B3 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi Ciltte pullanma, kabuklanma ya da kaşıntılı cilt lekeleri meydana getiren dermatit, cilt kuruluğunun en önemli nedenidir. Niasin eksikliği aynı zamanda güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı vücudun tepki göstermesine den olur.
D vitamini, cilt lekeleri konusunda en önemli vitaminlerden biridir ve ciltte sedef hastalığı gibi sorunlara karşı tercih edilebilir. Ciltteki lekelere karşı önleyici olarak kullanılan vitaminler içinde aynı zamanda A, B ve K vitamini de kullanılmaktadır.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir. C vitamini serumu kullanarak daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
D Vitamini
Cilt hücrelerinin kendini onarması ve yeni cilt hücresi sentezinde görev alır. Ayrıca iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve bazı akne türleri ile egzamanın tedavisine yardımcı olabilir. Cilt tonunun eşitlenmesine sunduğu destek, D vitamininin cilt lekelerine iyi gelen vitaminler arasında yer almasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
B12 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Buna ek olarak diyet ile yetersiz ya da aşırı B12 alımı cilt hücrelerinde değişiklikler yol açabilir. B12 vitamini eksikliği kuru, pullu cilt lekeleri ile karakterize atopik dermatit ve akne gibi cilt problemlerine neden olabilir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, vücutta demir eksikliği söz konusu olunca kana kırmızı rengi olması gerektiği şekilde veremez. Bu da cilt renginde solmaya neden olur.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
Dr. İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Güneş lekelerinden kurtulmak için öncelikle düzenli güneş koruyucu kullanımını alışkanlık haline getirmek gerekir. Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
Doğal bir antioksidan olan C vitamini, cildi UV ışınlarından koruduğu gibi vücuttaki kollajen üretimini destekleyerek lekeleri giderici etki ortaya koyarken, E vitamini de cildinizi iyileştirmeye, cilt hasarını azaltmaya, erken yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya ve cildinizi korumaya yardımcı olur.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
İbrahim Adnan Saraçoğlu, avokado maskesinin, güneş lekelerinin oluşmasını engellerken cildinizi de beslediğini belirtmektedir. Güneş lekelerine karşı avokado kullanılması oldukça faydalıdır. Avokado sert yapıdadır ve yumuşadığında kullanılması gerekmektedir. Kıvamının "Bursa şeftalisi" gibi olması gerekir.
Yüz lekeleri için doğal maske tarifleri arasında karbonat ve yoğurt mucizesi yer almaktadır. Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz.
Cildimizde meydana gelen lekeler farklı nedenlere bağlı oluşmaktadır. Lekeye yol açan faktörler güneş, hormonal faktörler (tiroid hastalığı vb), gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları), bazı bitkiler (kereviz, anason, bergamot) ve yaşlanma olarak sayılabilir.
C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar.
Enzim Peeling
Bu yöntem ciltte melanin oluşmasını sağlayan “tirozinaz” adlı enzimi baskılar. Bu sayede lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalır ve cilt rengi açılır. Cilt lekelerinin tedavisinde enzim peelig diğer kimyasal peelinglere göre daha etkilidir ve daha kısa sürede ve tek uygulama ile olumlu sonuç alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri