Dünya'dan bakıldığında, gezegenin doğrusal yörünge hareketi, Güneş'in diğer yıldızlara göre her bir güneş gününde yaklaşık 1° doğuya doğru (ya da her 12 saatte bir Güneş veya Ay çapı kadar) hareket ediyormuş gibi görünmesine neden olur.
Güneş de Dünya gibi katmanlardan oluşur. Güneş, Dünya'nın etrafında eliptik bir yörüngede dolanma hareketi yapar.
Güneşimiz de, diğer gök cisimleri gibi hareket eder. Hem kendi ekseni etrafında döner, hem de samanyolu galaksisinin bir parçası olarak, galaksimizin merkezi etrafında bir yörünge çizer. Kendi ekseni etrafında ortalama 27 günde bir turunu tamamlar.
Güneş'in Samanyolu Galaksisi Etrafındaki Dönüşü
Güneş'in tek hareketi kendi etrafında değildir. Evet, gezegenlerin hepsi Güneş etrafında döner; ancak Güneş de Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan karadelik etrafında döner.
Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor! Yani Dünya'nın dönüşünü hissetmemizin ana sebebi, esasında dönüşün açısal olarak aşırı yavaş olmasıdır. Dünya'nın kendi etrafında 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece döner (1 tam dönüş 360 derecedir).
İlgili 28 soru bulundu
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar. Çünkü dünya güneş etrafında dolanırken eliptik bir yörüngede hareket ettiği için, dünyanın farklı bölgelerine farklı derecede güneş ışığı gelir. Dünyanın geoid şekli ve kendi yörüngesindeki eğiklik de güneş ışınlarının geliş açısını etkiler.
Güneş'in Samanyolu galaksisi etrafında yörüngesi vardır, bu yörüngede 828.000 km/s hızda hareket eder, yörüngede hareket ederken kendi sistemindeki gezegen, meteor, vs. tüm parçalar güneş ile birlikte Samanyolu etrafında dönmektedir.
Gezegenler. Güneş Sistemi'ndeki sekiz gezegenin tümü Güneş'in etrafında, Güneş'in kendi ekseni etrafındaki dönüş yönüyle aynı yönde, Güneş'in kuzey kutbuna göre bakıldığında ise saat yönünün tersi yönünde dönmektedirler.
Çünkü Dünya'nın dönmesinden kaynaklanan merkezkaç kuvveti ile Güneş'i Dünya'ya uyguladığı kütleçekim kuvveti birbirine eşitleniyor ve sabit bir yörüngede kalıyor.
Hayir sabit değil. Güneş sistemimiz saatte ortalama 450000 mil (saatte 720000 kilometre) hızla hareket etmektedir. Ancak bu hızda bile Güneş'in Samanyolu çevresinde bir tam tur yapması yaklaşık 230 milyon yıl sürer. Güneş galaksinin etrafında dönerken kendi ekseni etrafında da döner.
Dünya, Ay ve Güneş kendi etraflarında saatin hareket yönünün tersine doğru hareket ederler. Ayrıca Ay, Dünya etrafındaki dolanımı da saatin hareket yönünün tersine doğru yapar hatta Dünya ve Ay hep beraber Güneş etrafında saatin hareket yönünün tersine doğru dolanır.
Güneş, çekirdeğinde nükleer füzyon tepkimeleri gerçekleşen bir gök cismidir. Dış uzaya ısı ve ışık yayar. Bu yüzden Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir. Ay, dünya etrafında bir kez dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında da bir kez dönüşü tamamlamış olur.
Dünyanın iki hareketi vardır. Bunlardan biri kendi ekseni etrafında ikincisi ise güneşin etrafındadır. Dünyanın hareketleri ve sonuçları şu şekildedir: Kendi ekseni etrafında dönmesi: Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar ve bunun sonucunda 1 gün tamamlanır.
ÜLKEMİZDE GÜNEŞİN DOĞDUĞU İLK KENT IĞDIR.
Türkiye'de Güneşin doğusunu ilk goren ilimiz en. doğuda bulunan Iğdır ilimizdir dolayısı ile Güneş ilk. once Iğdır ilinde doğar ve batar. Bu kural mevsimlere.
Akşam saatleri geldiği zaman güneş ufuk çizgisine doğru kayar. Dünya yavaş yavaş karanlığa doğru gömülürken bu kısım güneşten ışık almaz. Bu süreç genel olarak 12 saat şeklinde ifade edilir. Ancak mevsimler ve dünyanın ekseni ile beraber birçok duruma bağlı olarak farklılık yaratabilmektedir.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Ortalama güneş zamanı 12 saatlik ortalama Güneş'in saat açısıdır.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
Dönme olmadan Dünya'nın koruyucu manyetik alanı da ortadan kalkmış olacak. -Bunların yanında, Dünya'nın yarısı sürekli Güneş'e maruz kalmak zorunda olacak. Böylelikle yaşayan canlılar hayatlarını sürdüremeyecek kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalacak. Dünya'nın diğer yarısı ise tam tersi buz tutacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri