Resmi Gazete'de yayınlanan (126'ncı madde) ve 14 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti 5 olarak belirlendi. Daha önce de bedeli 22 euroyu (150 TL) aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırılmıştı. Vatandaşlar yurt dışından getirilen her ürün için vergi ödüyor.
Aliexpress Paramı İade Etmedi
Yeni gümrük mevzuatına göre bir kişi 1 ayda en fazla 5 ürünü normal vergisini ödeyerek ithal edebiliyor. Sınır aşılırsa ek vergi ve bir sürü masraf çıkıyor ve bunların toplamı ürün bedelinin 8-10 katına ulaşıyor.
Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
Daha sonra alınan ek bir kararla, bir birey bir ayda yurt dışından en fazla 5 ürün, şirketler ise 5 adet numune sipariş edebiliyor. Özellikle dış ticaret yapan firmalar karşılıklı numuneler göndererek çalışmaktadırlar, gümrüklerden numunelerin çekimi gümrük vergileri yanında zamanda almaktadır.
Ancak yurt dışı sitelerden alışverişte ödenen vergilerde önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs'tan itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden kargoyla gelecek eşyanın gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak. Kargo ile bireysel ithalatta 1.500 Euro 'luk limit ise, 150 Euro olacak.
İlgili 35 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayınlanan (126'ncı madde) ve 14 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti 5 olarak belirlendi. Daha önce de bedeli 22 euroyu (150 TL) aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırılmıştı. Vatandaşlar yurt dışından getirilen her ürün için vergi ödüyor.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Yurt dışından ayda 5 adet ürün sipariş edilebilecek
14 Temmuz tarihinde yürülüğe girecek yeni bir karar ise Aliexpress, Gearbest, Amazon gibi sitelerden alışveriş yapanları daha da üzecek. Bir kişi, yurt dışından ayda en fazla 5 adet ürün siparişi verebilecek.
AliExpress'ten alacağınız her ürün için ürün bedelinin %30'si gümrük vergisi, 16 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Yani 100 liralık bir ürün 147 liraya gelmektedir. Eğer ürün ÖTV kapsamında ise %20 ÖTV ile birlikte tutar talep edilmektedir.
Artık, Türkiye'ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olacak.
1 Temmuz 2021'e kadar 22 Euro olan gümrük sınırı bu tarihten itibaren 0'a indirilmiştir. Yani AB'ye giriş yapan tüm ürünlerin gümrük işlemlerine tabi olması ve KDV ödemesi gerekmektedir. 22 Euro ve 150 Euro arasındaki ürünlerine ekstra bir gümrük vergisi uygulanmaz.
Yolcular, 2 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere vergiden muaf cep telefonu getirebilir. Cihazların, yolcunun Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde kayıt altına alınması gerekmektedir.
Yurt dışından gelen teslimatlara uygulanabilecek gümrük ve ithalat ücretleri. Kargo ülkenize ulaştığında, Türkiye dışında bir ülkeden gelen teslimatlara gümrük veya ithalat ücreti uygulanabilir. Sipariş, Türkiye dışındaki bir Pazaryeri Amazon satıcısından verildiyse, gümrükten çekme ücretleri alıcıdan temin edilir.
Alışverişimi neden tamamlayamıyorum? Gümrük yönetmelikleri nedeniyle, değeri 150 Euro'yu aşan siparişlerin teslimatını garanti edemiyoruz. Bu nedenle, vergi ve gümrük vergisi dahil 150 Euro üzerindeki alışverişlerini tamamlaman mümkün olmayacak.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
1.Soru: Posta/hızlı kargo eşyası için muafiyetin kapsamı nedir? Cevap:. Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 150 Avro'yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayına muafiyet tanınmaktadır.
Kargo ya da posta yoluyla yurt dışından verilen siparişlerde gümrük vergisi muafiyeti 22 Avro'dur. Şayet gönderi bu tutarı geçerse 1.500 Avro'ya kadar sadece gümrük vergisi (AB ülkelerinden gelen gönderimlerde %18, diğer ülkelerden gelen gönderimlerde ise %20 gümrük vergisi) uygulanarak kargonuzu alabilirsiniz.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. Ancak; 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri