Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz.
Güneşten korunmada aslında ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek kıyafetler tercih edilmelidir.
Zeytinyağı ise tamamıyla doğadan gelen, doğal bir cilt nemlendirme ürünüdür. Bu sebepten dolayı herhangi bir cilt kremi türevi kullanmak yerine zeytinyağı kullanmak oldukça mantıklı olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Zeytinyağını direkt teninize uygulayabileceğiniz gibi ev yapımı güneş kremi tarifini de uygulayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan iyi bir Öz Köyüm zeytinyağını aloe vera yaprağı, 1 yemek kaşığı pirinç nişastası ile karıştırıp blenderden geçirdiğinizde harika bir güneş kremi elde edeceksiniz.
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir. Bir miktar zeytinyağını elinize alın ve hafifçe ısıttıktan sonra lekelerin üzerine sürün. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra bir bez yardımıyla yüzünüzdeki yağı silin ancak yıkamayın. Yağ tüm gece cildinizde kalsın.
Antioksidan özelliği sayesinde cildi UV ışınlarına karşı korurken cildin kan akışını güçlendirebilir. Ciltte kırışıklık gibi erken yaşlanma belirtilerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Cildin doğal koruyucusu polifenolleri alabilmek için günlük beslenme düzenine zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Kimyasal ihtiva eden güneş kremlerinden farklı olarak, doğal güneş kremleri UV ışınlarını cilde emmek yerine yansıtarak ve saçarak çalışır. Tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu onları hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Suda çözünmeyen vazelin, güneş kremleri için daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Vazelin, sizi güneşten koruyarak bir yandan da bronzlaşmanızı sağlar. Saç boyanızı yapmadan önce vazelini, boyanın bulaşma ihtimali olan yerlere sürmeniz ile bunun önüne geçebilirsiniz.
Yapılışı: Bir yemek kaşığı ceviz yağı, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını bir şişeye ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı 11:00-15:00 dışındaki saatlerde cildinize yedirerek uygulayın ve yarım saat güneşlenin. Bu yağı düzenli olarak kullanarak kısa sürede bronzlaşabilirsiniz.
Hücreleri kantaron yağı olmaksızın UV ışınlarına maruz bıraktığımızda ise bu canlılık oranı yüzde 3-4 civarında. Bu da demek oluyor ki kantaron bitkisi hücreleri UV ışınlarının zararlı etkisinden koruyor.
Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın. Eğer kuru bir cilde sahipseniz gönül rahatlığı ile kantaron yağını kullanabilirisiniz.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Bu uygulamayı haftada 1-2 defa yapabilirsiniz. Cildimiz, güneşin zararlı ışınları, sivilce problemleri gibi nedenlerden dolayı lekelenebilir. Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir.
Güneş ışınları nedeniyle ciltte oluşan güneş lekelerini de gidermeye yardımcı olan zeytinyağı, cilt hastalıklarının da oluşmasını engeller. Düzenli kullanımda cilt gözeneklerini de temizleyerek cildin temiz hava almasını sağlayan zeytinyağı, cilt nemleştiricisi olarak da kullanılabiliyor.
Zeytinyağı ve limon karışımı, cilt sağlığına da fayda sağlar. Zeytinyağı, cildi nemlendirir, besler ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Ciltteki kızarıklığı ve tahrişi azaltır, akne ve sivilce problemlerini hafifletir. Limon ise cildin pH dengesini düzenler ve cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur.
Jojoba yağı güneş koruyucu kremlere alternatif olarak kullanılabilecek doğal bir koruyucu bakım ürünüdür. Aynı zamanda güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılır.
Hazırlanışı; 2 parça Aloe Vera yaprağını bıçakla dilimle, zeytinyağının içine katıp blenderdan geçir. İçine pirinç nişastasını da ekle, güneş kremin hazır.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yaz aylarında kullandığınız ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olmasına da dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri