Sağlıklı kilo kaybedebilmek için spordan sonra tüketimi tavsiye edilen besinler, şöyle sıralanabilir: Bezelye. Fasulye. Yulaf.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Spor sonrası yulaf lapası yenir mi? Spordan sonra yulaf ezmesi yenir mi diye merak edenler için söyleyebileceğimiz yulafın spor sonrasında gönül rahatlığıyla tercih edilebileceğidir.
10) Yulaf Ezmesi
Süt veya yoğurtla tüketildiğinde adeta sağlık dostu. Aynı kasede buluşan yulaf ezmesi, meyve ve yoğurt sizi uzun süre tok tutacak özellikte! Spordan sonra badem yenir mi, spordan sonra ceviz yenir mi diye düşünüyorsanız, kuruyemişleri yulaf ezmesine katıp tüketmek iyi bir fikir olabilir.
Yulaf, beta glukan içerir karbonhidratların emilimini 2 ila 3 saat boyunca yavaşlatarak uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle yüksek enerji için iyi bir egzersiz öncesi seçimdir.
Yulaf ve Spor İlişkisi
İçeriğinde bulunan karbonhidrat, enerji ve güç verici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle spordan önce tüketmenin sporcuların performanslarına olumlu etkileri olmaktadır. Sporcular açısından yulaf tüketmenin ideal zamanı, spor yapmadan iki – üç saat öncesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Demir içeriğinin yüksek olması da yulaf ezmesinin kaslara faydası açısından önemlidir. Oksijeni kas hücrelerine taşıyan myoglobin proteinin yapısında demir bulunur. Yulafı protein içeriği yüksek yoğurt ile zenginleştirebilir, yulaf ezmesi ve yoğurt faydaları sayesinde kas gelişimini destekleyebilirsiniz.
Huzurlu ve ödemsiz bir güne başlamak için yulaf ezmesini kahvaltıda tüketebilirsiniz. Öğle vakitlerine doğru karnınızdan açlık alarmları geldiğinde ise bir kase yoğurt veya bir bardak süt içinde yulaf ezmesini içiniz rahat yiyebilirsiniz. Yulaf ezmesi akşam yenir mi derseniz elbette yenir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Bir beslenme uzmanı daha iyi bilir ama gördüğümüz egzersiz fizyolojisi derslerinden kaynaklı şöyle diyebilirim: Spordan en geç iki saat önce spordan sonra en erken 30 dk sonra yiyebilirsiniz.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Yulaf ise bu konuda açık ara adından en çok söz ettiren besinlerin başında geliyor! İçerdiği çözünebilir ve çözünemeyen liflerle sindirim dostu olarak bilinen bu besin, aynı zamanda protein, vitamin ve mineral zengini olmasıyla da birkaç adım öne çıkıyor.
Bir kaseye yulaf konulur, üzerine örtecek kadar sıcak su eklenir. 2. Yulaf ezmesinin yumuşaması için birkaç dakika beklenir. 3. Muz parçalanarak kaseye eklenir, üzerine isteğe göre bal, hindistan cevizi veya tarçın da eklenebilir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Kasların gelişmesi ve iyileşmesinde beslenmenin yeri çok önemlidir. Spordan sonra beslenme ve beslenmenin zaman aralıklarını çok az insan biliyor. Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Egzersizden sonraki öğünde yeterli protein alın. Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayan kaslarını koruyabilmek, yağ kaybetmek ve kas yapımını artırmak için proteine ihtiyaç vardır. Hindi, tavuk, balık, yağsız kırmızı et gibi yağsız proteinleri tercih edin.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Bunun için pek çok spor diyetisyeni antrenmandan sonra 30 dakika içinde protein ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmenin önemli olduğunu söyler. Kaslarınızın ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yapı taşlarını ona temin etmeniz oldukça önemli. Spor sonrası beslenme ertelenmemesi ve unutulmaması gereken bir konu.
Antrenmandan hemen sonra
Tavsiyemiz protein sentezinin hızla arttığı, fırsat penceresi olarak adlandırılan bu zaman diliminde vücudunuza kendini toparlamaya yardımcı olacak whey proteini (ya da whey proteini ve kazein beraber) takviyesi yapmanız.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir.
3 Yemek Kaşığı Yulaf Kaç Kalori Bir yemek kaşığı yulaf ortalama 35 kalori (kcal), 2 yemek kaşığı yulaf ortalama 70 kalori (kcal) ve 3 yemek kaşığı yulaf ise ortalama 105 kalori (kcal) olarak hesaplanmaktadır.
Yulaf kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırır. Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur.
Yulafın su ile karıştırılmasıyla elde edilen yulaf ezmesi, gün içerisinde 8-10 yemek kaşığı olacak şekilde tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri