Tabi bu morluklar belirli nedenlere bağlı olarak oluşur. Ancak durduk yerde morluklar çıkmaya başladığını görmekte mümkündür. Durduk yere çıkan bu morluklar stresten dolayı oluşur. Özellikle stres yapan kişilerde vücutta oldukça sık şekilde morluklar çıkabilir.
Kanda bulunan, kan pulcukları olarak tanımlanan ve herhangi bir kanama durumunda tıkaç oluşturarak kanamanın durdurulmasına yardım eden trombosit sayısında veya işlevselliğinde azalma gelişmesi orantısız ve vücutta ani morarmalar ile kendini belli eder.
Morarmalar trombosit yani kan pulcuk sayısı ve fonksiyon bozuklukları İTP ( immün trombositopenik purpura, Glanzmann Trombastenisi, vb), Hemofili A ve Hemofili B, vWF gibi pıhtılaşma faktör eksiklikleri ve lösemi, nöroblastom gibi kemik iliğini tutan tümör hastalıklarının habercisi olabilir.
Morluklar vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak daha çok kollarda, bacaklarda, gövdede, kafada ve yüzde görülürler. Ellerde ve ayaklarda da görünebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle kırmızı ya da mor renkte olan bu küçük cilt lekelerine peteşi adı verilir. Çoğu zaman bu cilt lekeleri kümeler şeklinde görülür. Göğüs ve sırt başta olmak üzere yüzde, kollarda ve bacaklarda meydana gelir. Bu lekelerin nedeni genellikle kanın lösemiden kaynaklı şekilde pıhtılaşmamaya başlamasıdır.
Vücutta nedensiz yere görülen morarma ve kanamalar K vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi” dedi. Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm.
Darbe ya da çarpmanın yanı sıra kanda trombosit (kan pulcukları) miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar meydana gelebilir. Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan kişilerde bu tür morluklar görülür. Yaş da bu durumda önemli bir faktördür.
Vücutta oluşan morluklar için gidilecek uzman doktorlar Dahiliye bölümü veya Hematoloji bölümü olabilir. Eğer morarmalar herhangi bir çarpma veya düşme sonucu oluşmuş ise Cildiye bölümüne de gidilmektedir.
Kan hastalıkları cildinizi morartabilir
Ciltte oluşan morarmaların en önemli nedenlerinden biri de kan hastalıklarıdır. Kandaki pıhtılaşma bozukluğuna bağlı morarmalar meydana gelebilir.
Lösemi hastalarının ise %5'inde kronik kaşıntı görülebilmektedir. Polistemia vera hastalığında (nadir bir kan kanseri türü) kaşıntının sıklığı %48 olarak bildirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar, derinin T hücreli lenfomasında kaşıntının en sık görülen belirtilerden birisi olduğunu göstermektedir.
Lösemi morlukları kendiliğinden geçer mi? Hastalığa bağlı oluşan morluklar olduğundan tedavi sürecine başlandığında geçer.
Serap Yücel, çarpma ya da düşme nedeniyle oluşan morlukların genelde tehlikeli olmadığını ve çoğu kez kendiliğinden geçtiğine dikkat çekerek, “Ancak nasıl oluştuğunu hatırlamadığınız morluklar sıklaştıysa, bunun ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini bilmelisiniz.” diyor.
Dişeti kanaması ve ağız içindeki morluklar da lösemi hastalarında dikkate alınması gereken diğer alanlardır. Dişeti kanaması trombosit sayısının azalması sonucu meydana gelir ve kanama riskini artırır. Ağız içindeki morluklar ise hem hızlı bir şekilde yayılabilir hem de enfeksiyon riskini yükseltir.
Morluğun üzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Morluk ilk meydana geldiği günden bir iki gün sonra mavi ve siyah renge doğru bir değişim gösterir. 3-4 günün ardından bu mavi ve siyah renk değişerek yeşil ve sarıya dönüşür. Morluğun tamamen geçmesi ve cilt renginin eski haline dönmesi ise 2 haftayı bulabilir.
Soğuk nesneyi bir havlu veya beze sarın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden, doğrudan cilde soğuk bir paket uygulamayın. Kişi yeni bir çürüğe buz uyguladığında kanamanın yavaşlamasına ve şişliğin azalmasına yardımcı olur.
Bedeninizin herhangi bir noktasına kan pıhtılaşması belirtilerini fark ettiyseniz, olası bir rahatsızlığı önlemek için tıbbi destek almalısınız. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir. Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Bunun için evde uygulayabilecek en kolay yöntem buz ve ılık kompres uygulamasıdır. Morluğun ilk iki gününde saat başında 10 ila 15 dakika boyunca moraran bölgeye buz uygulayabilirsiniz. 2 günden sonra ılık kompres uygulamasıyla kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Özellikle avuç içi ve ayak tabanı olmak üzere bu gibi vücudun uç yerlerinde görülen siyanoza akrosiyanoz denir. Çocuklarda soğuk suda yüzme gibi nedenlerden dolayı vücutta morarma görülmesi normaldir ve bedenin normal ısısı sağlandığında vücutta oluşan morluklar da ortadan kalkar.
Semptomları arasında memede kitle ve çevresinde morluk, kitlede duyarlılık, deride ya da meme başında çökme ve çekinti bulunur. Oluşma sebebi meme dokusunda çarpmaya, vurmaya bağlı travmalar veya enfeksiyonlardır. Bazen meme kanserinden ayırt edilebilmesi için biyopsi yapılması gerekir.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
Derinin altındaki kan damarları, az miktarda kanın dışarı sızacağı şekilde zarar gördüğünde morarma meydana gelir. Demir eksikliğiniz varsa, bu durumla daha sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Kolayca ortaya çıkan morluklar, demir eksikliğinin belirtilerinden biridir.
Gözle görülebilecek anemi belirtileri
Anemi olan kişinin vücudu muayene edildiğinde ise kalp seslerinin hızlandığı duyulabilir. Dalak ve karaciğerde büyüme olabilir. Bunun dışında kansızlığın tipine bağlı çeşitli döküntüler, kanama odakları ve morluklar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri