriliği, cilt kuruluğu ve halsizlik de yine görülebilecek diğer hastalıklardır.
İlgili 40 soru bulundu
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Hormon bozukluklarının en yaygın sebepleri ise hipotiroidizm, şeker hastalığı, hipogonadizm, yeme bozuklukları, tümörler, kullanılan ilaçlar, stres, kanser tedavileri veya travmalar olarak gösterilebilir.
Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Hormon testinin yapılacağı en doğru zaman adet başladıktan sonra en erken 2. gün, en geç ise 5. gün yapılır.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Kan tahlilleri: Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı, temel olarak çocukluk ve ergenlik döneminde (0-19 yaş) ortaya çıkan hormonal bozukluklarla ilgilenir. Çocuğun sağlıklı büyümesini, normal zamanında ergenliğin ortaya çıkması ve sağlıklı ilerlemesini, sonunda erişkin döneme güvenli geçişini izler.
Kesin tanı ise büyüme hormonu uyarı testleri ile konulur. Bu testlerde sabah aç karnına bir kez kan alındıktan sonra ilaç (genellikle bir hap) içirildikten sonra 30 ar dakika arayla 3-4 kez daha kan alınarak büyüme hormonunun ne kadar arttığına bakılır. Yeterli artış olmuyor ise büyüme hormonu eksikliği vardır.
Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği belirtileri nelerdir? Yaşıtlarına göre daha kısa boy ve daha az gelişmiş kaslar, küçük el ve ayaklar ve düşük kan şekeri, çocuklarda büyüme hormonu eksikliğinin bazı belirtileridir.
Boy kısalığının genetik ya da besin alımı yetersizliğinin yanında Hipotiroidi, Büyüme Hormonu Eksikliği ve Cushing Sendromu gibi sebepleri de olabilir. Ayrıca çocuk endokrinoloji boy uzatma konusunda da etkin çalışan bilimsel bir alandır.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Hormon Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Genellikle 3-4 saat içinde çıkar.
İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.
Hormonların temel işlevlerinden biri de hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu sebeple hormon bozukluğu yaşayan kişilerde kısırlık sorunu oluşması mümkündür.
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
Günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunun arkasında hormonlarda yaşanan dengesizlikler olabilir. Bu, kimi zaman iştah sorunları olarak yansır kimi zamansa depresyon. Ancak önlem alınmadığında çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri