Güneş Kreminde İki Parmak Kuralı Yani işaret ve orta parmağına şerit halinde güneş kremi sürdüğünde, bu miktarın tam koruma için yeterli olduğu söyleniyor. Bu miktarı güneş kremi ölçü kaşığı ile ayarlaman da mümkün.
Sosyal medyada oldukça karşımıza çıkan 2 parmak kuralı, aslında yüzün tam kreme doyduğu yeterli miktarı ölçmektedir. Uzmanlar yarım çay kaşığı kremin yüzü korumanın yeterli olacağını savunuyor.
Son zamanlarda özellikle sosyal medyadaki popüler konu başlıklarından birinin güneş kremlerinin sahip olduğu SPF değerini elde etmek için iki parmak kuralına göre uygulamak gerektiği olduğunu söyleyen Kutlubay, "Bu kural biz dermatoloji uzmanları tarafından önerilen bir kural değil.
SPF değerleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli husus, fazla miktarda güneş kremi kullanmanın bu değeri arttırmadığıdır. Örneğin 50 faktörlü güneş kremi 2 kat fazla sürülürse koruyuculuğu 2 katı değerine çıkarmamaktadır.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş Kreminde İki Parmak Kuralı
Yani işaret ve orta parmağına şerit halinde güneş kremi sürdüğünde, bu miktarın tam koruma için yeterli olduğu söyleniyor. Bu miktarı güneş kremi ölçü kaşığı ile ayarlaman da mümkün. Ölçü kaşığın yoksa güneş kremini çay kaşığı ile de ölçeklendirerek uygulayabilirsin.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş kremini sürdükten sonra ortalama 8-10 dakika boyunca kremin emilmesini beklemeli ve sonrasında fondöteni sürmelisin.
Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz. Kullandığınız güneş kremi türü kişisel bir tercih meselesidir ve korunacak vücut bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.
Güneş koruyucu filtrelerin cildinizi bir film tabakası gibi örtüp sizi koruması için, tüm rutininizi uygulayıp nemlendiricinizi sürdükten ve emildiğinden emin olduktan sonra güneş kreminizi sürebilirsiniz. Fondöten, BB ya da CC krem gibi ten makyajı ürünleri, güneş koruyucusunun üstüne gelecek.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar.
Özellikle kuru cilde sahip olan kişiler tarafından nemlendiriciden kaç dk sonra güneş kremi sürülmelidir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Uzmanlar, kimyasal etki gösteren güneş kremlerinin hiçbir ürün kullanılmamış temiz cilt üzerine uygulanmasını önermektedir.
Güneş kreminizin yüksek korumalı olması, sizi uzun süre koruyacağı anlamına gelmeyeceğinden 1,5 - 2 saatte bir tazelemeniz gerekmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre güneş kremleri tere ve suya dayanıklı olmadığından, gün içinde sık sık tazelemek gerekir.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce uygulanmalıdır. Güneş kremi, yüz ve boyun bölgesine 1 çay kaşığı olacak şekilde sürülmeli, cildin kremi emmesi beklenmelidir. Göğüs, sırt, kollar ve bacaklara ise ayrı ayrı bir tatlı kaşığı olacak şekilde güneş kremi sürülmelidir.
Piyasada çok sayıda "günde bir kez sürmenin yeterli olacağı" belirtilen güneş kremi de var. Bu ürünler, doğru şekilde kullanılırsa bu ürünlerin sekiz saat etkili olduğu ifade edilerek pazarlanıyor.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri