Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan, beyaz koyu kıvamda bir süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır. Sütün yoğurda dönüşmesini “Türk Basili” denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
Hayır kullanılmaz. Türk Gıda Kodeksi'ne göre üretim izini verilerek sertifikalandırılmış hazır yoğurtların üretiminde yalnızca süt ve maya kullanılır.Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Süte göre laktoz oranı düşük olmakla beraber kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir.
Sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi kimyasal bir süreç olarak ifade edilmektedir. Mayalanma işlemi sırasında organik maddeler mikroorganizmalar tarafından birtakım değişikliklere uğratılmaktadır. Bu değişiklikler sonrası sütün yapısı değişmektedir. Bu işlem sırasında yararlı bakteriler kullanılmaktadır.
85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur. Canlı yoğurt bakterilerin en aktif olduğu uygun ortam bu sıcaklıktır. Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır.
Kanlıca zaten başlı başına İstanbul'Un çok güzel bir semti. Fakat sırf bu yoğurdu yemek için bile Kanlıca'ya gelinebilir. Küçücük bir kafe burası ve deniz ayaklarınızın altında. Emirgan'dan kalkan küçük balıkçı tekneleriyle ulaşım rahatça sağlanabilir.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
Cevap; Hayvansal kaynaklı besin grubudur.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
İçinde canlı laktik asit olan yoğurt magnezyum,potasyum ve protein kaynağıdır. Her yaştan rahatça tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Tüm öğünlerimizde tüketebileceğimiz Her Gün 1 Kase Yoğurdun İnanılmaz Faydaları vardır.
Yoğurt, laktik asidi sayesinde zararlı bakterileri öldürerek ishal oluşumunu önler ve bağırsağın sağlıklı bir iç ortam olmasını sağlar.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Özellikle probiyotiklerin içerisinde bulunan Lactobacillus ve Bifidobacterium bakterileri yoğurt içerisinde bulunan probiyotikler olarak kabul edilir. Saccharomyces ise probiyotiklerin içerisinde yoğun şekilde bulunan bir maya çeşididir.
Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir. Fiziksel değişim değildir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir. (kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Yoğurtlar, bağırsak mikrobiyotasını artırabilen protein, kalsiyum, vitamin ve canlı kültür veya probiyotik bakımından yüksek olabilir. Bunlar kemikler ve dişler için koruma sağlayabilir ve sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Az yağlı yoğurt, kilo verme diyeti için faydalı bir protein kaynağı olabilir.
Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B12 vitaminleri içeriği bakımından oldukça zengin bir üründür (Şekil 1). Ayrıca yoğurt, süte oranla daha fazla folik asit, niasin, magnezyum ve çinko içermektedir.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında vücut bağışıklığını da destekler. Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır. Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri