1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır. Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
On iki aylık bozulma süresi, önerilen saklama koşullarında tutulan güneş kremleri için geçerlidir. Güneş kremi paketlerinin serin ve kuru bir yerde saklanması önerilir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
10- Güneş kremleri su geçirmez
Her yüzmeden veya terledikten sonra su geçirmeyen kremler dahil tekrarlanması gerekmektedir. Yüzmeden en az 10 - 15 dakika öncesinde de krem kullanmak gerekir.
NIVEA ürünleri, açıldıktan sonra 12 aya kadar kullanım garantisi sunar. Güneş kremi son kullanma tarihine kadar üründen en yüksek performansı alabilir, dilediğiniz her alanda kullanım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra oda sıcaklığında muhafaza edilen güneş kremleri, bir sonraki sezonda da kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun
Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Güneş kremleri genellikle üç yıl dayanacak şekilde tasarlanır ancak her markada son kullanma tarihi bulunmayabilir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Pek çok ürün gibi güneş koruyucularda bozulur ve etkinliğini yitirir. Plajda, arabada, sıcak hava ve güneş altında beklemiş ürünlerin yapısı değişir, etkinliği azalır. Bu durumda ürün cildinizde yeterli koruma sağlayamaz, yanık oluşumuna neden olabilir.
Kremlerin kullanım ömrü, açıldıktan sonra genellikle 6-12 ay arasında değişir. Bu süre, ürünün türüne, içeriğine ve saklandığı koşullara göre değişkenlik gösterebilir.
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Güneş kremleri buzdolabında saklanması gereken bakım ürünlerinin başında gelmektedir. Cilt koruyucuları çok ısındığında içeriğindeki aktif bileşenler etkilerini kaybediyor ve özellikle güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklerini yitiyorlar.
SPF 30 zaten etkili bir koruma sağlar, ancak daha uzun süre güneşe maruz kalacaksanız veya cilt tipiniz daha hassassa, SPF 50 kullanmak daha iyi olabilir.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın. Güneş kreminin SPF koruması ve aktif içerikler, 3 senede etkisini yitiriyor. Yani 3 senelik güneş kremi artık seni UV ışınlarından korumaz. Özetle evet, güneş kreminin son kullanma tarihi geçerse artık onu kullanmanın bir anlamı kalmıyor.
Bu yüzden çekmecelerinizi karıştırırken son kullanma tarihi geçmiş güneş kremi ile karşılaşırsanız, çöpe atmayın. Son kullanma tarihi geçen güneş kremini makası keskinleştirmek için kullanabilirsiniz. Bu numara için, güneş kremini bir bezle makasın yapışkan bıçaklarına sürtebilir ve tüm kirlerden kurtulabilirsiniz.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri